De mire költötte ember?
Kifestették a pártirodát, vettek új laptopokat vagy a választási hirdetésekre ment?
Az beavatkozás a francia belpolitikába vagy nem?
Ennél jóval árnyaltabb az a kép.
Le Penék már jó ideje nem tudnak finanszírozást kapni belföldről. Akkor kezdtek külföldi források után nézni. Az a "Putyin kölcsön" 2014-es. Azóta már visszafizették amúgy:
Financial links to Moscow had become a political liability for the French far right
www.ft.com
Egyébként kaptak magyarországi banktól is kölcsönt.
Beavatkozás-e? Igen. Minden külföldi pártfinanszírozás az.
Ha az, akkor meg a faszért megy a nyikogás, mikor néhány nemkormánypárti sajtótermék megkapja három ember fél éves fizetését vagy néhány profi eszközt tud venni belőle, mikor a kormány forint milliárdokat költ konkrétan hazugságokra? Érdekes, hogy most nem gond a rákosista médiagondolkodás.
Szerintem az se OK, hogy Le Penék éltek ezzel a lehetőséggel, csakhogy az ott, Franciaországban történik, és nem itt.
Úgyhogy részemről az végképp nem OK, hogy külföldi pénzeket öntöttek-öntenek a magyar ellenzékre. Meg az azt kiszolgáló médiára.
Egyébként ne egyere ezzel a "tud venni néhány profi eszközt" faszsággal. Leírtam világosan, mi a helyzet az egyik legnagyobb ellenzéki portál körül, semmilyen pénzügyi gondjai nincsenek a kiadójának.
Mert kiszolgálja az orosz/kínai politikát a saját szövetségesi rendszeren belül? Hogy-hogynem, gyanúsan sokszor az a magyar érdek, ami az orosz/kínai. Micsoda véletlenek! Semmi köze nincs mondjuk egy szuperkedvező kamatozású orosz hitelnek Paks2 felépítéséhet (jó, ez kuka). Semmi, de tényleg semmi köze ahhoz, hogy egy kínai nagybank finanszírozza az mvm-t!
Nyilván közös érdek a piaci ár többszöröséért venni földgázt. Az is közös érdek, hogy a messzeföldön híres szerb korrupciónál is kétszer drágább vasútvonalat építünk az Alföldre úgy, hogy a szerbeknek még ott vannak a Balkán hegyei.
Közös érdek ja...
Itt most csak az érdemi részre fogok reagálni, a többi ferdítésedre nem.
Ez a "saját szövetségi rendszer" az utóbbi 14 évben gyakorlatilag folyamatosan basztat bennünket. Most már odáig jutottunk, hogy az EU tagságunk fejében járó pénzeink visszatartása egyfajta összeurópai nemzeti sport lett. Kb negyedévente kitalálnak valami új dolgot, hogy miért nem akarják kifizetni azt, amire egyébként szerződtünk.
A szövetségi rendszer az óceán túlpartjáról ideküldött egy nyíltan homár, "házasságban" élő nagykövetet (örökbefogadott gyerekekkel!), aki az első napjától kezdve folyamatosan kritizálja a kormányt, gyakorlatilag semmiben nem keres közös hangot, kompromisszumot. "Értékalapú" narratívagyárként ontja magából a negatív PR-t.
Nem tudom, neked miért fájt volna, hogy az egyébként legtöbb tapasztalattal rendelkező fél építse fel az új atomerőművünket (és ezzel évtizedekre jóval egyszerűbbé tegye az ország villamosenergia-ellátását). Nem volt kedvezőbb ajánlat. Nem volt nagyobb tapasztalattal bíró konzorcium. Az EU-nak kizárólag azért fájt ez, mert eggyel kevesebb ütőkártya marad a kezükben, ha meg akartak volna szorongatni, és nem német/francia cégek híztak volna tőle. Hozzáteszem, ez utóbbi még egy belátható és pragmatikus céljuk lett volna, de akkor se tudtak volna jó dealt kínálni. Az oroszoknak meg érdekükben állt, hogy normális üzletet csináljanak itt.
A szövetségi rendszer, amelynek része vagyunk ma, szerintem nem jó semmire, már ami bennünket illet. Én Orbán helyében már réges-rég megpróbáltam volna kiváltani az EU-s pénzeket kínai finanszírozással.