Én meg azt gondolom, hogy az, hogy ki milyen nemzetiségűnek vallja magát, igencsak képlékeny dolog. Nem szabad a számokat darabra pontosan idézni. Azért mondtam fél milliót, mert 1989-ben 417,720 fő vallotta magát lengyel nemzetiségűnek, 2009-ben meg ahogy mondod 294,549 fő, de ez számomra azért 500,000 fő, mert a lengyelek nyilván nem tűntek el, csak legfeljebb Lukasenko alatt kevesebben vallották magukat lengyelnek. Ha valaki csak 25%-ban lengyel, lehet nem vallotta már magát legutóbb lengyelnek, de nyilván azért a nagyszűlője származása hatással van rá most, amikor arról kell dönteni, hogy Belarusz az EU-hoz csatlakozzon-e Lengyelország mellé.
(Érdekességként megjegyzem, nem tudom hányan tudjátok, hogy Magyarországon 2001-ben a lakosság 92%-a vallotta magát magyarnak, míg a 10 évvel későbbi népszámláláson már csak 85%-a. Ennyire változhatnak a %-ok. 10 év alatt 7%-kal csökkent a magyarok száma - de nyilván csak statisztikailag, hiszen az emberek nagyrészt maradtak ugyanazok, csak az változott, hogy ki minek vallotta magát.)