[BIZTPOL] Jemen

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Zografia-EN-2048x1341.jpg


A máltai lobogó alatt közlekedő Zografia ömlesztettáru-szállító új videón és képeken az Ansar Allah mozgalom egyik hajóellenes rakétájának közvetlen találata látható a Vörös-tengeren. A jemeni hadsereg célja ezekkel a támadásokkal az izraeli rezsim hajóinak és Izrael felé tartó hajóinak megállítása a stratégiai fontosságú Bab al-Mandab-szoroson keresztül, és ezt rakéta- és dróntámadásokkal sikerült elérni.
Január 16-án Yahya Saree dandártábornok, a jemeni fegyveres erők szóvivője rakétatámadást jelentett be a Zografia ömlesztettáru-szállító hajó ellen. A teherhajó a hírek szerint a vietnami Ho Si Minh-i kikötőből a Szuezi-csatorna felé tartott, és valószínűleg az izraeli rezsim által megszállt kikötők egyike volt, amikor a nyugat-jemeni Al-Salif kikötőtől mintegy 100 mérföldre északnyugatra azonosították, és a jemeniek célpontjai voltak. A jemeni hadsereg több hajóellenes rakétával megtámadta.

Nem ez az első és nem az utolsó eset, hogy az Ansar Allah mozgalom rakétái és drónjai izraeli hajókat és Izraelbe tartó hajókat találjanak el, és a jemeni fegyveres erők által bejelentett műveletek többségében egyértelműen rakéták vagy öngyilkos drónok becsapódása történt. A Zografia hajó azonban az első olyan eset, amikor az Ansar Allah mozgalom rakétacsapásának pillanatáról és annak következményeiről képeket hoznak nyilvánosságra.

Első pillantásra a becsapódás pillanatáról készült videón látható, hogy az Ansar Allah mozgalom egyik hajóellenes ballisztikus rakétája eltalálja a Zografia hajót. A látszólagos robbanás viszonylag kicsinek tűnik, és a sebzése is korlátozottnak tűnik. A videón és a támadás utóhatásairól készült képeken azonban technikailag áttekintve kiderül, hogy a rakéta felülről 45 fokos szögben és nagy sebességgel közelíti meg a hajót, és a hajó középső részének csapódását okozza a hajótestben.

Nehéz pontosan meghatározni a rakéta típusát a videó alacsony minősége miatt. Egyes nyugati sajtóorgánumok és elemzők az Iszlám Forradalom Gárda (IRGC) Perzsa-öbölben készült ballisztikus rakétakísérleti felvételei alapján a rakétát a Fateh haditengerészeti ballisztikus rakéták sorozatába sorolták.

Az Egyesült Államok Nyugat-Ázsiában működő Központi Parancsnoksága (CENTCOM) nyilatkozata az Ansar Allah mozgalom által kilőtt rakéta típusát is hajóellenes ballisztikus rakétának nevezte. Az Ansar Allah mozgalom hajóellenes ballisztikus rakétái közé tartozik a Tankeel, az Aasef, a Mohit és az Al-Bahr Al-Ahmar. A rakéta képe azonban egyértelműen két szárnyat ábrázol a rakéta közepén, ami megerősíti a cirkáló rakéták használatával kapcsolatos találgatásokat. Az Ansar Allah mozgalom cirkáló rakétái közé tartozik a Quds sorozat (Quds Z-0), a Sayyad, Sejil, valamint a Szovjetunió és Kína által gyártott rakéták. Általánosságban elmondható, hogy egyetlen rossz minőségű kép alapján nehéz meghatározni a rakéta típusát, de a rakétán lévő „körutazás” jelei határozottak, tekintettel a rakéta közepén található szárnyakra.

Az Ansar Allah mozgalom és az Egyesült Államok vezette koalíció közötti tengeri háború az aszimmetrikus konfliktusok új fejezetét jelenti a tengeri hadviselés történetében. Jemen célja ezekben a kiterjedt hadműveletekben, amint azt a fegyveres erők számos nyilatkozata is említi, hogy megállítsa az izraeli hajózást és a kapcsolódó hajókat, hogy nyomást gyakorolhassanak rá a Gázai övezetben folyó háború megállítására. Ansar Allah és a jemeni kormány vezetőinek kétségtelenül nem célja ezeknek a hajóknak az elsüllyesztése. Azonban még ha meg is határozzák ezt a célt, Jemenben léteznek erre alkalmas fegyverek, és általában az Ansar Allah célja az izraeli hajózás leállítása.

Több európai és amerikai hadihajó bevetése az Ansar Allah mozgalom hadműveleteinek sikerét és céljainak elérését jelzi. Sőt, az izraeli és az európai közlekedési vállalatok arra irányuló erőfeszítései, hogy szárazföldi folyosót hozzanak létre az arab országokból az izraeli rezsim megszállt területei felé, azt jelzik, hogy nincs reményük a Bab al-Mandab-szoros és a Vörös-tenger újbóli megnyitására, és alternatív útvonalakat keresnek a forgalom csökkentésére. a Vörös-tengeri hajózási útvonal bezárása okozta gazdasági nyomás.

Az Ansar Allah mozgalom logisztikai korlátokkal és az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti légitámadásokkal néz szembe a lőszerraktárak, rakéta- és drónkilövő rendszerek megsemmisítése érdekében, valamint légvédelmi rendszereinek korlátozott képességei. A jemeni erők azonban aszimmetrikus akciókkal próbálják ellensúlyozni ezeket a problémákat, például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hajói és katonai flottái elleni súlyos és korlátozott támadásokkal. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság flottája előtt álló kihívások közé tartozik a jemeni területek és partok feletti ellenőrzés hiánya, a jemeni rakéta- és dróntámadások forrásainak azonosítására vonatkozó korlátozások, a regionális országok közvetlen támogatásának hiánya, valamint az iráni katonai flotta jelenléte a térségben. a régió vizei.

A fenti kérdéseket figyelembe véve várható, hogy a következő hónapokban a Vörös-tenger útvonala zárva marad az izraeli rezsim és az Egyesült Államok előtt, és az Európai Unió haditengerészeti erői is csatlakoznak az Egyesült Államok vezette koalícióhoz. A jelentések arra utalnak, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szárazföldi hadműveleteket kíván végrehajtani a nyugati jemeni partvidéken, ami valószínűleg nem lesz sikeres. Ezt a tervet korábban a Szaúd-Arábia vezette koalíció hajtotta végre, és kudarca nagy áldozatokhoz, végül az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) és a Szaúd-Arábia királyságának visszavonulásához vezetett. Jemen nyugati partjainak teljes elfoglalása nem fogja megállítani az Ansar Allah mozgalom rakéta- és dróntámadásait az Arab- és a Vörös-tengeren, mivel ezeknek a támadásoknak a többségét az Ansar Allah mozgalom mélypontjairól indítják, és a támadások kevesebb mint 20%-a Al Hudaydah és Hajjah kormányzóságok partjairól hajtották végre.

quds-z-0-missile-yemen.jpg

Quds
sejjil-missile-yemen.jpg

Sejjil
sayyad-missile-yemen.jpg

Sayyad
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Január 25-én az Orosz Föderáció Külügyminisztériuma bejelentette, hogy Mihail Bogdanov, Oroszország külügyminiszter-helyettese vendégül látta a jemeni Ansar Allah mozgalom küldöttségét, amelyet Mohammed Abdul-Szalám mozgalom szóvivője vezetett. Oroszország fővárosa, Moszkva.
Ezen a találkozón a regionális feszültségek, valamint a palesztinai és a Vörös-tenger jelenlegi helyzetének megvitatása mellett a két fél véleményt cserélt a jemeni katonai és politikai válság megoldásának módjairól, és hangsúlyozta a befolyásos országok és nemzetközi szervezetek azon erőfeszítéseit, Jemen különböző politikai frakciói közötti tárgyalások.

Orosz és jemeni tisztviselők is elítélték a Jemen elleni amerikai-brit légicsapásokat, és intézkedéseiket a nyugat-ázsiai régió bizonytalanságának és instabilitásának kiváltó okának tekintik.

Az Ansar Allah mozgalom tisztségviselőinek oroszországi látogatása és találkozója nem új keletű fejlemény, hiszen az elmúlt években több találkozóra és megbeszélésre került sor Abdul-Salam és Bogdanov között. Ennek a látogatásnak azonban a legfontosabb aspektusa ennek a találkozónak a kialakulása ebben a változékony időszakban.

A jemeni Ansar Allah mozgalom és az Orosz Föderáció közötti közös pont abban rejlik, hogy ellenzik az amerikai projekteket a nyugat-ázsiai régióban, és Moszkva mérlegeli az Ansar Allah mozgalom közvetlen katonai szerepvállalását az Egyesült Államok vezette koalícióval az Arab-tengeren és az Orosz Föderációban. A Vörös-tenger nagyon fontos.

Megállapítható, hogy az Orosz Föderáció fő célja az Egyesült Államok és az Európai Unió megszállásának megőrzése ebben a térségben, míg az Ansar Allah mozgalom fő célja ebben a kapcsolatban a legitimáció megszerzése és az orosz kormány támogatásának megnyerése Jemen belső kérdéseivel kapcsolatban. és az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának jövőbeni döntései.
Abdulsalam-and-Bogdanov.jpg


Január 26-án a jemeni hadsereg több haditengerészeti rakétával megtámadta a brit Marlin Luanda olajszállító tartályhajót az Ádeni-öbölben a 12.1502, 45.9852 koordináták körül; A rakéták pontosan eltalálták a célt, és felgyújtották a hajót.
Yahya Saree dandártábornok, a jemeni fegyveres erők szóvivője közleményben jelentette be, hogy a jemeni haditengerészet több haditengerészeti rakétával megtámadta a MARLIN LUANDA nevű brit olajhajót az Ádeni-öbölben.

A Marlin Luanda olajszállító tartályhajót közvetlenül eltaláló rakéták következtében ez a brit hajó tüzet és jelentős károkat szenvedett. Az amerikai központi parancsnokság is megerősítette ezt a hírt, és hozzátette, hogy egy Houthi (Ansar Allah) rakéta megrongálta az említett olajszállító tartályhajót, de áldozatokról nem érkezett jelentés.
A Trafigura cég (a hajó tulajdonosa) egy jelentésben tagadta a Marlin Luanda olajszállító tartályhajó elsüllyedését és a rakétatámadás áldozatait. A Trafigura bejelentette, hogy a hajó legénysége az amerikai koalíciós hadihajók támogatásával próbálja megfékezni a tüzet.

A jemeni fegyveres erők hangsúlyozták a Vörös- és az Arab-tengeren a megszállt palesztin kikötőkbe tartó izraeli hajók vagy Izraelhez köthető hajók elleni hadműveletek folytatását az agresszió végéig, valamint élelmiszer- és gyógyszerszállítást a Gázai övezetbe. A jemeni fegyveres erők szóvivője azt is tisztázta, hogy minden katonai akciójukat a Jemen védelméhez való jog és a palesztin néppel való gyakorlati szolidaritás keretei között hajtották végre.
Martin-Luanda-oil-tanker-was-hit-by-an-anti-ship-cruise-missile-Gulf-of-Aden-En.jpg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 907
91 523
113
aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjNjgwMWM2ZjZjYTRkYzVhNzYyYjMxNmYxOTM4NTFj.jpg


Orosz olajat szállított a megtámadott hajó

A jemeni húszík által megtámadott, a Trafigura-csoporthoz tartozó Marlin Luanda tartályhajó orosz olajtermékeket szállított benzin- és műanyaggyártáshoz.


A nyersanyagokat Görögországban rakták fel a hajóra, ami arra utal, hogy a fuvarozó megsértette az orosz olajtermékek exportjára vonatkozó uniós és amerikai szankciókat – írta meg a rbc.ua.

A Kpler elemzőcég szerint a tartályhajó úgynevezett „hajóról hajóra szállítás” révén vette fel orosz eredetű rakományát a Lakoni-öböl dél-görögországi vizeinek egy szakaszán. Ez a terület kulcsszerepet játszik az orosz olaj világpiacra juttatásában.


A jemeni húszik pénteken azt közölték, hogy haditengerészeti erőik „a brit Marlin Luanda olajszállító tartályhajót” célozták meg az Adeni-öbölben, és tűz ütött ki – ahogy arról korábban beszámoltunk.

A Bloomberg szerint az incidens azt is jelzi, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei még mindig nem gyengítették kellőképpen a húszik katonai képességeit.

 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 457
16 817
113
aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjNjgwMWM2ZjZjYTRkYzVhNzYyYjMxNmYxOTM4NTFj.jpg


Orosz olajat szállított a megtámadott hajó

A jemeni húszík által megtámadott, a Trafigura-csoporthoz tartozó Marlin Luanda tartályhajó orosz olajtermékeket szállított benzin- és műanyaggyártáshoz.


A nyersanyagokat Görögországban rakták fel a hajóra, ami arra utal, hogy a fuvarozó megsértette az orosz olajtermékek exportjára vonatkozó uniós és amerikai szankciókat – írta meg a rbc.ua.

A Kpler elemzőcég szerint a tartályhajó úgynevezett „hajóról hajóra szállítás” révén vette fel orosz eredetű rakományát a Lakoni-öböl dél-görögországi vizeinek egy szakaszán. Ez a terület kulcsszerepet játszik az orosz olaj világpiacra juttatásában.


A jemeni húszik pénteken azt közölték, hogy haditengerészeti erőik „a brit Marlin Luanda olajszállító tartályhajót” célozták meg az Adeni-öbölben, és tűz ütött ki – ahogy arról korábban beszámoltunk.

A Bloomberg szerint az incidens azt is jelzi, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei még mindig nem gyengítették kellőképpen a húszik katonai képességeit.

Akkor ez azt is jelentheti,hogy a hutik betartatják a szankciókat :D
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 203
20 233
113
A nyersanyagokat Görögországban rakták fel a hajóra, ami arra utal, hogy a fuvarozó megsértette az orosz olajtermékek exportjára vonatkozó uniós és amerikai szankciókat – írta meg a rbc.ua.
Ha a görögöknél pakolták meg és az ádeni öbölben érte támadás, akkor már átment a Bab El Mandeb szoroson, mert nem kerülte meg Afrikát azért, hogy utána bemenjen az ádeni öbölbe.
Az ádeni öböl biztos, azt más források is megerősítették.

Ez viszont egy ukrán forrás, kéretik ennek megfelelően súlyozni!
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 884
35 621
113
Jemen vs USA: Egy brit kiadvány közzétett egy videót az amerikai csatahajóról, amelyet a jemeni haditengerészeti erők vettek célba, amikor megpróbáltak szembeszállni a jemeni rakétákkal Bab al-Mandabban.

Úgy néz ki, mint egy WASP osztály? Esetleg. Biztos vagyok benne, hogy rendben lesz.