1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. Python

  Python Well-Known Member

 2. Python

  Python Well-Known Member

  Nézd, a városi beloruszoknak elege van Lukasenkóból, a heti verések után azért vidéken is kezd elegük lenni belőle. Az átlag belorusz kb. arra vágyik ami a mai Oroszországban van, nem arra ami Ukrajnában, vagy nyugaton. Persze szeretnének úgy élni mint a lengyelek, de olyasmire vágynak mint az oroszoknál ami van, és ez jóval nagyobb szabadság a mai realitásokhoz képest. Ha Lukasenkót lecserélnék egy oroszbarát, rugalmasabb vezetőre már holnapután hazamennének, aztán szidnák tovább a KGB -t, meg az OMON -t magukban, de nem lenne sztrájk, meg tüntetés sem. Az meg már egy más kérdés, hogy ha az orosz oligarchák privatizálnák az ottani állami vállalatokat, az sem lenne nagyon más hatású, mint ha a nyugati cégek tennék meg, ez eléggé valószínű. De a nagy rendőri erőszak nagyon kinyitotta a bicskát a zsebekben, és a szlávok már csak olyan nyakasak, hogy ez lett belőle amit most lehet látni, és nem fogják egykönnyen feladni, ha már belekezdtek a sztrájkokba, meg a tüntetésekbe.
   
 3. megazez

  megazez Well-Known Member

  Nem ezt írtam, hanem egy lehetséges új "soft" forgatókönyvet, ami kifinomultabb mint a majdan, külföldi átlag embernek is jobban eladható.
  A nyilvánvaló, mondhatni vak is látja stratégia egyik pontja mint ahogy fentebb is írtam, a kis lélekszámú de hatalmas területen szétszórt tüntető tömegek, egy kedves elfogadható külsejű gyenge nő külföldre menekítése (bár ez nyugati társadalomban már kevésbé píszí), ez egy új forgatókönyv, nem pedig fehéroroszra értettem.
  Nekem teljesen mind1 ki van ott hatalmon, soha nem voltam ott, nem is terveztem oda kijutni, csak arra akarok rávilágítani, hogy folyamatosan az aktuális korszellemhez és néplélekhez méretezik már a "forradalmakat". Ami most fehéroroszban történik, az megtörténhet szerbiában, nálunk, cseheknél is.
  A másik, ott vagyunk? Nem. Jött python, hogy ha van ismerősöm fehéroroszban kérdezzem meg, istenem ez milyen válasz már? Ugyan nincs ismerősöm fehéroroszban, de hagy magyarázzam el érthetően, hogy amit python mondott miért hülyeség: ismeretségi körömben van fideszes, dk-s, momentumos, jobbikos (belegondolva minden párttal szimpatizáló ismerősöm van), szóval egy kérdést ha felteszek nekik, "Tetszik a mostani rendszer?" saját magad kitalálhatod ki mit fog válaszolni, de segítek elég valószínű, hogy az összes ellenzéki azt fogja mondani, hogy nem, a fideszesek valószínűleg igent mondanak a mi hazánkos ismerősök pedig: igen, de...-vel válaszolnak. Érted?

  Nem vagyunk ott, nem tudjuk a számokat, az is lehet, hogy a hangos kisebbség 1-2 nap alatt elérte (én ezt tartom valószínűnek), hogy a szovjet rendszerben szocializálódott főtisztek szovjet módszerekkel verjék le a tüntetést, ami miatt az ingadozók is utcára mentek (így már megnövekedett a tömeg) mivel már nem 1980-at írunk, van net van minden és ezért már sok az embereknek az 1980-as rendfenntartási szint.

  Írták azt is páran, hogy Lukas simán nyert volna 53-55%-al csalás nélkül, így nekem még mindig az az érzésem, hogy a többség őt támogatja....
   
  b4l4g3 likes this.
 4. boki

  boki Well-Known Member

  Belorusszia elengedte a fogvatartott 32 Wagnerost. Már orosz területen vannak.
   
 5. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Igen, de hát utólag okosnak lenni...

  Szerintem van hasonlóság a magyar 89-es helyzettel. A remények, az illúziók, a HIT. Aztán majd jön a kijózanodás, ahogy nálunk is jött.
  De még nincs vége, kritikusnak tűnik a mai este/éjjel.
  Csak vérfürdő ne legyen!
   
 6. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  Te ott élsz és napi szinten beszélgetsz velük ? Vagy csak ezt mondták a továbbképzésen ?
   
  vata likes this.
 7. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Csak addig tartsanak ki ameddig át terjed Moszkvába. A dominóknak dőlnie kell.
  Ha megbukik a két jó madár, majd más hangnemben tárgyalunk tovább a topicban nyugat és kelet viszonyáról. Én itt leszek.
   
 8. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Meglehet, meglátjuk.
   
 9. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Visszakanyarodva a 24.hu cikkhez:
  "Vagyis a lemaradásuk majdnem négyszeresre nőtt a balti államhoz képest, amely a Szovjetunió fennállása idején ugyanúgy a fejlettebb nyugati részhez tartozott, mint Belorusszia."
  Röviden és tömören fogalmazok: aki ezt írta az egy méretes fasz, akinek fingja sincsen, hogyan néztek ki anno a szovjet állapotok, nemhogy most. Még a Szajúz ideje alatt is GDP/fő értékekben a baltiak messze vertek mindenkit a Szovjetunióban. Oda települt például a fejlett elektronikai ipar, a lakossági cikkeket gyártó vállalatok és társai. A baltiaknál volt a legfejlettebb az életszínvonal és a legnagyobb az egy főre eső fogyasztás, azon belül is pont az Észt SzSzK-ban. És ezt nem én mondom, hanem egy titkosítás alól feloldott CIA jelentés 1990-ből: https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/DOC_0000969762.pdf

  Már bocsánat a stílusért, de elegem van ezekből az önjelölt idióta szakértőkből akik az alapvonalon állva büfögik be a nagyvilágnak a jórészt angol nyelvű fordításokból összerakott cikkjeiket és nem veszik figyelembe az alapvető posztszovjet sajátosságokat, illetve azt az egyszerű tényt, hogy ha Oroszországgal akarsz foglalkozni tudnod kell oroszul. Nincs más, nem fog máshogy menni.
   
 10. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Ne fenyegess! :)
   
  zeal likes this.
 11. boki

  boki Well-Known Member

  Oroszországban 2024-ben lesznek a következő elnökválasztások. 2018-ban voltak, akkor 2018+6=2024 . Elsős matek.;)
   
  fip7 and ogretankHU like this.
 12. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Arra kérlek, hogy amég ez megtörténik addig online legyél itt... :)
   
  jimkirk likes this.
 13. zeal

  zeal Well-Known Member

  Fenyegetőzöl? Csak a nyugati fény hangnemével ne kínozz minket, könyörgöm! :D
   
  fip7 and ogretankHU like this.
 14. Python

  Python Well-Known Member

  Ha továbbképzésen mondték volna, akkor kb. azt írogatnám ide 30 percenként, hogy most végre megbukik, aztán jöhet Putyin, meg Oroszország. :p

  Viszont ha van pár ismerősöd a posztszovjet térségből, így Belorussziából is, akik bár ha Magyarországon is élnek, azért napi szinten tartják a kapcsolatot a hazai rokonaikkal, ismerőseikkel; akkor a beszélgetéseink során elég sok mindent elmesélnek. Szóval igen, az átlag magyarnál valószínű jobban ismerem a szláv néplelket, legyen az orosz, ukrán, belorusz, szerb, horvát. Ha visszanézel az Ukrán Majdan eseményekre az azóta lezárt topikban, ott is igen aktív voltam anno, és nem írtam hülyeségeket, ezt még boki is elismerte akkor. Bár ő sokkal jobban képben van nálam, nem csak az aktualitásokkal, hanem a néplélekkel is.

  Aztán lehet kóstolgatni, ha valakinek nem tetszik az amit írok, de az csak az ismerősök által közvetített átlagpolgár véleményét tükrözi, aki érzelmileg elég érintett mostanság; nem pedig a geopolitika sakktábláján a bábúkkal lépegető nagyok racionális, érdekek mentén születő elképzeléseit.
   
 15. Python

  Python Well-Known Member

  Ez valahogy várható volt. ;)
   
 16. boki

  boki Well-Known Member

  Ahogy írtam 1 hete, Putyin telefonon beszélt Lukasenkóval két nappal a választások előtt, ahol ismertette az FSZB vizsgálatával, hogy az ukránok átverték őt(Lukasenkót). Már akkor megígérte, hogy a választások után pár nappal szabadon engedi őket. A tegnap érkezett gép valőszinü őket vitte haza.
   
  tindalos, ogretankHU and Python like this.
 17. boki

  boki Well-Known Member

  Gyengébbeknek írom, akik azt irkálgatják, hogy Belarusz nem kell a nyugatnak .

  потоком идет информация о торгах с Западом, которую ведет как Лукашенко, так и его ближайшее окружение. Не вдаваясь в детали, констатируем главное — Запад продавливает Лукашенко на кадровые и иные перемены (они аналогичны тем, на которые должен был пойти в 2014 году Янукович) — образовать переговорную комиссию с Западом, сдать силовиков в окружении, назначить премьер-министром нынешнего главу белорусского МИД Макея.


  Мол, за это Запад простит ему насилие в отношении народа, фальсификацию выборов и даст возможность спокойно уйти из власти. «Свежо предание, да верится с трудом». Янукович не продержался и суток после подписания аналогичного соглашения с западными послами, и так быстро, будучи еще президентом, удирал из страны, что только пятки сверкали.

  Главное требование Запада к Лукашенко в этих «переговорах» — это назначение премьер-министром республики нынешнего главы МИД Белоруссии Макея, так как, согласно белорусской Конституции, если президент по каким-то причинам не может исполнять свои обязанности, то полномочия президента переходят премьер-министру. А вот если премьер-министром Лукашенко назначит Макея, то Западу, собственно говоря, и Лукашенко становится не нужен.

  Ибо Макей тут же подпишет все необходимые Западу документы (они уже готовы) по выходу Белоруссии из Союзного государства, по вводу войск НАТО на территорию республики и многие другие документы, которые позволят НАТО занять эту территорию, пользуясь тем, что Лукашенко заигрался в свои игры.

  Если Лукашенко сдаст силовиков и назначит Макея премьером — судьба его будет печальна. Ее уже озвучил несостоявшийся кандидат в президенты Валерий Цепкало из Киева.  Подробности: https://regnum.ru/news/polit/3036351.html
  Любое использование материалов допускается только при наличии гиперссылки на ИА REGNUM.
   
  ogretankHU likes this.
 18. Python

  Python Well-Known Member

 19. Python

  Python Well-Known Member

 20. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Ne felejtsd, hogy az utolsó dominó eldőlése után azok visszafelé is dőlni fognak.
   

Ezen oldal megosztása