Pár gondolat az esetről.
1. Szerintem egyértelműen nem állami-titkosszolgálati hackelésről van szó, ez egy bűnszervezet amit csak a pénz érdekel, ez látszik minden korábbi akciójukról. Egy titkosszolgálat feltűnés nélkül tör be egy rendszerbe, nekik az az ideális ha minél hosszabb ideig (évekig, de a lehető legtovább) észrevétlenül tudnak hozzáférni mindenhez, magukkal tolnának ki ha saját maguk jeleznék a hozzáférésüket és ezzel a biztonság fokozására kényszerítenék az érintett felet.
Ettől függetlenül a bűnözők is természetesen továbbadhatják az infót titkosszolgálatoknak.
2. Mivel a képernyőképek kikerültek a "felszíni" netre is, azokat továbbosztották több helyen is, pl egy hazai IT-biztonsági szakértő oldalán is anélkül hogy levetették volna, úgy gondolom hogy nyugodtan beszélhetünk róluk. Egészen konkrétan az egyéni felszerelések beszerzéseire vonatkozó táblázat-részletről, mert amit abban láthatunk az a túlárazásnak egy olyan szintje amitől padlót fogtam pedig nyilván tisztában vagyok vele hogy minden túl van árazva ami állami beszerzés, meg mindennel jól jár valaki, csak azért vannak szintek.
Pl. itthon tömeggyártott! kiképzési!! gyakorlónadrág 48ezer ft/db, hozzá zubbony 48ezer, polársapi 20ezer... A védőmellény betét nélkül 600ezer, hozzá kevlár ugyanennyi, pisztolytár tartó zseb 20ezer stb.
Vagy a glock gyalogsági ásó, mellette hogy melyik kft-től vették. A honlapjukon 20ezerért árulják, de a honvédség 50ezerért vette.
Nyilván nem tudjuk hogy egy harcjármű, rakéta, repülő, akármi ára mennyire lehet reális (ilyenek nem is kerültek ki a nyilvánosságba, de valószínűleg a hackerek hozzáfértek), viszont az előbb felsorolt felszereléseket nagyjából be tudjuk lőni hogy a piaci árukhoz képest mennyire jó áron szereztük be. Ezek szerint semennyire. És mivel ezek nagyrészt több tízezres tételek ezért brutális pénz lett kidobva (zsebre rakva) amiből még elég sok minden kijöhetett volna.
Persze ez nem újdonság, csak most láthatóvá vált néhány terméknél a konkrétum.