Ahogy írták Mészáros meggazdagodása nem nemzeti, hanem hatalmi érdek. Én kifejezetten visszatetszőnek tartom, hogy csak a lojalitás számít és egy ennyire korlatozott képességű ember lett milliardos.
Viszont szépen nyesegetik a cégbirodalmát és az így szakmai kompetenciákkal is rendelkező emberek kapnak tőkét, lehetőséget magyar, közép - európai multikat fejleszteni.
1 pozitív van Mészárosban, tudja saját képességeinek korlátait és ezt tudomásul veszi. Simicska ezt nem tudta elviselni. Egyébként Simicska következménye lett Mészáros, miért csak a lojalitás volt fontos.
Nah, de miért jó ha van magyar tőkés elit? Először is ide adózik és nem utalja a multikkal ellentétben év végén a leányvállalatainak nyereségét Németországba. Ebből fizetik a német melósok prémiumát. Ezt nagy álszentséggel német tetmelékenységnek neveznek, de csak sima nyereség hazautalás a végekről, főleg Kínából. Ennek ellenére alapvetően fontos és hasznos a német befektetett tőke, multik csak van árnyoldaluk.
De mit kezd a magyar tőkés a nyereségével?? Jó esetben meg akarja duplázni, ezért további hazai befektetéseket hajt végre. Többet adózik, több munkahelyet teremt. És így körbe. Aztán, a német peldához hasonlóan, külföldi befektetéseket eszközöl, külföldi cégeket felvásárol, külföldi projektekben részt vesz. Más országban megtermelt pénzt csatornáz be a vállalataiba, nyereséget termel, amit utána Mo. - ra utal. Ezzel már javítja az ország pénzügyi egyenlegét, amit ugye egy német multi hasonlóképpen ront. Sőt ha követve a a német példát, ebből leoszt magasabb bért a hazai melósoknak, prémcsit fizet, ami a német multiknál odahaza megy, az dupla nyereség. Ehhez persze erős mo. - i szakszervezetek kellenek, akik erre rászorítják. Azért van már 1 par.
Sztem ezért is lenne fontos 1 magyar, patrióta tőkés réteg. De van még sok szempont, amiért jo, szemben a külföldi multik uralta magyar gazdasággal, ahol Bajnai csak helyi képviselő, nem önálló szereplő. Csak 1 kis részletet emeltem ki.