Persze, hogy megvan. Ami érdekes, az a következő: ha jobb oldalról valaki ki meri ejteni a száján, hogy kapcsolati tőke, akkor az KORRUPCIÓÓÓÓÓÓÓ! Bal oldalon azzal kezdődik minden egyes üzleti/munkahelykeresési tanácsadás, hogy kapcsolati tőke fontossága. Az ELTE kiadványa a pályakezdő frissen egyetemet végzett fiataloknak is ezzel indít(ott ma nem tudom, de pár éve biztosan, valahol még megvan), hogy a leg fontosabb az álláskeresésben a kapcsolatok feltérképezése és használata.
Sajnos ez bennem nagyon vegyes fogadtatásra talál. Egyik oldalról rettenetesen elkeserít, hogy csak úgy juthatsz előre, ha ismersz valakit az adott helyem. Ez nem magyar szokás, a világon mindenhol hasonlóan működik. A másik oldalról látom, hogy pont a bal oldal az, ahol iszonyatosan erős családi, rokoni, kapcsolati kötelékek mentén működik a világ. Ugyan azokat a családokat képviselik a mai fiatal politikusok, mint a rendszerváltás előtti világban. És most ne gyertek nekem a de a ki volt KISZ titkár, meg MSZMP akárki. Most nem az iskolai, meg üzemi párt emberekről beszélek, akik sokszor muszályból lettek azok akik, mert valahogy túl akartak élni, és ez volt a kor lehetősége. Én most a rendszer felső osztályáról beszélek, a belső körről. Amibe beletartoztak a párt és állam (nehezen szétválasztható) vezetői, az "értelmiség" vezéregyéniségeivel együtt. Baromira nem érdekel, hogy zsidó, vagy német, vagy bolgár, vagy magyar. De az igen, hogy egy olyan hálózat volt, ahol megvoltak a politikusok is, meg a belpesti értelmiség is a szalon ellenzékiséggel együtt. Egy Eszterházy (amúgy jó író volt, ez nem minőségi jelző) például ugyan úgy benne volt a belső körben, mint Aczél elvtárs. OK, Aczélnál kellett kérvényezni a bekerülést az említett körbe, ő meg pontosan tudta, hogy kiket kell bevenni. De ide tartoztak a vezető "külkeresek" a gazdasági, politikai és értelmiségi elit egésze.
Ezek után, ha ők azt kiáltják, hogy a kapcsolatok kihasználása korrupció, akkor az minimum hiteltelen, az egész baloldal nem más, mint egy hatalmas kapcsolati háló, nyugattól - keletig.