1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. alfa74

  alfa74 Active Member

  Sajnos ez pontosan így van, de egy országrész leválása nem egyik napról a másikra megy, hosszú évtizedek háttérmunkájának az eredménye. A közvélemény ilyenkor csak annyit lát, hogy hirtelen kitört egy forradalom és megváltoztak az országhatárok,
  A keleti blokk felbomlása után újjáalakult kisantant felbomlasztása, Jugoszlávia szétesése, Csehszlovákia szétválása sem a véletlenek különös összjátéka volt.
  Nem véletlen, hogy egyre több román lap cikkezik Erdély elvesztéséről, titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező román politikusok verik a vészharangot.
  Ilyen hadparancsoknak akkor van értelme, ha eljön a dolgok "látványos" része, egy gyors mozgósítás egy új gyulafehérvári nemzetgyűlés és a világ már a kész tényeket látja.
  Ahogy én látom, az erdélyi románokat rá akarják venni, hogy magukat külön álló etnikumnak vallják magukat a regáti románoktól, és a pénz beszél alapon (jobban járnak ha Erdély különálló lesz, vagy csatlakozik újra Magyarországhoz, mintha marad Romániában) a helyi románok pénztárcájára próbálnak hatni. Ez viszont egy viszonylag lassú folyamat, nem megy az egyik napról a másikra és kell hozzá egy nagyhatalom aki mellettünk áll (a saját érdekei miatt).
  Meg persze egy kormány aki hajlandó tenni érte valamit!</blockquote>

  Hóbagoly, Te vagy az?:)
  </blockquote>

  :) Én is pont ezt kérdeztem magamban! Vissza is görgettem, hogy megnézzem ki írta.
   
 2. imike

  imike Well-Known Member

  A Románoknál befejezték a haditengerészeti SA330-asok modernizálását, amire 10 év alatt 45 millió Eurót költöttek:

  http://www.honvedelem.hu/cikk/54884_modernizaltak_romania_iar_330_puma_naval_helikoptereit

  Ebből a 45 milló Euróból kaptak 7,62 mm-es és 12,7 mm-es gépfegyvert, hogy kalózok ellen is harcolhassank velük (?) és torpedó indítót (elvileg tengeralattjárók ellen).

  Számomra csak annyi az érdekes a történetben, hogy minden forrás szerint a Románoknak összesen 3 db ilyen helikoptere van (ami kifejezetten a haditengerészeté) és ennek a 3 gépnek a modernizálására ment el 10 év alatt 45 milló Euró (úgy hogy maga a gép román gyártású ...).
   
 3. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Érdekes cikk, és érdekes hogy ki mondja:

  http://itthon.ma/erdelyorszag.php?cikk_id=11666&honnan=Nemzeti_Hirhalo
   
 4. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Fico: Meg kell akadályozni, hogy egységes muszlim közösség legyen Szlovákiában

  <i>Nem akarjuk, hogy Szlovákiában is olyasmi történjen, mint Németországban, nem akarjuk, hogy valaki nyilvános helyen molesztálja asszonyainkat</i>

  - mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök  http://index.hu/kulfold/2016/01/07/fico_tomeges_molesztalas/
   
 5. emel

  emel Well-Known Member

  A románok két fregattot kaptak az angoloktól, ezek a helik azokra kellenek +1 tartalék/váltó gép. Ha tengóra akarnak vele vadászni, akkor ahhoz kell egy csomó speciális felszerelés, ami nem az olcsóságáról híres, plusz valószínűleg a teljes kommunikációs és navigációs rendszert le kellett bennük cserélni, hogy együtt tudjanak működni a bázis-hajóikkal (még mindig így volt olcsóbb, mint a hajókon cserélni elektronikát).
   
 6. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  De jó, hogy linkeltétek a román heliket!
  Múltkor két helikoptert láttam szorosan egymás mellett, Románia felé, és ami feltűnt, hogy sárgás színűek. Szép lassan csorogtak az égen, de már épp ment le a nap, meg messze is voltak. A mentők kizárva, a honvédség kizárva. Nem gondoltam, hogy a román haderőnek ilyen sárgás festései vannak. Már alapból a szárazföldi helikoptereik is sárgásak, de... van egy haditengerészeti gép, ami kimondottan narancssárga, a 105-ös. Lehetséges, hogy ez volt az egyik gép, amit láttam?
   
 7. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Apú kezdődik!!!!!!!!
  http://www.bumm.sk/kulfold/2016/01/09/forrong-lengyelorszag-tizezrek-tuntettek-a-kormany-ellen
   
 8. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member


  Nem ismerem az ottani helyzetet, nem tudom mennyire kell ezeket komolyan venni.
   
 9. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ahogy pár napja már írtam, egy ex-kollégám, aki lengyel mondta, hogy aggódnak, hogy ott is Majdan lesz. Már basztatják őket, hogy nincs demokrácia, ami azért vicces, mert pár hónapja voltak választások és egy demokratikusan frissen megválasztott kormányuk van.
  -----
  Az hogy ennyi városban egyszerre ennyi ember kivittek az utcára mutatja, hogy kik vannak mögötte. Majdan lesz, ha nem lesznek eszüknél a lengyelek :(
   
 10. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Remélem még mindig olyan jó a lengyel elhárítás mint régen volt! Mind '56-ban,mint' 81-ben sikeresen megakadályozták az idegen intervenciót, és a hatalom megdöntését.
   
 11. joker

  joker Well-Known Member

  Pár hete írtam, hogy rohamosan esett a lengyel demokrácia abban a pillanatban ahogy megrohamozták azt az épületet és elvitték az ügynököt. Ráadásul nem szép csendben, hanem jól felfújták az ügyet, hogy mindenki lássa. Ilyenkor meg jön a demokratizálás. Most kell ügyesek legyenek, ami nem lesz egyszerű, mert az oroszokkal rossz a kapcsolat, a németekkel is, és az amerikaiakkal is, de legalább a V4-nél is leszarták a kalapács nyelét.
   
 12. ehnaton

  ehnaton Active Member

  XD milyen meglepő hogy lázadnak.
   
 13. boki

  boki Well-Known Member

  Dehogy rossz az amerikaikkal a kapcsolat. Sot...amerikai atombombákat akarják áthozatni németbol lengyel teruletre. Mégtobb amerikai katonai bázist akarnak az országban.
  Nem lesz semmiféle Majdan a lengyeleknél . Szép csenben minden elul...
   
 14. joker

  joker Well-Known Member

  Dehogy rossz az amerikaikkal a kapcsolat. Sot...amerikai atombombákat akarják áthozatni németbol lengyel teruletre. Mégtobb amerikai katonai bázist akarnak az országban.
  Nem lesz semmiféle Majdan a lengyeleknél . Szép csenben minden elul...</blockquote>

  Volt már jobb is az amerikaiakkal a kapcsolat. Lehet ha a mostani tűntetések is csak a kapcsolat javításának szükségességét mutatják.
   
 15. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Dehogy rossz az amerikaikkal a kapcsolat. Sot...amerikai atombombákat akarják áthozatni németbol lengyel teruletre. Mégtobb amerikai katonai bázist akarnak az országban.
  Nem lesz semmiféle Majdan a lengyeleknél . Szép csenben minden elul...</blockquote>

  Véleményem szerint annak oka, hogy a lengyelek atombombákat akarnak áthozatni németből lengyel területre az, hogy függővé tegyék az USA-t Lengyelországtól, ill. az, hogy a térségben gyengítsék Németo. stratégiai szerepét (mondjuk ez utóbbi amúgy is gyengülni fog a migránsprobléma okozta felfordulás miatt). Még az is elképzelhető, hogy az USA "kénytelen lesz" áttelepíteni Lengyelországba az atomtölteteit (azaz nem lesz alkupozícióban ebben a kérdésben), mert Németo. a készülő polgárháborús helyzet miatt már nem lesz biztonságos.
  Szóval ezt a helyzetet akarják kihasználni a lengyelek arra, hogy növeljék stratégiai szerepüket a térségben, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenben az USA kénye-kedve szerint akarnak ugrálni. Megpróbálkoznak a "farok csóválja a kutyát" mutatvánnyal, az USA-Izrael kapcsolat mintájára :)
   
  milagro likes this.
 16. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Az előző lengyel kormány azért jóval nagyobb pajtija volt amerikának. A mostaniak úgy tűnik már nem annyira meggyőződésből, mint inkább hagyománytiszteletből bratyiznak velük :)
   
 17. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Poland: Thousands protest new state media laws in Warsaw

  https://www.youtube.com/watch?v=WlAQj0f0zlU

  Poland: Thousands protest against new media legislation in Poznan

  https://www.youtube.com/watch?v=5gcne30iEZw
   
 18. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Kénytelen lesz? Hmm, szerintem érdekes kérdés az, hogy tulajdonképpen az itt is ugyanúgy <b>USA-kézben</b> lévő nukleáris bombák miért is kellenek Európába most, az ICBM-ek, SLBM-ek, na meg a B2-esek korában...
   
 19. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  És a diktatorikus rendszerben ezeket nem verte szèt a rendőrség? Olyan csak nyugati demokràciàkban van, ahol müködnek a " checks and balances" :)))
   
 20. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Kénytelen lesz? Hmm, szerintem érdekes kérdés az, hogy tulajdonképpen az itt is ugyanúgy <b>USA-kézben</b> lévő nukleáris bombák miért is kellenek Európába most, az ICBM-ek, SLBM-ek, na meg a B2-esek korában...
  </blockquote>

  Min csodálkozol? :) Ha Németo.-ban összeomlik az államrend, akkor kénytelen lesz elvinni onnan az USA az atomtölteteit. Mondjuk épp Lengyelországba - még akkor is, ha Lengyelo.-ban nem olyan erők vannak kormányon, akiket szeretnének :)
  És hogy miért is kellenek az USA-kézben lévő taktikai atomtöltetek Európába, amikor vannak ICBM-ek, SLBM-ek stb. - kérdezed.
  Hát azért, mert pár tökkelütött úgy gondolja az USA-ban, hogy ha korlátozott taktikai csapást mérnek Oroszo. 1-2 városára, akkor az oroszok rögtön kapitulálnak, anélkül, hogy globálissá eszkalálnák a nukleáris konfliktust.
   

Ezen oldal megosztása