[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 403
23 336
113
Az teljesen ki van zárva h a fent említett 4 orszàg közösen jelezze az ukrik vagy a nato felé mi a problémája?

Nincs kizárva, csak a lengyelek betegesen félnek az oroszoktól és ennek rendelnek alá mindent, a románoknak fáj a foga Moldovára és benyelik, a szlovákok meg ugye nem szomszédaink csak albérlőink, szóval kicsi az esély. :(
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 492
113
Nincs kizárva, csak a lengyelek betegesen félnek az oroszoktól és ennek rendelnek alá mindent, a románoknak fáj a foga Moldovára és benyelik, a szlovákok meg ugye nem szomszédaink csak albérlőink, szóval kicsi az esély. :(

A végén úgyis az orosznak meg a magyarnak marad a piszkos munka, és helyretenni a szarkupacot. Az orosz erővel, mi meg politikával, meg időnyeréssel az orosz részére. A román meg 2 nappal a vége előtt becsatlakozik, hogy megszerezze a neki kellő észak-bukovinát.
De ez majd 10-20 év múlva lesz aktuális, addig még amit lehet kilop mindenki ukrajnából ami mozdítható, az amcsikkal az élen.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 573
113
A végén úgyis az orosznak meg a magyarnak marad a piszkos munka, és helyretenni a szarkupacot. Az orosz erővel, mi meg politikával, meg időnyeréssel az orosz részére. A román meg 2 nappal a vége előtt becsatlakozik, hogy megszerezze a neki kellő észak-bukovinát.
De ez majd 10-20 év múlva lesz aktuális, addig még amit lehet kilop mindenki ukrajnából ami mozdítható, az amcsikkal az élen.

Főleg a csajokat, azok elég jól mozdíthatók...
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Uli szokás szerint már megint nem ért saját magával egyet.Most akkor Belorusszia került a címer közepére vagy kifejezetten NYUGATRA akarják " tekerni a címert".
Az már az EBESZ-jelentéseknél is kiderült, hogy szereted a saját szájízed szerint igen kreatívan színezni a dolgokat és olyanokat is belemagyarázni egy hírbe, ami nincs ott.Röviden:Hazudsz mint a vízfolyás.

Hír: A beloruszok középre akarják helyezni az országot a címeren található térképen.
Uli-magyarázat: Annyira fosnak az oroszoktól, hogy NYUGATRA akarják tekerni a címerek lévő térképet, mert annyira félnek attól, hogy "úgy járnak", mint Ukrajna.(Ehhez a felismeréshez nem kevesebb, mint 6 év kellett :D )

De kérdezem én (már csak a poén kedvéért): Mi van, ha nem nyugatra tekerik, hanem majdnem egy teljes fordulatot KELETRE? :D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 484
113
A magyar érdek hogy virágzó kereskedelmi kapcsolatokat építsünk ki Ukrajnával, vámhatárok nélkül.

Megjegyzem az Egyesült Királyság még mindig a NATO egyik legerősebb tagja egy rakás olyan védekező eszközzel ami meghátrálásra késztet bármely hadsereget.
Neked mi abbol az erdek hogy idehozzak nekem a csernobili krumplit, mezet, mikozben a magyar krumpli, meheszeti agazat valsagban van? Oda meg mit adjunk el ha nincs egy kanyi vasuk sem, fizeteskeptelenek vamok ide vagy oda.
 
 • Tetszik
Reactions: megazez

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 484
113
Kb. 400.000 Román nemzetíségű ember él Ukrajnában, tehát a Románoknak sokkal több okuk lenne tiltakozni az Ukrán nyelvtörvény ellen (amit több szervezet, pl.: a Velencei Bizotság is rossznak talál), de inkább a Magyar kormányt cseszegetik ők is.
Viszont ha valami csoda folytan lenne megegyezes azzal meg jol jarnanak. Nekunk ezek nem szovetsegeseink, ennyit varhatunk toluk segitsegkepp a jovoben.
 
 • Tetszik
Reactions: Morishima and zeal

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 484
113
És az szerinted jobb? Pláne, hogy ők később találták ki mit fog jelenteni.
ukrajna ország ugyebár.
Szerintem határ-ország még mindig jobban hangzik mint az ország-ország. De hát kinek mi az ízlése.
Persze hogy kesobb talatak ki hiszen addig nem letezett mig az oroszok ki nem jeloltek a teruletuk szeleit. Az ott lakok tudata persze nem fogadhatta el hogy ok csak szelek, ezert nekik ukrajna ahol eltek az orszagot, a teljes orszaghoz valo tartozast jelentette.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 021
66 484
113
A kép 1023x575 képpontos.
Szélesség a 244-es magasságon mérve:

Az újnál országhatár szélesség 217-324-ig tart (107 képpont)
Az eredeti: 686-812-ig tart. (126 képpont)

Az újnál a magasság: 191-287-ig tart (96 képpont)
Az eredeti: 188-299-ig tart (111 képpont)

Szélességben az új az eredeti 84,9%-a
Magasságban az új az eredeti 86,49%-a.

Ezt bizony kb 15%-al kicsinyítették.
Valamit mar tudnak...
 

silversisko

Active Member
2011. december 15.
159
161
43
Tudtommal a bolgàr-török határon van műszaki zàr, egy fokkal komolyabb,mint nálunk délen.
A probléma az h az "európai ember" nem fog vízbe szórni, sem lőni. Magyarázhatjuk, a faszbukon az összes géppuskás poszt alà ki lehet írni "migráncsszámláló" de ilyen akkor sem lesz. Te, én (dudi meg a többi itteni hivatàsos) sem fogja ezt csinálni.
Valami reális megoldás kéne (nem tudom mi lenne az kûlönben ideírnám,), de a mostani állapot qrvára nem tartható.

Más a bolgár-török kerítés de nem biztos, hogy jobb... sokkal rosszabb helyen van az államhatártól mintegy 1-1,5 km-re bent, a túloldali bolgár oldalon sűrű erdős terület vígan bujkálnak benne a migrik, a kerítésen belül ugyanúgy erdős terület ha átjönnek rajta ugyanúgy bujkálnak benne... Műszaki zárként úgy funkcionál, hogy a lepukkant régi elektromos jelzőrendszer képezi a második vonalat még beljebb de képzeljetek el egy elvadult erdős területet, mit művel az egy bőven 30+ éves dróthálós kerítéssel. A katonai járőröket öreg dobozos ZIL-ekkel UAZ-okkal hordják ki szoliba és dobálják le őket elég rendszertelenül, ha a Frontex nem lenne ott nagyon a Határőrség se tudna a határ mellé lemenni. 4 évig jártam oda, a határnál migránssal nem találkoztam, viszont Szófia tele volt velük, vajh hogy lehet(ett) ez ? A Frontex 1500 fője nem hivatalnok, hanem a tagállamok rendőreiből áll. Ott vannak mindenütt Bulgária, Albánia, sőt a magyar határon is nyomják... Magyarországról is járnak ki jópáran bár itt is nagy a fluktuáció.
A görög-török ellentét érzékelésére a határnál a szemben lévő őrsök szépen homokzsákolt lőállások vannak a másik fél felé... és görög területről folyamatosan karbantartott harckocsiállásokból hőkameráztuk a török oldalt. Ugyanez van a görög szigeteken is a török partoknál
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Soha nem mondtam, hogy egy nyelven sem értek, egy nyelvet mindenki ért okoska, én hármat beszélek elég jól, de a legtöbb európai nyelvből megértek dolgokat, sok közös latin szó van még a magyarban is.
legközelebb Belaruszról találják ki, hogy a neve azt jelenti bekebelezendő?
Akkor egy ilyen "okoska" azt is jó lenne ha megértené, mit jelent Belorusszia, eredetiben "Belarusz" neve= Belaja Russzija= Fehér-Oroszország. Nem én találtam ki, most is így hívják őket és ők is magukat!!
 
 • Tetszik
Reactions: fip7

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 373
113
Bezzegrománia & Bezzegszlovákia!
Az örökkéhuhogóknak ajánlom figyelmébe:
(És nem kell megszédülni sem természetesen, de az állandó nyafi-nyafiról azért le kellene végre szoknia azoknak, akiknek ez a lételeme.)
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200214/mar-megint-egesz-europa-magyarorszag-hatat-nezi-415877
..
eugdpyoy200214-350167.png
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 395
7 921
113
Akkor egy ilyen "okoska" azt is jó lenne ha megértené, mit jelent Belorusszia, eredetiben "Belarusz" neve= Belaja Russzija= Fehér-Oroszország. Nem én találtam ki, most is így hívják őket és ők is magukat!!
Ebből is látszik hogy milyen "művelt" trollal áldot meg minket a ........ Legalább kicsit tanulmányozná a 20 századi történelmet. Nem azt amit lefektetnek elé. Hanem a régebbi könyvtárit.
 
 • Tetszik
Reactions: gergo55

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 197
66 949
113
A lényegen ez nem változtat.
Ezek is-is dolgok!
A "hangoltsága" tehát adott, erre "rezonál" az egész terület!
A határvidék, határmente szavak is végsősoron valamiféle határra utalnak (azaz feltételeznek valamilyen határt) végső soron,
akár olyan értelemben, hogy választóvonal két eltérő térrész (fizikai sík) között.
De akár ha spirituálisan valamennyire nyitott vagy akkor még tovább is tájékozódhatsz, hogy ez még milyen dimenziók határai,
határvidékei felé vezethet egyúttal, tudati síkon is mondjuk. Egy példa csak: ortodoxia-katolicizmus!
De még elgondolkozhatsz továbbiakon is!
..
Egyébként meg a "krajina" gyök alapjelentése mindenképpen a határ felé vezet bennünket!
Emlékezz a Krajinai Szerb Köztársaságra is, ott sem volt véletlen a név!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Krajinai_Szerb_Köztársaság
..
Mindegy egyébként...


https://gyuloltellensegeink.blog.hu/2015/09/12/az_ukranok

A bevezető szöveg fényében nyilván senki sem számított az amúgy megszokott, régre visszatekintő történelem ok-okozati elemzésünkre. Így a 20. század közepétől, de még inkább 1991-től indítunk. Az ukránokat a lengyelektől elkülönítő határról gondoskodott a nagy Szovjetunió, így már csak az oroszoktól való teljes különbözést kellett megoldaniuk 1991 decembere után. Ezt többek közt azzal fejezték ki, hogy az ukrán nemzeti mozgalom központjának számító, oroszul Lvovnak nevezett nyugat-ukrajnai várost összetéveszthetetlen módon Lviv alakra írták át. Abban az országban, amely önmagát még mindig Lengyelország Oroszországgal szomszédos határvidékének nevezi – lengyelül.
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Bezzegrománia & Bezzegszlovákia!
Az örökkéhuhogóknak ajánlom figyelmébe:
(És nem kell megszédülni sem természetesen, de az állandó nyafi-nyafiról azért le kellene végre szoknia azoknak, akiknek ez a lételeme.)
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200214/mar-megint-egesz-europa-magyarorszag-hatat-nezi-415877
..
eugdpyoy200214-350167.png

Ezek mennyire lehetnek hiteles adatok?
Mert azért a románoknál furcsa, hogy az állandó kormányválságok ellenére ennyire pörögnek, nem?
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Ezek mennyire lehetnek hiteles adatok?
Mert azért a románoknál furcsa, hogy az állandó kormányválságok ellenére ennyire pörögnek, nem?
Ez már nekem is fel tűnt, de már voltak régebben hírek arról, hogy felfelé kerekittenek a hiányuk miatt.
A lufi csak nő hogy elfedik a valóságot, de majd nagyobbat szól ha dúran.:D
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 373
113
Ezek mennyire lehetnek hiteles adatok?
Mert azért a románoknál furcsa, hogy az állandó kormányválságok ellenére ennyire pörögnek, nem?

Szerintem nagyjából hiteles azért.
Viszont ne feledkezz meg arról sem, hogy alsó hangon is 3,5 millió (de inkább több) román ment ki az EU csatlakozás óta
külföldre, és bizony ezek hazautalásai komoly húzást jelentettek, jelentenek a román gazdaság szolgáltatóiparának, építőiparának is!
Szóval ennek nem elhanyagolható hatása lehet!
..
itt a GDP szerkezetük:
https://tradingeconomics.com/romania/gdp-from-agriculture
https://tradingeconomics.com/romania/gdp-from-construction
https://tradingeconomics.com/romania/gdp-from-manufacturing
https://tradingeconomics.com/romania/gdp-from-public-administration
https://tradingeconomics.com/romania/gdp-from-services
..
A szolgáltatói szektor bővülésük 2007. óta kb. háromszorosára nőtt pl.
 
 • Tetszik
Reactions: Hegylakó

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 492
113
Szerintem nagyjából hiteles azért.
Viszont ne feledkezz meg arról sem, hogy alsó hangon is 3,5 millió (de inkább több) román ment ki az EU csatlakozás óta
külföldre, és bizony ezek hazautalásai komoly húzást jelentettek, jelentenek a román gazdaság szolgáltatóiparának, építőiparának is!
Szóval ennek nem elhanyagolható hatása lehet!
..
itt a GDP szerkezetük:
https://tradingeconomics.com/romania/gdp-from-agriculture
https://tradingeconomics.com/romania/gdp-from-construction
https://tradingeconomics.com/romania/gdp-from-manufacturing
https://tradingeconomics.com/romania/gdp-from-public-administration
https://tradingeconomics.com/romania/gdp-from-services
..
A szolgáltatói szektor bővülésük 2007. óta kb. háromszorosára nőtt pl.

Ez az ábra kb rendben van, csak kell mellé nézni, a GDP-arányos államadósság változását.
Míg Magyarországon ez csökken Romániában most kezdett el komolyabb ütemben nőni.
Ezzel korrigálva kicsit máshogy festene a sorrend.
Románia menne a végére, mi meg maradunk elöl, most hülyeséget nem akarok írni, de lehet maradnánk elsők, de az első 3-ban biztos ott vagyunk (Ugyanis csökken a GDP arányosan az adósságunk.)