1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. blogen

  blogen Well-Known Member

  HAndrás likes this.
 2. Loken

  Loken Well-Known Member

 3. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  A bácsi a Ruszinokról mesél,teljesen véletlenül akadtam erre a videóra,hallgassátok meg.

   
  gergo55, vilmoci, Nemerson and 2 others like this.
 4. megazez

  megazez Well-Known Member

  7:40-től igazán érdekes
  És a legvége: Itt már annyiszor lépett a határ, reméljük mostmár úgy fog lépni ahogy nekünk jó.
   
  alfa74, marton, borisz and 2 others like this.
 5. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 6. papajoe

  papajoe Well-Known Member

 7. borisz

  borisz Well-Known Member

  Állítólag nálunk is havonta tönkrelopják az országot.
  Már 10 éve.
   
  fip7, kaktusz, LMzek 2.0 and 5 others like this.
 8. arcas

  arcas Well-Known Member

  A szlovák hadsereg diszlokációjában nem sok változás történt az elmúlt években...
  [​IMG]
   
  Hegylakó, boki and milagro like this.
 9. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Vonja vissza a magyar kormány azt a szabályozást, amelynek értelmében a menedékkérők ezután már csak az országhatáron kívül, nagykövetségeken adhatják be kérelmüket – ezt követeli az ENSZ menekültügyi szervezete. A kormány érvelése szerint azért választották ezt a megoldást, mert a tranzitzónákat be kellett zárni.
  Forrás: https://kuruc.info/r/2/214439/

  Belpol ugyan részben, de van értelme itt.
   
 10. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Ha már Szlotákia:

  Dr. Popély Gyula: Igor Matovič nem ellenségünk, de hogy a barátunk lenne, az egyértelmű túlzás
  "– És mit szól ahhoz, hogy Matovič éppen az MKP által benyújtott memorandumra mondta, hogy sértő?
  Az, hogy ez sértő lenne, teljesen légből kapott állítás. A hozzá nem értésről tanúskodik. Tudniillik, 1861-ben a szlovákok pont ugyanezeket a pontokat fogalmazták meg és terjesztették elő követelésként. Ha akkor ez nem volt sértő, vajon miért sértő most? Akkor is mi voltunk rosszak, hogy az akkori magyar uralkodóréteg úgymond ezeket nem akarta méltányolni, s most is mi vagyunk rosszak, hogy ugyanazokat a pontokat követeljük, amit ők követeltek akkor? Tehát mindenképpen minket marasztalnak el a szlovákok, ami nagy hiba az ő részükről."
  (...)
  "A szlovákság még mindig fél. Ugyanez vonatkozik a románokra is, ami nem véletlen. A rabló lelkiismerete sosem tiszta. Mert valahol még mindig attól tart, hogy a zsákmányt egyszer majd vissza kell adni."
  (...)
  "– Történészként tehát miként zárná ezt a beszélgetést?
  Azzal, hogy minden nemzettestvérem figyelmét felhívom, a reményre és kitartásra, elvégre a történelemben semmi sem végleges, minden mozdul, változik benne. Bíznunk kell nemzetünk felemelkedésében a 21. században, ehhez azonban valamennyiünknek hozzá kell járulnunk, mindenkinek a maga lehetőségei szerint. Ne feledjük a költő Zrínyi Mikós szavait: “Mi magyarok egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók!”"
  https://elemi.hu/dr-popely-gyula-ig...e-hogy-a-baratunk-lenne-az-egyertelmu-tulzas/
   
  megazez, LMzek 2.0, Pogány and 4 others like this.
 11. milagro

  milagro Well-Known Member

  Itt egy kimerítő elemzés az euróövezet bővüléséről Horvátország és Bulgária csatlakozási szándéka okán.
  https://www.portfolio.hu/deviza/202...o-ket-orszag-csatlakozhat-az-ovezethez-439370
  ..
  Maastrichti követelmények (Bulgária):
  ..
  [​IMG]
  ..
  Maastrichti követelmények (Horvátország):
  ..
  [​IMG]
  ..
  Euróövezet tagállamai:
  [​IMG]
  ..
  "Dánia – mint azt fent írtuk – kivételt képez, ők nem kötelesek bevezetni az eurót. A fiskálisan fegyelmezett Svédországnak nem jelentene problémát a konvergenciakritériumok teljesítése, de őket is megkötik a politikai akadályok, 2003-ban ugyanis a lakosság népszavazáson döntött az euró bevezetése mellett, és a kormányok azóta sem tettek jelentős lépéseket, hogy ezt a kérdést felülvizsgálják.
  ..
  Csehország hagyományosan euroszkeptikus ország, ha a fogalom alatt a közös pénz elvetését értjük. Egy 2019-es felmérés szerint a lakosság 75%-a ellenzi a bevezetést, és csak 20% támogatja. A német és osztrák gazdaságba történő szoros integráció viszont racionálissá tenné a bevezetést, és a felmérések szerint a cseh vállalatok 20%-a eurót használ korona helyett. A politikai kurzus egyelőre nem tűzte ki célul az euróbevezetést (a lakosság elutasító hozzáállását látva ez érthető), de a gazdasági érdek előbb utóbb „surranópályán” előidézheti a bevezetés szükségességét (például úgy, hogy egyre több helyen fogadják el majd).
  ..
  Lengyelországnak az összes uniós szomszéda eurót használ, a legnagyobb kereskedelmi partnere Németország, így rajtuk is nagy lehet a nyomás a bolgár és horvát csatlakozással, hogy kérvényezzék a felvételt legalább az ERM2-be. Politikai akarat viszont itt sincs, a jelenlegi, stabil kormányzati többséggel bíró kormány aligha lép az euróbevezetés utjára.
  ..
  Romániában a szándék megvan, a kormány és a jegybank is elkötelezett, de ők nem sietnének ezzel. A román gazdaság gyorsan zárkózik fel, de a gazdaságban komoly egyensúlyi, fenntarthatósági problémák vannak, amin először úrrá kellene lenni. Rövid távú kilátás nincs az ERM2-be történő csatlakozásra, és a politikai hozzáállás is bármikor változhat, mindenesetre a szomszédos és az EU-ba a románokkal egyszerre belépő Bulgária csatlakozása az övezethez katalizátora lehet a román euróbevezetésnek is."
   
  LMzek 2.0 and Hegylakó like this.
 12. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  LOL... azért finoman odaszúrtak :D

   
 13. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Jött ki valaki jól az euró csatlakozásból, a németeket kivéve?
  [​IMG]
   
  fip7, yangwenli, vata and 10 others like this.
 14. milagro

  milagro Well-Known Member

  https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200701/szeteshet-a-szlovak-kormany-439584
  "Széteshet a négypárti szlovák kormánykoalíció, ha távozni kényszerül házelnöki posztjáról Boris Kollár, a koalíció második legerősebb tagjának, a Család vagyunk (Sme rodina) jobbközép pártnak az elnöke, akinek lemondását a koalíció liberális pártjai kezdték követelni "plágiumgyanús" diplomamunkája miatt.
  ..
  Kollár távozását követelte a napokban a kormánykoalíció legkisebb pártja, az Andrej Kiska által alapított liberális Emberekért (Za ludí) párt is, amely a februári választásokon éppen hogy csak bekerült a parlamentbe. A házelnököt - a vele lezajlott szerdai találkozó után - az SaS képviselői csoportja is távozásra szólította fel, ugyanakkor a mozgalom elnöke, Richard Sulík jelezte: nem döntik be a koalíciót.
  ..
  Igor Matovic kormánya jelenleg 95 képviselői mandátummal - és így alkotmányozó törvények elfogadására is alkalmas többséggel - rendelkezik a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. Amennyiben Boris Kollár pártja kilép a kormányból, a csonka koalíciónak 78 képviselői mandátuma, tehát szűk többsége marad. Megfigyelők szerint azonban Kollár távozása főként azzal a következménnyel járna, hogy a liberálisok megkerülhetetlenné válnának a kormányban, és így súlyuk jelentősen megnőne.
  ..
  Szlovákiában köztudott, hogy a családpolitikát kiemelten kezelő, a külpolitikában pedig a multipoláris világrend mellett álló konzervatív Család vagyunk párt politikai nézetei több kérdésben eltérnek a kormánykoalíció liberálisaitól."
  ..
  https://en.wikipedia.org/wiki/We_Are_Family_(Slovakia)
  ..
  https://ma7.sk/aktualis/az-sas-tavo...lnokot-kollar-akar-a-koaliciobol-kesz-tavozni
  https://korkep.sk/cikkek/belfold/20...enyszerul-a-sme-rodina-kilephet-a-kormanybol/
  https://felvidek.ma/2020/07/kollar-tavozasa-a-posztjarol-a-koaliciobol-valo-tavozast-jelentheti/
   
 15. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Hm, hm...... Sulik lesz a kulcs, a masik párt nem számít 3 párttal is meglenne a többség. Miért érzem úgy, jogy egy balliberális-jobbliberális vegyes koalát akar vki Nyugaton....az ügy tartalmától fuggetlenül. Pellegrini sem véletlenül szakított Fico-val. Érdekes......Matovic eddig sokkal jobb volt mint gondoltam.
   
 16. arcas

  arcas Well-Known Member

  NSIP 1,4millió euro a vezetési központ felújítására - Szlovákia:
   
 17. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  A választásra jogosultak közel 65 százaléka voksolt az orosz alkotmány módosításáról, a többség támogatta a változtatásokat, amelyek egyebek között lehetővé teszik, hogy Vlagyimir Putyin elnök 2036-ig elnök maradhasson - közölte a Rosszija 24 hírtelevízió az orosz Központi Választási Bizottságra hivatkozva szerda este, az országos urnazárást követően.
  Forrás: https://kuruc.info/r/4/214531/
   
 18. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Mi itt kínlódunk, meg külföldről várjuk a csodát, Moldovában meg megoldották a helikoptergyártást. :)


  5 éve működött illegálisan a moldovai helikoptergyár, amelyben transzisztriaiak dolgoztak, bár arról még vita van, hogy helikoptereket gyártottak és azokat vitték illegálisan exportra a FÁK országaiba, vagy -ahogy a tulajdonos állítja- azok csak minták voltak és alkatrészeket fejlesztettek. Cikk: https://www.publika.md/detalii-din-...PYR5taV6U9cw30VlrXgWYu9dwhFUE0lWwktrUIrUDiYoY

  Hamar meg is született a helyi paródiája is, ahol már a "Szpatye-X" rakétát is sufniban szerelik.
   
 19. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ki mondta, hogy a mi nem tudnunk ilyet? :)
   
  LMzek 2.0, zeal and ravenlord like this.
 20. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Hungaro Copter
   
  LMzek 2.0 likes this.

Ezen oldal megosztása