Anyiban nem ertek eggyet a "Nagy Tervvel", hogy nemzetallamoknak probal lapot osztani a jovoben. Ertem, hogy a narrativa miatt igy egyszerubb megfogalmazni a politikai szembenallast, de a valosagban regiokra/ovezetekre fog nagy valoszinuseggel tagolodni a vilag. Ahogy te is irtad, van itt egy marek kicsi allam. Ha tovabbra is ilyen formatumban probalunk a "nagyok" konfliktusai kozt "teblabolni", akkor egyenkent, hol ezt- hol azt kozulunk kisemmizik, marcsak a "tobbi" miheztartasa vegett is.
Szoval az, hogy nemzetallamokkent majd kulonuton remeljuk a szep jovot . . . haaaat max tobb nagyhatalom joindulataval, azok meg kenyuk kedvukre valtoztatnak az allaspontjukon, igy nem eletbiztositas erre alapozni.
Itt regionalis erdekeggyeztetes kellene, egy erre osszehozott formatummal. Ahogy alakul a Lengyel-Litvan-Ukran "valami", itt is hiba lenne nem ilyesmi fele mozdulni, csak erthetoen ezt sokkal nehezebb meglepni/osszehozni, mint egyenileg szerencseben es joindulatban bizva lavirozni.
Egyszer mar ezeket osszeirtam igy es pont az egyik lehetseges verzio volt ez a "Tesco gazdasagos" probaljunk egyedul okoskodni. Tartottam tole, hogy ez az ut lesz valasztva, de persze nincsenek meg a hatterinfoim...
Szerintem a nemzetállami elgondolás nem ördögtől való, mert Európában alapvetően azok vannak. Ez nem az amerikai kontinens, ahol minden valami is, bevándorló az elmúlt 400 évből.
A migrációs történésekig külpolitikánkban mindent alapvetően jól csináltunk, kisebb hibákkal.
( Illetve az itthoni közpénz dolgokat ebbe a külpolitikai állapotba nem venném bele, mert az egy másik történet. )
Ahol tévútra ment a dolog, szerintem ennek az orosz ukrán háborúnak a megítélése és az ebből kihozott NATO és EU ellenesség minden fronton.
Teljes balfogás az orosz álláspont támogatása, mert azzal, még orosz katonai győzelem esetén is melléfogtunk, de nagyon. Nem lesz semmi hasznunk belőle, kárunk annál több.
Már most is rengeteg a kár ebből a külpolitikából. Amennyiben Viktor, Szíjjártó, Orbán Balázs, trió nem áll le, akkor katasztrófa vár az országra.
Most már betelt a pohár velünk szemben, ez eléggé érzékelhető. Az olajat elzárták, feltehetően politikai döntés folytán.
Viktort már nem engedik beszélni Brüsszelben, nem mondhatja el a féléves elnökségi magyar programot.
Kíváncsi leszek mi lesz a következő lépés. Mert ha a gazdaságot jobban fogja érinteni az eddigieknél, az ami történik a külpolitikánkban, mondjuk elkezdik a kivonulást a nyugati cégek, na akkor lefőtt a kávé az országnak.
Ne legyen így, de sajnos a miniszterelnök mindent elkövet hogy erre haladjanak a történések. Én úgy látom teljesen beleöregedett a hatalomba, annak minden negatívumával és elveszítette már a régi józan helyzet megítélő képességét.