[BIZTPOL] Irán

A különbség az, hogy Izrael tol népirtást és jár át más országokba bombázni, nem Irán. Iránnal egy baj van: az amcsi/brit puccs óta nem a Nyugat és a zsidók igénye szerint mennek ott a dolgok.
Izrael csak olyan orszagot bombaz amelyik nyiltan az o megsemmisitesre torekszik. Ezt hivjak onvedelemnek. Ellenben iran meg szimplan vallasi kuldetestudatbol felsobbrendusegbol probal mas orszagokat is megsemmisiteni vagy eppen kontrolja ala hajtani.

Valahogy nem tudom a 1848 as magyar kormanyt es egyszeru embereket azert elitelni mert az osztrakok altal idekuldott Jelasics ellen megvedtek az orszagot. Sot ! Buszke vagyok rajuk.

Ha balhé lesz, kicsit remélem Indiával ugranak egymásnak :D az csak jobbá tenné a Földet :D

Nem valószínű. Vannak némi aprócska hegyek, amik elválasztják őket. Max. odafent fognak szögesdrótba tekert baseballütőkkel meccselni a járőrök néha, mint már volt ilyen.

Az iráni rendszer a víz- és áramkimaradások, a féktelen infláció következtében úgyis pár év alatt magától összedőlne, ezen a Nyugat most csak segít. Oroszország meg Kína meg csak nézi majd ahogy az egyik szövetségese elpárolog.

Ezt én értem, csak akkor miért ilyen sürgős megtámadni?

Izrael csak olyan orszagot bombaz amelyik nyiltan az o megsemmisitesre torekszik. Ezt hivjak onvedelemnek.

Katar pl. Izrael megsemmisítésére törekedett? Vagy Szíriát ezért bombázgatják Aszad bukása óta is?

Ellenben iran meg szimplan vallasi kuldetestudatbol felsobbrendusegbol probal mas orszagokat is megsemmisiteni vagy eppen kontrolja ala hajtani.

Jól leírtad Izraelt.

Jajajaja. Látom a sziklaszilárd szándékot pakik, törökök, szaudiak részéről, hogy ki akarnának állni Irán mellett.
A torokok regionalis es vallasi ellenelet sot ellenseget latnak a perzsakban. Ha ki is allnak mellettuk az egy pillanatnyi erdekezgyezes. Amugy ellensegek.

A pakik nemzetkozi szinten meg nem nagyon zavartak fel a vizet. A muszlim zsidoellenssegre azert lehet nalluk szamitani de szamukra india a fo ellenfel. Raadasul indianak igen jo kapcsolatai vannak izraellel.
Szaudikat a perzsak mar az iszlam forradalom ota megprobaltak es probaljak most is eltorolni "megteriteni" ebbol kifolyolag nem hogy szovetsegrol de baratsagrol sem beszelhetunk. Sot! a szaudiaknak nem kevesszer segitettek az izraelik nehany biztonsagi problemat megoldani. Raadaul ott a szunnita sita ellentet ami a szenthelyek orizojekent bizony extra felelosseggel jar.

Katar pl. Izrael megsemmisítésére törekedett? Vagy Szíriát ezért bombázgatják Aszad bukása óta is?
Mintha lett volna vmi közük a proxykhoz?
Érdekes amúgy.... ahogy oda lett kicsit határozottan szólva Qatarnak, hirtelen fegyverszünetet kötöttek fent nevezett proxyk.
Most szólj hozzá :o

A torokok regionalis es vallasi ellenelet sot ellenseget latnak a perzsakban. Ha ki is allnak mellettuk az egy pillanatnyi erdekezgyezes. Amugy ellensegek.

A pakik nemzetkozi szinten meg nem nagyon zavartak fel a vizet. A muszlim zsidoellenssegre azert lehet nalluk szamitani de szamukra india a fo ellenfel. Raadasul indianak igen jo kapcsolatai vannak izraellel.
Szaudikat a perzsak mar az iszlam forradalom ota megprobaltak es probaljak most is eltorolni "megteriteni" ebbol kifolyolag nem hogy szovetsegrol de baratsagrol sem beszelhetunk. Sot! a szaudiaknak nem kevesszer segitettek az izraelik nehany biztonsagi problemat megoldani. Raadaul ott a szunnita sita ellentet ami a szenthelyek orizojekent bizony extra felelosseggel jar.
Kimnek mondd, ne nekem :)

• Vicces
Reactions: Kim Philby
Abban semmi kétségbeesés nincs, hogy nem engeded civileknek, médiának, hogy információt szerezzen bármiről,
ami a harcszerűséget veszélyezteti (ez amúgy a normális gyengébbek kedvéért, nem a tiktokker-hadsereg).

Kárminimalizálás, odabaszás?
Mekkora veszteségek voltak? Lakótömbök, irodák, egy kikötő, meg pár ipari cucc, amit napok, pár hét kijavítani?
Azta :o :o
Megsemmisültek katonai létesítmények?
Veszélyeztette bármi a lakosságot, élelemellátást, engergetikát, államműködést?

Izrael vívott már úgy háborút, hogy 'vérzett a nép' is és megnyerte. Mindig.
Ilyen most a kanyarban sem volt.
Noch dazu a múlt háborúihoz képest sokkal hatékonyabban és sokkal nagyobbat 'odabaszva' tud IL háborúzni.

Ja, akkor ingatlan-boom van Izraelben, hogy csak na. Ennyire jöttek be a vérmes vágyak, hogy a gazdaság a padlón van :D
hogy mekkora veszteségek voltak azt láttuk,hiszen adta az online közvetítés, arra probáltam volna reflektálni,hogy én értem az elfogultsdágodat, de a tényeket meg ne tagadjuk már le, hiszen ha nem siet az USA Izrael segitségére, hát kurva nagy bajban lettetek volna, hiszen kifogytatok a lérakból ,az iráni hiperszonikusok meg oda estek be ahová akartak. ("az ellen nem véd" mondta a klasszikus)

engedd megnekem hogy most ne keressek itt vissza,hogy milyen katonai létesítményeket ért iráni rakétatalálat Izraelben.. amire emlékszem az a Nevatim, a Tel Nof légibázis, illetve a Weizmann intézet is kapott, meg nem erősitett hírek szerint az Aman és Moszad egyik épülete is. (és nem, nem semmisült meg, nem is állítottam ilyet de találat érte)

viszont ha mindez csak hazugság és lehoztátok 0-val akkor én kérek elnézést , hogy veszélyeztette-e bármi a lakosságot ?? aaaaa nem , végeredményben semmi .. :D

én értem,hogy IL meg van ezzel szokva (sajnos) és ott ez már szinte hétköznapinak számít (szintén sajnos) , csak ne tagadjuk már le azt a tényt, hogy jelentősen hozzájárult az iráni rakéták és drónok elleni védelemhez a környező országok légvédelme,a földközin állomásozó nyugati hajók légvédelme, illetve az USA.

viszont .. arra azért kíváncsi lennék,hogy szárazföldi bevonulás nélkül hogyan is lenne az az ország (Irán) térdrekényszerítve ?? rezsimet buktatni meg egy Irán méretű országban a levegőből nem lehet.

De kb. 1 hét alatt Irán kifogyott a rakétákból miközben az IAF ott repkedett ahol akart. A mostani szituban sokkal több air asset van Nyugati oldalon, szóval sanszosan Izrael bekap pár rakétát, de hamarabb fogynak majd el az indítóik mint legutóbb. Persze lehet azt is mondani, hogy de majd elbújnak a hegy gyomrában, itt meg csak annyi, hogy rájuk kell robbantani a hegyet, úgy hogy ne tudjanak kijönni.
Honnan van az infó, hogy az izraeliek ott repkedtek, ahol akartak?
Ha ez így volt, akkor miért nem repkedtek még egy kicsit, hogy befejezzék a melót? Tudod, hogy például ne legyen “legközelebb”.
Miért nem sikerült? Kifogyott a kerozin? Hirtelen szombat lett, és szólt a rabbi? Mi történt?

A valóságban nem repkedtek, ahol akartak. Irán felett, legalábbis.

Az iráni rendszer a víz- és áramkimaradások, a féktelen infláció következtében úgyis pár év alatt magától összedőlne, ezen a Nyugat most csak segít. Oroszország meg Kína meg csak nézi majd ahogy az egyik szövetségese elpárolog.
Igen, mindezt majd meglátjuk. Az irániak nem ostobák, évtizedek óta arra készülnek, hogy eljön a mostani helyzet.
Remélem az is világos számodra, hogy minden általad felmondott információ az iráni közàllapotokról erősen khm szűrve érkezik.

Irán egyébként nem szövetségese se Kínának, se Oroszországnak. Ennek azért utánanézhettél volna.

Szerencsére mindezt a megszokott alapos utánaolvasás után helyes és széleslátókörű kontextusába helyezted, amit egy pillanatra sem árnyalt be bármiféle kívánsággondolkodás vagy kognitív disszonancia.
Akkor cáfold meg kérlek, hogy igazából ott minden rendben van és nem szenved még az alapvető infra is.
- Iran at an environmental crossroads: Paths to recovery

vagy forrás:

"As of February 2026, with the Islamic Republic still in power, tens of thousands of Iranians have been killed.
Inflation has surged: year-on-year inflation hit 60% in January, with annual inflation hovering at 45%. By comparison, Iraq’s inflation rate in 2002 – before Saddam Hussein was toppled – was around 19%, although Iraq had already lived through a severe five-year crisis from 1991 to 1995."

Ez ilyen tipik diktátoros tempó, hogy van csilivili rakéta, van stealth shahed drón meg mindenféle csicsa fegyver, közben a népnek meg nélkülöznie kell....

Jajajaja. Látom a sziklaszilárd szándékot pakik, törökök, szaudiak részéről, hogy ki akarnának állni Irán mellett.
Főleg, hogy a pakik és Irán között ott egy nem barátságos Afghanisztán, illetve ott van az ellenséges India keletre. Szaudiak oda mennek ahol a pénz van, nekik kétlem, hogy lennének elveik. Törökök meg NATO-tag.

Nem valószínű. Vannak némi aprócska hegyek, amik elválasztják őket. Max. odafent fognak szögesdrótba tekert baseballütőkkel meccselni a járőrök néha, mint már volt ilyen.
Ha Kína belemenne egy Iránért folytatott háborúba, India lehetne opportunista és nyomást gyakorolhatna ott is Kínára.

Ezt én értem, csak akkor miért ilyen sürgős megtámadni?
Mert belekakkantottak a pénzbe. Azoknak akik ott legfelül ülnek csak a pénz számít és mostanában Irán és a proxyjai kellően belepiszkítottak világkereskedelembe annyira, hogy akár Kína is azt mondja, bocs nem segítek, nem éri meg.

Főleg, hogy a pakik és Irán között ott egy nem barátságos Afghanisztán, illetve ott van az ellenséges India keletre. Szaudiak oda mennek ahol a pénz van, nekik kétlem, hogy lennének elveik. Törökök meg NATO-tag.

Van közös határa Iránnak és Pakisztánnak. De persze szerintem sem valószínű, hogy segítenék Iránt.

Ha Kína belemenne egy Iránért folytatott háborúba, India lehetne opportunista és nyomást gyakorolhatna ott is Kínára.

Mivel? A Rafale-jaikat már kiderült, hogy a hajukra kenhetik Kína ellen.
Egyszerűen fejlettebb a kínai légierő, Indiát úgy elpicsáznák egy határháborúban, mint amikor a legutóbb volt ilyen 60 éve. Pedig akkor nem volt légierő sem.

hogy mekkora veszteségek voltak azt láttuk,hiszen adta az online közvetítés, arra probáltam volna reflektálni,hogy én értem az elfogultsdágodat, de a tényeket meg ne tagadjuk már le, hiszen ha nem siet az USA Izrael segitségére, hát kurva nagy bajban lettetek volna, hiszen kifogytatok a lérakból ,az iráni hiperszonikusok meg oda estek be ahová akartak. ("az ellen nem véd" mondta a klasszikus)

engedd megnekem hogy most ne keressek itt vissza,hogy milyen katonai létesítményeket ért iráni rakétatalálat Izraelben.. amire emlékszem az a Nevatim, a Tel Nof légibázis, illetve a Weizmann intézet is kapott, meg nem erősitett hírek szerint az Aman és Moszad egyik épülete is. (és nem, nem semmisült meg, nem is állítottam ilyet de találat érte)

viszont ha mindez csak hazugság és lehoztátok 0-val akkor én kérek elnézést , hogy veszélyeztette-e bármi a lakosságot ?? aaaaa nem , végeredményben semmi .. :D

én értem,hogy IL meg van ezzel szokva (sajnos) és ott ez már szinte hétköznapinak számít (szintén sajnos) , csak ne tagadjuk már le azt a tényt, hogy jelentősen hozzájárult az iráni rakéták és drónok elleni védelemhez a környező országok légvédelme,a földközin állomásozó nyugati hajók légvédelme, illetve az USA.
Megtisztelő, de Te abban vagy, hogy Izrael nulla veszteséggel kell lehozzon egy háborút :)
Istn őrizz, hogy ilyet kívánjak, de 'rendes' veszteségeket is bőven kibír a föld egyik legmilitarizáltabb országa.
Vmik légibázis megsemmisült, hosszú időre kiesett volna az üzemből?
A Weizmanban szerinted ilyen könnyen elérhető helyeken lennének olyan dolgok, amiket valóban védeni kell?
A két nevezett szolgálat a közelében sincs annak a helynek, amit annak nevezett ki a média :D
Nem mondtam, hogy nem volt USA segítség.
De ha nem lett volna, akkor sem változott volna semmi lényegi.
viszont .. arra azért kíváncsi lennék,hogy szárazföldi bevonulás nélkül hogyan is lenne az az ország (Irán) térdrekényszerítve ?? rezsimet buktatni meg egy Irán méretű országban a levegőből nem lehet.
Erre én is. Ezért is mondtam már, hogy akkor kellett volna bármit is csinálni, ami több mint a semmi,
amikor a tüntik voltak.

• Tetszik
Reactions: gepard145
Honnan van az infó, hogy az izraeliek ott repkedtek, ahol akartak?
Ha ez így volt, akkor miért nem repkedtek még egy kicsit, hogy befejezzék a melót? Tudod, hogy például ne legyen “legközelebb”.
Miért nem sikerült? Kifogyott a kerozin? Hirtelen szombat lett, és szólt a rabbi? Mi történt?

A valóságban nem repkedtek, ahol akartak. Irán felett, legalábbis.
Teherán fölött repkedni, Irán fővárosa fölött az úgy smafu gondolom.

Miért nem lett befejezve?
Kérdezd Trumpot.

• Tetszik
Reactions: gepard145
Inflation has surged: year-on-year inflation hit 60% in January, with annual inflation hovering at 45%. By comparison, Iraq’s inflation rate in 2002 – before Saddam Hussein was toppled – was around 19%, although Iraq had already lived through a severe five-year crisis from 1991 to 1995."
Jók ezek a disszidens gayfag “elemzők”.
Kontextusnak a török infláció:
27238.jpeg

Történetesen három éve voltam Isztambulban (amikor már rég össze kellett volna omlaniuk). Nem omlottak össze.

Mi repkedett Teherán fölött?
Öreganyám
Azt hittem a Kiválasztottak Tényleg Önvédelmi Légiereje intézte, nem is kellettek hozzá az amerikaiak. Vagy nem ezt írtad korábban?
Hát többet intéztek, mint az USAF 1 (?) szortija. Aztán mintha Trump mondta volna, hogy
nnna ezt is elintéztem, leállunk, és adjatok Nobelt.