Jemen nagy hatótávolságú öngyilkos drónja: Sammad-3
A Sammad-3 drónt (vagy Samad 3) a jemeni hadsereg fejlesztette a jemeni háború közepette. Saleh al-Sammad vértanúról, a jemeni politikai főtanács egykori vezetőjéről kapta a nevét, akit mártírhalált halt a szaúdi koalíció egyik drón támadásában.
Az Anszár Allah ezen fejlesztésének az volt az célja, hogy elrettentse a szaúdi koalíciós légitámadásokat. A Sammad-3-at három támadásban alkalmazták az Egyesült Arab Emírségek ellen, mielőtt leleplezték volna a nyilvánosság előtt. A Sammad-3-at Anszár Allah egy hadiipari kiállításon jelentette be Saleh al-Sammad mártír néven 2019. július 7-én. A Sammad-3 az elrettentő műveletek létfontosságú része, számos csapást mértek vele a koalíciós erők Jemen elleni légi hadműveletek fő fészkének számító Abha repülőtér ellen. A Sammad-3 egy sikeres fegyver az Anszár Allah dróncsapatainak kezében, és súlyos károkat okozott a koalíciónak. A Sammad-3-at két támadásban alkalmazták az Aramco létesítményei ellen, és mindkét eset az olajtermelés megszakítását eredményezte.
Jellemzők:
Hossza: 3 m
Szárnyfesztávolság: 5 m
Magasság: 1,5 m
Maximális repülési magasság: 8000 m
Robbanótöltet tömege: 40 kg
Hatótávolság: 1600 km
üzemképességi időtartam: 5 óra
A Sammad-3 drón működési története:
1 - Az Egyesült Arab Emírségek Abu Dhabi repülőterének megtámadása 2018. július 26-án.
2 - Az Egyesült Arab Emírségek dubai repülőterének megtámadása 2018. augusztus 27-én.
3- Katonai célpontok megtámadása Rijádban, Szaúd-Arábiában, 2019. augusztus 26-án.
4- Buqayq és Khurais finomítók megtámadása a "második elrettentő művelet" során, 2019. szeptember 18-án.
5 - A "harmadik elrettentő művelet" során, 2020. február 21-én 12 drón támadása az aramcoi olajgyáraknak, Yanbu kikötőjének.
6 - A szaúdi koalíciós pozíciók megtámadása Rijádban, Jizanban, Najranban és Asirban Ansar Allah művelet során, 2020. március 28-án.
7 - Szaúd-Arábia védelmi és hírszerző létesítményeinek, valamint Salman király repülőterének támadása Rijádban (Jizan, Najran) a "negyedik elrettentő művelet" során, 2020. június 23-án.
8. Az Abha repülőtér megtámadása, 2020. szeptember 8.
9 - Az Abha repülőtér megtámadása, 2020. szeptember 9-én.
10 - Rijádban a szaúdi koalíciós pozíciók megtámadása 4 drónnal, 2020. szeptember 10-én.
11 - Az Abha repülőtér megtámadása, 2020. szeptember 17.
12 - Az Abha repülőtér megtámadása, 2020. október 25.
13 - Az abhai repülőtér megtámadása 2 drónnal, 2021. február 10-én.
14 - Az abhai repülőtér megtámadása, 2021. február 13-án.
15 - Az abhai repülőtér megtámadása, 2021. február 14-én.
16 - Megtámadják a Jeddah repülőteret, 2021. február 15-én.
17 - Szaúdi koalíciós pozíciók megtámadása az Abha repülőtéren és Khalid király Khamis Mushaitban, 2021. március 5-én.
18 - támadás a szaúdi koalíciós pozíciókban Khamis Mushaitban, 2021. március 6-án.
19 - A Raas Tanurah-i Aramco olajlétesítmények és a katonai célpontok megtámadása Dammam körzetében, 10 drónral a "hatodik elrettentő művelet" során, 2021. március 7-én