1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. boki

  boki Well-Known Member

  Ázért Lettországban és Észtországban is jól mossák a pénzt. :)
   
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Mert van egy fizetési szakadék nyugat és kelet Európa között. 50 év komminizmus eredménye.
   
  jimkirk and zeal like this.
 3. Python

  Python Well-Known Member

 4. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  A fejlett IT szektort sem véletlenül pénzelte ott a Nyugat: hogy onnan tudják Oroszo.-ot kémkedni.
   
 5. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Francokat annak eredménye... Széchenyi óta azt szajkózzák, hogy Magyarország elmaradott a Nyugathoz képest, biztos akkor is a kommunizmus hátráltatott minket
   
  b4l4g3 and jurgenbauer like this.
 6. Python

  Python Well-Known Member

 7. Python

  Python Well-Known Member

 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  ?????
   
 9. boki

  boki Well-Known Member

  Onnét dolgoznak egyébként a fizetett trollok is.
   
  b4l4g3 likes this.
 10. Python

  Python Well-Known Member

 11. Rferi66

  Rferi66 Active Member

  Mert még ezzel is messze vannak a nyugati színvonaltól. Csak a három eu tag balti ország fejlődik, Belorusszia pedig nem.
   
  zeal and SilvioD like this.
 12. laiki

  laiki Well-Known Member

  Hát ezt sikerült benéznie a sajtómunkásoknak. Illetve nyilván szándékosan ferdítenek.
  Egy főre jutó GDP-t csak vásárlóerő paritáson érdemes összehasonlítani. PPP alapon a Világbank 2019-es adatai szerint Fehéroroszország 19943 USD, Észtország pedig 38811 USD. Az arány 51,4%. Az IMF 2020-as egy fpre jutó PPP GDP előrejelzése szerint pedig Fehéroroszország 21224 USD, míg Észtország 37606 USD. Az arány 56,4%. Azaz véletlenül sem 27%.
  De például Lettországhoz képest ugyanez az arány 61,9% és 64,3% a két forrás szerint. Lettország is EU/NATO tag, balti állam, sőt Észtországgal ellentétben még szomszédos is Fehéroroszországgal, tehát hajszálnyival jobb összehasonlítási alap.
  Azt pedig, hogy hogyan változott ez az arány Észt-Fehérororosz összehasonlításban, az alábbi - két növekedési görbét egymásra helyező - ábra szemlélteti (remélem valamilyen módon látható):

  https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.n...&url2=/estonia/gdp-per-capita-ppp&h=300&w=600

  [​IMG]
  [​IMG]

  Ha nem látszanak, akkor leírva: A Tradindeconomics szerint 1995-ben Fehéroroszország 5805 USD, míg Észtország 12760 USD. Az arány 45,5%. 2019-ben Fehéroroszország 19147 USD, míg Észtország 36710 USD. Az arány 52,2%.
  Szóval vásárlóerő paritáson mérve az arány egy kicsit Fehéroroszország javára változott a '90-es évek közepe óta. Csak a nominális egy főre jutó GDP tolódott el az Eurót bevetető Észtország javára (árfolyam változás), de az árak ennél nagyobb mértékben emelkedtek azonos pénznemben számolva. A két ország életszinvonalának aránya - pontosabban annak változása - egyáltalán nem igazolja az EU tag balti ország felsőbbrendűségét az "orosz hatás alatt álló posztszovjet gazdasággal" szemben.
   
  tindalos, nyugger, b4l4g3 and 4 others like this.
 13. boki

  boki Well-Known Member

  Az ugye megvan, hogy EU szankciók vannak érvényben Belorusszia ellen.
   
  nyugger, b4l4g3, zeal and 2 others like this.
 14. Rferi66

  Rferi66 Active Member

  A nominális és a vásárlóerő paritáson kimutatott GDP is torzít. Általában a vásárlóerő paritáson mért GDP használhatóbb, de ha valamilyen import cikket akarsz, venni, akkor a másik inkább valós.
   
 15. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Az egész Monarchiából a Cseh ipar ért valamit, minden másban elmaradott volt (a magyar korona alá tartozó területek GDP-je egy szinten volt Belgiummal) sokat elmond, hogy 1914-ben a legnagyobb veszteséget a téli fagytól szenvedte el a hadsereg, országhatáron belül...
   
  b4l4g3 likes this.
 16. Rferi66

  Rferi66 Active Member

  Itt mindig azt olvasom, hogy az EU szankciók még használnak is Oroszországnak. Belorussziának meg ártanak?
  Nekem a rendszerváltás előtti / környéki magyar állami vállatokról elég lesújtó véleményem van. Belorussziában meg még mindig ezek működnek. Egyébként meg a szocializmus idején elég feltűnő volt, hogy Magyarországon volt a legkisebb a hivatalos GDP növekedés, a legnagyobb infláció. Az életszínvonal viszont náluk volt elfogadható. A Szovjetúnióban meg időnként az élelmiszer ellátás is gond volt.
   
 17. laiki

  laiki Well-Known Member

  De abban azért ugye megegyezhetünk, hogy a fehéroroszok jellemzően nem az Amazonról, Ebay-ről és Alibabáról rendelik EUR és USD fizetéssel a megélhetésükhöz szükséges árucikkek és szolgáltatások meghatározó részét, hanem belföldön, rubelben, a fehérorosz árakon fizetnek értük? Az életszinvonalukat meghatározó mértékben a belföldi, rubel árrak befolyásolják.
   
  b4l4g3 and haubagoi like this.
 18. boki

  boki Well-Known Member

  Használtak neki pl. az agrár-élelmiszer iparban, ahol hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Már csirke, sertést exportáló ország ellőtte importálta. A legnagyobb búza exportőr, jelentősen fejlődött a tejipar, zöldségtermesztés. Csak néhány példát említsek. Viszont nem tud elektronikát importálni és hiteleket felvenni a nemzetközi piacokon. Ez érvénye s Belorussziára is.
   
 19. Rferi66

  Rferi66 Active Member

  Az életszínvonal mindig relatív. Kétszáz éve ha mindig volt mit enned, és télen nem fáztál, akkor már jó életszínvonalon éltél. Most meg ha nem tudod megvenni a legújabb Iphone -t, akkor már szegény vagy. :) Hiába tűrhető az életszínvonal a szovjet időkhöz képest, ha a közben más országok sokkal gyorsabban fejlődnek.
   
  Autodidaktakatona likes this.
 20. boki

  boki Well-Known Member

  Ukrajna erre a példa... :)
   
  b4l4g3, fip7 and haubagoi like this.

Ezen oldal megosztása