Február 22-én Yahya Saree dandártábornok, a jemeni fegyveres erők szóvivője bejelentette, hogy a jemeni hadsereg három rakéta- és drónműveletet hajtott végre Izrael és az amerikai koalíció állásai ellen.
A Jemeni Fegyveres Erők szerint a Jemeni Rakéta- és Légierő számos ballisztikus rakétát és drónt lőtt ki különböző célpontokra a megszállt Palesztina déli részén fekvő Umm al-Rasrash (Eilat) térségében.
Egy másik támadás során a jemeni haditengerészet számos hajóellenes rakétával megtámadta az ISLANDER nevű brit hajót az Ádeni-öbölben. Állítólag a jemeni rakéták eltalálták a hajót és felgyújtották. Az ISLANDER egy általános teherszállító hajó, amely 1996 óta Palau lobogója alatt hajózik. Ez a hajó egy thaiföldi kikötőből az egyiptomi Al-Adabiya kikötőbe tartott.
A harmadik támadás egy amerikai hadihajó ellen irányult a Vörös-tengeren.
Saree dandártábornok hangsúlyozta, hogy a jemeni fegyveres erők továbbra is teljesítik vallási, erkölcsi és humanitárius kötelezettségeiket a palesztin nemzettel szemben, és megvédik a kedves Jement az amerikai-brit agresszióval szemben; A katonai műveletek pedig mindaddig folytatódnak, amíg a palesztin nép elleni agressziót és ostromot le nem állítják a Gázai övezetben.
Az amerikai koalíciós vadászrepülőgépek az elmúlt négy napban 10 légicsapást mértek Al-Jabbaneh, Al-Kadan, Al-Araj és Ras Issa területekre Hudaydah tartományban.
Al-Hudaydah:
– Február 19-én az amerikai vadászgépek megtámadták Al-Jabbanah környékét.
– Február 20-án az amerikai vadászgépek megtámadták a Sardod farmot Al-Kadan körzetében, Al-Dhaha közigazgatásban.
– Február 21-én az amerikai vadászgépek megtámadták Al-Jabbanah-t, Al-Araj-t Hudaydah északnyugati részén és Ras Issa területét Al-Salif közigazgatásban.
2. Shabwah:
Február 18-án az „Al-Kaida az Arab-félszigeten” (AQAP), más néven „Ansar al-Sharia Jemenben” elemei megtámadták az Al-Musayna külvárosában található Al-Qalaa területet. ah kerület Shabwah tartományban. Az al-Kaida hírforrásai eddig nem említették ennek a műveletnek az eredményeit. Meg kell jegyezni, hogy az Al-Qalaa terület az Egyesült Arab Emírségek által támogatott Déli Átmeneti Tanács (STC) ellenőrzése alatt áll.
3- Saada:
– Február 17-én egy jemeni civil mártírhalált halt a szaúdi koalíció támadásaiból visszamaradt bomba felrobbanása miatt Al-Shwaraq térségében Razeh közigazgatásában.
– Február 20-án egy jemeni civil megsérült a szaúdi koalíció tüzérségi támadása következtében a katabari kormányzat Al Thabit térségében.
4- Az amerikai hadsereg nyilatkozatai a jemeni légicsapásokról:
– Február 17-én 15:00 és 20:00 (szanaai idő szerint) az amerikai erők öt támadást hajtottak végre három hajóellenes cirkálórakéta, egy öngyilkos tengeralattjáró és egy USV. A konfliktus kezdete óta ez az első öngyilkos tengeralattjáró a hutik (Ansar Allah) részéről.
– Február 21-én, szanaai idő szerint 12:45 és 18:45 között a CENTCOM erői négy légicsapást mértek hét hajóellenes cirkálórakéta és egy hajóellenes ballisztikus rakétakilövő ellen, amelyeket a Vörös-tenger felé készültek kilövésre. Emellett egy öngyilkos drónt is lelőttek.
5- Mohammad Ali al-Houthi, a jemeni legfelsőbb politikai tanács tagja, az EU katonai erőinek Vörös-tengerre való telepítésére reagálva: „Az európaiak számára ne játssz a tűzzel. Vegye le a leckét Nagy-Britanniából. Nincs szüksége az amerikai ördög támogatására, hogy megvédje a megszálló entitást a gázai nép kiirtásához. A nemzetközi szállítás biztonságos, és az Ön jelenléte növeli a tenger militarizálását, a nemzetközi hajózást célozza meg, és hatással van az Ön országai üzleteinek élelmiszer-ellátási láncaira. Bármilyen ostobaság, amit elkövet, károkat okoz a hajókban és a navigációban.”
A Gázai övezetben zajló háború kezdete óta a jemeniek az Ansar Allah által ellenőrzött területeken 21. alkalommal tartottak tömeges felvonulásokat és összejöveteleket a palesztin nép és ellenállási csoportok támogatására, valamint Izrael bűneinek elítélésére.
Ezt a Palesztina támogatását célzó „Utunk Gázával... Előre a győzelem felé” elnevezésű menetét Szanaa, Szaada, Imrán, Hudayda, Marib, Al-Jawf, Al-Bayda, Taiz, Hajjah, Dhamar, Rimah, Ibb és Al-Dhale tartományokban tartották. ”
A felvonulás zárónyilatkozatában a jemeniek hangsúlyozták, hogy készek szembenézni minden lehetőséggel, és támogatni Palesztina népét és ellenállási csoportjait.