Egy viszonylag friss hír az orosz médiából.
"Az "Open Russia" bejelentette koordinátora, Artem Važenkov Fehéroroszországban történő szabadon bocsátását. Kedden a BelTA ügynökség kiadott egy felvételt, amelyben több megvert fiatal férfi bilincsben feküdt a földön, és a felvételen azt mondták, hogy turisztikai célokra érkeztek Belaruszba. A felvételen a kép aláírásban mint lázadó provokátorokként hivatkoztak a fiatal férfiakra
(Az Open Russia egy olyan szervezet, amelyet , Mihhail Hodorkovsky alapított. Az Orosz főügyészség 2017-ben nem kívánatosnak ismerte el az Open Oroszországgal társult három külföldi nem kormányzati szervezet munkáját: OR (Otkrytaya Rossia) (Nyílt Oroszország, Nagy-Britannia), Modern Oroszország Intézete, Inc (Modern Oroszország Intézete, USA) és Nyílt Oroszország Polgári Mozgalom, Nyílt Oroszország ("Nyílt Oroszország" nyilvános hálózat mozgalma, Nagy-Britannia).)
Később arról számoltak be, hogy a videón szereplő emberek között az Open Russia koordinátorai Artem Važenkov és Igor Rogov voltak. Augusztus 11-én Rogovot "az országból való azonnali távozás" feltételével engedték szabadon.
Anton Mashinszkij ügyvéd elmondta, hogy Vajkovkovot, akit meggyanúsítottak a minszki zavargásokban való részvétellel, elengedték . „Mozgása nincs korlátozva. De haladéktalanul meg kell jelennie a büntetőeljárást végző szerv kérésére ”- mondta a védelem képviselője.