Ez azért is érdekes, mert jóformán 1945-ig (1949-ig) még az amúgy csehektől nyugatabbra élő németek is közép-európaiként határozták meg magukat.A csehek konkretan semmit sem epitettek Csehorszagban, gyakorlatilag mindenuk nemet avagy osztrak-magyar kreaciobol jon. Ez olyan meretu kisebbsegi komplexust generalt naluk, hogy bebeszeltek maguknak, hogy ok az egyetlen nyugat-europai szlavok (!), es tulajdonkeppen oket csak elnyomta ez a sok 'eloskodo' nemetajku meg magyar. En annyi hulyeseget regen hallottam mar, mint amikor ugy 15+ eve egy cseh eloadta mindezt nekem fontoskodo arccal... a vegen csak felnyihogtam es annyit mondtam, ha ezt ujra elmondja es felvehetem, akkor kifizetem az addigi szamlajat a barban. Sertodotten elvonult.
Ami elkezdődött a Monarchia felszámolásával, az befejeződött a Hidegháborúval, azaz Európa végleg kettéosztódott Kelet- és Nyugat-Európára.
Namármost a német újraegyesítést követően azzal, hogy technikailag a "nyugat-európai" NSzK annektálta a "kelet-európai" NDK-t, az egyesült Németország kvázi "lelépett Nyugatra".
És úgy fest, hogy egyes cseh fejekben úgy jött át, hogy az amúgy is mindig a németek árnyékában élő csehek akkor ezzel szintén nyugat-európaivá váltak.
Nosza, meg is kell köpködni a keleti szomszédokat, szlovákokat, magyarokat, lengyeleket, ha máshogy nem is élhető meg a "nyugati életérzés" számukra.