Igen, ez a lényeg, gyakorlatilag, nekünk, az EU-nak, össze kéne már fognunk, és a sarkunkra állnunk. Saját EU-s innovatív hadiipari fejlesztésbe fogni, és KÖLTENI a hadseregekre. Ezzel együtt, én inkább egy nemzetállamok szövetségének örülnék, mint egy egyesült európai államoknak. A linkelő államokat, meg kizárni, amíg nem tesznek le valamit az asztalra. Félretenni a belső magországok felsőbbrendűség tudatát, és együtt, egy irányba húzni. Ez lehet csak az egyetlen sikeres út, szerintem. Mert ami most van, annál még az is jobb, ha magunk vagyunk, és próbálunk külön külön minden mostani EU-taggal normalizált viszonyt, meg bilaterális megállapodásokat kötni.
Szerintem viszont reagálva az USA-ra, pragmatikusan csinálják, mert az a szintű fogyasztás, és jólét, csak az ilyen rabló gazdasággal volt már eddig is fenntartható, amit csináltak. Ott mindenkinek nagy autója van, ami sokat fogyaszt, nagy házban lakik, és 4x annyi kalóriát fogyaszt, mint ami bőven elég lenne. Ehhez az kell, hogy vagy dolgozz keményen 1 nap 43 órát, vagy az, hogy csinálsz egy lufit, mondjuk papírpénzt, mögérakod a legjelentősebb nyersanyagot, és a legerősebb hadsereggel megvéded mindenhol az érdekeid. Mondom, én nem vagyok álszent, US állampolgárként, ugyan erre szavaznék, mert kényelmes vagyok, hogy legyen a b. verzió, és 300m2 es házam a külvárosban, 2 nagy hajóm a garázsban, meg a dupla hambi a tányéromon, azt majd valahogy feldolgozom, hogy közbe a CNN mutatja, megint televertünk valahol egy kórházat, az afgánoknál. Ha ez nem lenne, nem tudnának ennyire pazarolni. Ez az igazság. Ez persze nem szép, de kényelmes az átlag szavazónak.