[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
15 026
21 637
113
Amúgy jó látni, hogy másoknak is leesett a Z terv teljes kudarca, és az, hogy a Honvédség elsősorban még mindig egy rohadt nagy pénztemető, nem pedig egy ütőképes hadsereg.
Ha bele gondoltok, hogy mekkora pénzből milyen keveset tudunk, eléggé el kellene szégyelnünk magunkat.
(Érdemes vissza gondolni a régi beszélgetéseinkre ezzel kapcsolatban, hogy azonos katonai költségvetésből más országok mennyivel előrébb járnak a világon, mint mi)
A huszár képességgel pedig végképp beáll a hagyományőrző skanzen állapot. Csak szerintem annak kicsit drága mulatság ez az egész.
Nem csak katonai, hanem akármilyen ekkora költségvetéssel (ld a töméntelen EU-s pénzt, ami beáramlott)
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 813
15 940
113
Anno a románok 400 emberrel be tudtak nyomulni Budapestre és mindenki csak kussolt, nem volt semmilyen ellenállás.
A látszaton túl szellemi szempontból sajnos a magyarság most sincsen sokkal jobb állapotban, mint akkor... Az egész OMM egy gyönyörű PR légvár volt a magyarságnak társadalmi/szellemi szempontból, miközben olyan szinten lerohasztott minket, hogy 1918-1919-ben simán letörölhettek volna minket a térképről, ha rajtunk múlik.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 069
59 120
113
Mindegy hogy euró vagy forint, ugyanannyiba kerül a tojás a boltban atszamitva is. Az a pofátlanság hogy egy fél kórház árát elkerik egy tankert a németek ami jó ha 20 percig életképes harci körülmények között.
1 milliárd forint egy Leopard 2, de a Man teherautók se érnek 200+ milliót, ahogy a G Mercik se 80-at. Ez mind fogyoeszkoz, és el is fogy gyorsan ha úgy alakul.

Alapvetően egyet értek. Csak egy kis pontosítás.
30 millió euró, vagyis kb. 12 milliárd forint 1 db Leopárd 2-es. :rolleyes:
Miközben 2014-2022 között számtalan alkalmunk lett volna 3-5 millió eurókért (kb. 2 milliárd forint) harckocsikat vásárolni.
Ahogyan drónokat, MANPAD-ot vagy PCT eszközöket is.
E helyet még mindig nincs semmi értelmes, de legalább 2 éve háború van és csillagászati összegekbe került minden is.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 261
15 147
113
Mindegy hogy euró vagy forint, ugyanannyiba kerül a tojás a boltban atszamitva is. Az a pofátlanság hogy egy fél kórház árát elkerik egy tankert a németek ami jó ha 20 percig életképes harci körülmények között.
1 milliárd forint egy Leopard 2, de a Man teherautók se érnek 200+ milliót, ahogy a G Mercik se 80-at. Ez mind fogyoeszkoz, és el is fogy gyorsan ha úgy alakul.
Annyit kérnek a németek egy Lepoárdért vagy egy G merciért amennyit adnak érte. Aki meg megveszi az olcsóbb Hyundai helyett az meg is érdemli.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 593
70 244
113
Elkoltunk +200 milliókat is ha már nem +300 a Man teherautokra. Aztán jön egy százezres dron és volt nincs. Mindenféle látni mindkét oldalon szetlott teherautokat a szomszédban, egy tucat Man elfogy egy nap alatt meg a mi kis seregunknel is, mert gyakorlatilag semmivel se vedettebb mint egy sima teherautó. Aztán huss már el is szállt egy kisváros évi költségvetése amibol ők egy évig menedzselik a települést. Ez ami van sajnos egy olyan parádé rá lenne való mint amik a nyolcvanas években voltak, de lehet még ott is különb vagy több technika vonult fel mint ami van sajnos. Túl sokba kerül ez a sereg ahhoz képest hogy minden csaknem hadsereg. Valahol meg bízott az ember 15-20 körül hogy hátha lesz belőle valami, de mióta az öreget is lecsereltek és Bobonk lett helyette azóta csak a huszárok meg hajduk, gránátosok szaporodnak nem a ténylegesen használható egységek. :(
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 421
89 663
113
Azonnal leesne az állunk és egy óra alatt bedugulna Hegyeshalom.
Ha nem hétvégén vagy éjszaka történik talán a Duna hidjainal ha időben odaernek a Tatai meg egyéb kisebb Dunantuli helyorsegek talán meg is allithatjak őket. A Hódmezővásárhelyen lévő alakulat ha van hozzá elég lőszere és embere esetleg ellentamadast is indíthat egy két nap múlva vagy atjuthat a Dunantulra.
Fel van túrva csak Miskolcig 4 helyen az M3om. 3as út miatt az egy hét mellé még nyerhetnénk Gyöngyösig újabb 3 napot. :) Tíz nap alatt Erzsébet utalványokkal és hamis euróval lefizetnénk őket, cserébe visszafoglalnánk nekünk két hét alatt a volt Történelmi Magyarországot. És senki se merné őket nyugatról bántani. ;)
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 385
2 892
113
Még létezett a sorkatonaság, ezért lényegesen jobb volt az akkor aktív alakulatok feltöltöttsége : 3 gl. dd, 1 Tü. dd, 1 pct e., valamint, ha eszkalálódott volna a helyzet, a kiképző központok bázisán egy újabb teljes hadosztályt lehetett volna felállítani rövid idő alatt.
Hol vagyunk már ettől...
A személyi feltöltöttsege jobb volt - elméletileg, és azért vannak nekem kétségeim, hogy mennyivel is - eszkozileg... Hát maradjunk annyiban, hogy ami lentudott menni, az lement. Voltak ott nagy problémák.
Bár a jelenlegi helyzet messze nem ideális, ne legyen fals nosztalgiank az akkori helyzet felé, mert nem feltétlen volt jobb, max annak látszott.
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 385
2 892
113
azt nem érted, hogy fel se kéne merülnie annak ilyen helyzetben, hogy neked bármiféle otthonról hozott konzervtartalékodhoz kéne nyúlni.
Én jártam úgy a kerítés mellett, hogy nem ért ki a kaja....
De szerintem páran tudnának mesélni arról is amikor gátolásnál a helyiek etették a katonákat mert oda se akart kijutni..
Ez a helyiek etetik a háton lévőket, ez egy akkora ismétlődő helyzet, hogy hihetetlen. Nálunk a víz egyik oldalára.hoztak a rendőröket, a víz másik oldalára vitték a kaját.
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
400
2 766
93

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 143
19 031
113
Fel tudná nekem valaki nagyjából vázolni, hogy egy ilyen ukrán támadásnak mi lenne a reális lezajlása. Nem az érdekel igazából, hogyan reagál az MH, hanem az, mit csinálnak az ukránok.

Az is érdekelne továbbá, hogy miért nem ostorozzátok a kínai, angol, lengyel, szlovák, svéd, olasz, spanyol (és még sorolhatnám) hadseregek létszámát: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_number_of_military_and_paramilitary_personnel


Minden elméleti. De ha elméletben játszunk vele, akkor az meg is valósítható, ha valahol, valaki úgy gondolja. Még akkor is ha máshol nem hiszik el hogy megvalósítható.
Konkrét ukrán hadüzenet nem hinném hogy lenne, ahogy felső politikai háborús szándék sem velünk szemben. Azonban egy visszavonuló ukrán haderő, még egyben tartott felfegyverzett, harcképes kötelékekkel átjöhet a határon. Egy ukrán összeomlás esetén. Ez a most harcoló ukrán erők létszámát nézve, akár több tízezres létszámú erőt is jelenthet, kisebb, nagyobb alegységekbe szervezve. Nehézfegyverekkel felszerelve.
Jobb esetben internálás, ahogy átlépik a határt és lefegyverzés. Amiben partner az ukrán fél és örül hogy él.
Rosszabb esetben nem teszik le a fegyvert és hazánk területét bázisként felhasználva, innen kiindulva, akarnának esetleg későbbi harctevékenységet folytatni az oroszok ellen.
Legrosszabb esetben, orosz partnernek tekintve hazánkat, a visszavonuló ukrán erők megtorlást alkalmaznának azon magyar területeken, ahova épp beléptek az országba, nem törődve a következményekkel.
Minden elméleti persze.
Felkészülni lehet rá, a harctéri folyamatok követése által, mindenről tudni kell a hazai illetékeseknek. Ezért felkészülni is lehet rá, ha megvan hozzá a kellő erő. Mindegyik scenarióra.
A gond az, nem érezzük hogy meglenne hozzá az erő. Papíron biztos jó terveket tudunk, de azokat megvalósítani ????
Itt max., annyit tehetünk még a baj bekövetkezte előtt kérjük a NATO erők megjelenését az országban ,a Honvédség megerősítésére.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 076
33 237
113
Fel tudná nekem valaki nagyjából vázolni, hogy egy ilyen ukrán támadásnak mi lenne a reális lezajlása. Nem az érdekel igazából, hogyan reagál az MH, hanem az, mit csinálnak az ukránok.
Én az ukránok helyében már most egy Ungvár /Munkács központtú államalakulatot próbálnék kialakítani, ami a Kárpátalját foglalná magába deklaráltan, de amúgy a Felvidék Kassa-Epetjes vonaltól keletre Homonna-Nagymihályi-Tőketerebess és Magyarországból, a Sárospatak-Tokaj-Nyítegyháza-Máteszalka...vonalat követné. Előzőleg az Opre Roma szervezetét felhasználva fellázítanám északkeletet, elszakadást, önállóságot ajánlva nekik.....Vagy polgárháború lenne belőle, ami az ukránoknak jó, vagy szimplán csak bevonulnának Dzsipszlandbe mint jóbarátok...
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 924
4 709
113
A személyi feltöltöttsege jobb volt - elméletileg, és azért vannak nekem kétségeim, hogy mennyivel is - eszkozileg... Hát maradjunk annyiban, hogy ami lentudott menni, az lement. Voltak ott nagy problémák.
Bár a jelenlegi helyzet messze nem ideális, ne legyen fals nosztalgiank az akkori helyzet felé, mert nem feltétlen volt jobb, max annak látszott.
Olyan még nem volt, hogy nem lettek volna problémák. Minden hasonló helyzet dinamikája - megjegyzem, teljesen normális - , hogy hirtelen fingjuk sincs, mit csináljanak éles helyzetben a hosszú békeidőben szocializálódott hadseregek. Nincs tapasztalat, gyakorlat és a beidegződött békeidős pótcselekvéseket sem tudják hirtelen levetkőzni. Az első héten még mindig voltak főtisztek, akiknek a legnagyobb problémájuk a borotválkozás minősége volt és nem a megfelelő lőszerjavadalmazás kiállítása. Szerencsére ez lassan kikopott és egyre inkább a kiképzésre és annak minőségére fektették a hangsúlyt, valamint a harcászati begyakorlásokra, normaidők javítására. Hiszen mind tudtuk, hogy a szerbek addigra elég harcedzett, bejáratott alakulatokkal rendelkeztek. Igaz, azt is tudtuk, hogy a NATO már jelen volt, ezért is lett a balhé.
Ha jól tudom, a 88-asok voltak a legelsők, akik készültségben voltak és talán azonnal le is érkeztek a helyszínre. Amit Te és @antigonosz mondtok a technika állapotával és mennyiségével az csak részben igaz. Amit rövid idő alatt össze lehetett szedni, az nyilván azok az élő alakulatok, ahol rendszeresen ment a kiképzés a sorállomány miatt. Sosem a teljes dandárok működtek, mert mindig voltak M zárolt alegységeik lezsírozott eszközökkel. Az élő alakulatok eszközparkja az állandó kiképzési igénybevétel miatt is szarabb állapotban volt, mint a zároltak. Szóval rövid időn belül csak ezeket lehetett leküldeni. Eközben a háttérben sem áállt meg a munka. Engem 4 hét után visszavezényyeltek a kiképző központba, felgyorsítani a februárban bevonult sorállomány szakalap képzését, mert a helyzet miatt 2 héttel korábban kellet átcsoportosítani őket az anyaalkulatokhoz (esetemben Pécs, Tata és Hódmező tüzérosztályai). Mellette többször volt HKSZ, felszerelés ellenőrzés, valamint az alakulatnál M zárolt készletek ellenőrzése. Annyit még közöltek, hogy baj esetén egy 122 mm-es vontatott tarackos üteg elsőtiszti beosztásába helyeztek.
Tehát azon kívül, ami Csornapusztán volt, az alakulatoknál sem állt meg az élet.
Nem nosztalgiázom és még csak nem is állítom, hogy jól működött, vagy helytállt volna a szerbek ellen, de fenntartom, hogy jobb lehetőségeink voltak, mint a mai napon. Több technikánk volt : több T-72, 2Sz1, D-20, BM-21, BMP-1, T-55 AM és M30. Volt aktív és mozgósítható sorállomány.
Most, bár képzettebb a parancsnoki állomány harcászati téren (lövész), jobb az egyéni felszerelés, kevesebb a technika és a legénységi állomány a szűk keresztmetszet, ami a gerincét adná a hadseregnek
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
400
2 766
93
Hm.... nem teljesen értem, miért lett a posztom törölve... ha a moderátor lenne oly kedves és elmondaná....
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 813
15 940
113
Fel tudná nekem valaki nagyjából vázolni, hogy egy ilyen ukrán támadásnak mi lenne a reális lezajlása. Nem az érdekel igazából, hogyan reagál az MH, hanem az, mit csinálnak az ukránok.

Az is érdekelne továbbá, hogy miért nem ostorozzátok a kínai, angol, lengyel, szlovák, svéd, olasz, spanyol (és még sorolhatnám) hadseregek létszámát: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_number_of_military_and_paramilitary_personnel
Szerintem abban van realitás, hogy ha romlik a helyzet és tényleg a végső összeomlás küszöbére kerül Ukrajna, vagy ha végleg be akarják buktatni nyugatról OV-t, akkor beszivárog pár könnyű fegyverzetű jihadmobilos század/zászlóalj, akik szétlőnek pár falut. Késztenek egy szép propagandavideót a hazai és nyugati közvéleménynek valamelyik falu táblája alatt, kb az alábbi szöveggel:

"Ukránok, barátaink! Üdv nektek XY faluból, Magyarországról! Míg keleten bajtársaink a nehéz körülmények között is hősiesen küzdenek Kijev/Lemberg/? alatt a megszállók ellen, pár önkéntessel gondoltuk átnézünk Magyarországra. Tudjátok ti is, hogy Ukrajna mennyi áldozatot hozott a megszállók elleni küzdelemben, mennyi ukrán áldozta fel magát a hazáért. Tudjátok azt is, hogy ebben a küzdelemben, ahol nemcsak Ukrajnát, hanem egész Európát védik az ukrán hazafiak a putyini megszállóktól, sajnos nem mindenki érezte át az ukrán nép áldozatát. Magyarország és O.V. miniszterelnök szolgai módon tartotta országát a megszálló orosz gazdaság függésében, pénzzel támogatva az ukrán házakat, kórházakat, iskolákat, bombázó putyini hadigépzetet. A már XY éve tartó hőies ellenállásunk alatt mindent megtett, hogy moszkvai elvárások szerint Ukrajna honvédő harcát minél jobban hátráltassa. Többször is egyedüliként akadályozta, hogy Ukrajna létfontosságú hadieszközökhöz jusson. A honvédő háború kezdetétől aláásta az Ukrajnát támogató országok egységét, cinikusan a béke fontosságára hivatkozva, közvetlenül kiszolgálva a megszállók célját, akik minden nap ukrán anyákat és gyermekeket pusztítanak el országunkban.
Kedves O.V., kedves magyarok! Eljöttünk kicsit megmutatni nektek, hogy mit élnek át az ukránok már XY éve minden nap minden percében a megszállók elleni harcban, akiket ti aljas és sátáni indokból, a békét hangoztatva évek óta támogattok. Ezután reméljük jobban meggondoljátok, hogy megéri-e folytatni a putyini megszállók kiszolgálását.
Csak a győzelem! Slava ukraini!"

Következmény:
-Belpol: Iszonyú nagy társdalmi sokk, ami a társadalom egy részét nyíltan az ukránok ellen hangolná (bár tök mindegy, mert mivel is tudnánk harcolni ellenük???), de az is biztos, hogy oldaltól függetlenül szinte mindenki a kormány gyengeségének/politikai kudarcának könyvelné el a történteket. OV-nek, aki az ukrán háborúra alapozza a politikáját, instant vége, a fidesz a bukásával jelentősen meggyengülne, amely sosem tudja majd magáról lemosni a történteket. 15 éve nem látott politkai és gazdasági instabilitás következne.
-Külpol: Ez már nehezebb ügy, de szerintem kevésbé jelentős. Szerintem a kötelező sajnálkozó nyilatkozatok mellett nyugaton menne a suttogó propaganda, hogy végülis megérdemeltük, házhoz mentünk a pofonért, hiszen szegény ukránok az életükért küzdenek. Az ukrán kormány meg nyilván nem tudna semmit, majd kivizsgálják... NATO-ban hiába vernénk a palávert, azt mondanák, hogy nem tudnak azzal mit kezdeni, ha a határon 2-3 órára átjönnek papucsosok lövöldözni, ideküldenek max pár zászlóaljat, de oldjuk meg magunk.

Az ukránoknak nem lenne lehetetlen kivitelezni a dolgot (lásd oroszok példája), többeknek is érdekében állna (talán túl sokaknak), ha bukna OV.
Remélem a szolgálatok is képben vannak, mert tartok attól, hogy OV és az őt körülvevő politikai döntéshozók a tipikus jogász/közgazdász gondolkodásmódon túl képtelenek megfelelő biztonságpolitikai stratégiát kialakítani.
 

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
1 916
5 900
113
Szerintem abban van realitás, hogy ha romlik a helyzet és tényleg a végső összeomlás küszöbére kerül Ukrajna, vagy ha végleg be akarják buktatni nyugatról OV-t, akkor beszivárog pár könnyű fegyverzetű jihadmobilos század/zászlóalj, akik szétlőnek pár falut. Késztenek egy szép propagandavideót a hazai és nyugati közvéleménynek valamelyik falu táblája alatt, kb az alábbi szöveggel:

"Ukránok, barátaink! Üdv nektek XY faluból, Magyarországról! Míg keleten bajtársaink a nehéz körülmények között is hősiesen küzdenek Kijev/Lemberg/? alatt a megszállók ellen, pár önkéntessel gondoltuk átnézünk Magyarországra. Tudjátok ti is, hogy Ukrajna mennyi áldozatot hozott a megszállók elleni küzdelemben, mennyi ukrán áldozta fel magát a hazáért. Tudjátok azt is, hogy ebben a küzdelemben, ahol nemcsak Ukrajnát, hanem egész Európát védik az ukrán hazafiak a putyini megszállóktól, sajnos nem mindenki érezte át az ukrán nép áldozatát. Magyarország és O.V. miniszterelnök szolgai módon tartotta országát a megszálló orosz gazdaság függésében, pénzzel támogatva az ukrán házakat, kórházakat, iskolákat, bombázó putyini hadigépzetet. A már XY éve tartó hőies ellenállásunk alatt mindent megtett, hogy moszkvai elvárások szerint Ukrajna honvédő harcát minél jobban hátráltassa. Többször is egyedüliként akadályozta, hogy Ukrajna létfontosságú hadieszközökhöz jusson. A honvédő háború kezdetétől aláásta az Ukrajnát támogató országok egységét, cinikusan a béke fontosságára hivatkozva, közvetlenül kiszolgálva a megszállók célját, akik minden nap ukrán anyákat és gyermekeket pusztítanak el országunkban.
Kedves O.V., kedves magyarok! Eljöttünk kicsit megmutatni nektek, hogy mit élnek át az ukránok már XY éve minden nap minden percében a megszállók elleni harcban, akiket ti aljas és sátáni indokból, a békét hangoztatva évek óta támogattok. Ezután reméljük jobban meggondoljátok, hogy megéri-e folytatni a putyini megszállók kiszolgálását.
Csak a győzelem! Slava ukraini!"

Következmény:
-Belpol: Iszonyú nagy társdalmi sokk, ami a társadalom egy részét nyíltan az ukránok ellen hangolná (bár tök mindegy, mert mivel is tudnánk harcolni ellenük???), de az is biztos, hogy oldaltól függetlenül szinte mindenki a kormány gyengeségének/politikai kudarcának könyvelné el a történteket. OV-nek, aki az ukrán háborúra alapozza a politikáját, instant vége, a fidesz a bukásával jelentősen meggyengülne, amely sosem tudja majd magáról lemosni a történteket. 15 éve nem látott politkai és gazdasági instabilitás következne.
-Külpol: Ez már nehezebb ügy, de szerintem kevésbé jelentős. Szerintem a kötelező sajnálkozó nyilatkozatok mellett nyugaton menne a suttogó propaganda, hogy végülis megérdemeltük, házhoz mentünk a pofonért, hiszen szegény ukránok az életükért küzdenek. Az ukrán kormány meg nyilván nem tudna semmit, majd kivizsgálják... NATO-ban hiába vernénk a palávert, azt mondanák, hogy nem tudnak azzal mit kezdeni, ha a határon 2-3 órára átjönnek papucsosok lövöldözni, ideküldenek max pár zászlóaljat, de oldjuk meg magunk.

Az ukránoknak nem lenne lehetetlen kivitelezni a dolgot (lásd oroszok példája), többeknek is érdekében állna (talán túl sokaknak), ha bukna OV.
Remélem a szolgálatok is képben vannak, mert tartok attól, hogy OV és az őt körülvevő politikai döntéshozók a tipikus jogász/közgazdász gondolkodásmódon túl képtelenek megfelelő biztonságpolitikai stratégiát kialakítani.
Így van. De szerintem a nyugat egy percet sem habozna megmajdanolni minket ezután, és egy Dobrem/Karigeri bábot ültetni a nyakunkba.