Van abban sok igazság amit írsz de szerintem tévedsz amikor azt hiszed a kormány dönti el teljes egészében hova fognak települni ezek a gyárak. Ezek a multik mind saját szempontrendszerrel rendelkeznek és az országok egymással versengve ajánlanak több telephelyet is majd ők választanak hova mennek. Pécset folyamatosan ajánlják fel mindenféle autóipari beszállítónak.. így ment oda a Thyssen meg a Seiren is. A kínaiaknak nem csak a BMW meg a Merci gyár közelsége volt a fő szempont hanem a reptér is, valamint hogy a saját beszállítóik is jönnek vagy már meg is telepedtek a környéken. Az a háromszög ott egy jobb ökoszisztémát tud teremteni, számukra mellékes volt hol hány km vezetéket kell emiatt behúzni stb. A kormány felajánl helyszíneket és ösztönöz, de a végső döntést a beruházó hozza egészen más szempontrendszerek szerint mint a mienk. Sajnos.
Egy ilyen gyár telepítésről tudom, hogy mi tud nagyon fontos lenni: egy hazafi a felsővezetésben. Egy kiváló szak- és úriember volt szerencsém, hogy a főnököm legyen az autóiparban, és egy beszélgetésünkkor mondta, hogy igyehezett a vezetést meggyőzni, hogy a szegényebb, leszakadó régióba tudják telepíteni a gyárat, ahol munkahelyeket teremthet. A cég eredetileg a Dunántúlra, Győr közelébe akarta telepíteni a gyárat, mert ott van közel az itthoni felhasználás, meg a VW Pozsonyban. Lassan 15 éve lesz, hogy ez a projekt indult, kb 10 éve termel a gyár, akkor még ugye az egymilió új munkahelyet ment úgy átalában, nem annyira volt régiós felzárkóztatáson a hangsúly, csak legyen munka, akárhol volt a kormány hozzállása. Az ő kitartó lobbijával (és azzal, hogy elismert szaember és vezető volt) így sikerült egy közepesen fejlett régióban megtalálni az ő általa propagált értékek, a cég érdekei, az infrastruktúra és a kormány támogatása közt az egyensúlyt, kb 1000. közvetlen munkahelyet teremtve.
Ez az amit sokan nem látnak, hogy belülről hogyan lehet a nemzeti érdekeket a K+F és management vonalról az "összeszerelőüzem" témában is érvényesíteni. Szorgos munkával megmászva a szamárlétrát. Ami a gond szerintem, hogy ő még szüleim korosztálya, és a mi korosztályunkban hazafias, mérnök hátterű kollégákat management vonalon nem nagyon láttam, csak opportunista karrier excel mágusokat.
A nyugati ipar visszafejlődésének épp ez volt az egyik oka: excel-mágus pénzügyes szemléletű közép és felső vezetés, akik mind a társadalmi, mint a technikai érdekeket háttérbe szorulni hagyták, és így most Kína megbasz mindenkit. (ugye azóta jönn az energiaválság is)
Ja, ez egy német cég. Sok dologért tudok morogni rájuk, de mindig korrektek voltak az elszámolásban, munkakörülményekben, amikor nem, az a magyar törtető excel-csicska mentealiátsú középvezető senkik, HR picsák és mérnököket managelő közgazdász picsák miatt volt.(és faszok, nem csak picsák).