[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
297
1 810
93
Cseppet sem.Ez egy EU kompatibilisre átfazonirozott bolsevik diktatúra.Ezt a rendszert,ami még mindig az 1948-ban kialakitott államstruktúrán alapszik,el kell végre törölni.89-ben elmaradt a rendszerváltás,csak változtatás volt,ezt kéne végre pótolni.Megjegyzem,2006-ban a vajda eltörölhette volna,csak nem akarta.Mert neki vajdaság kell,nem egy demokratikus jogállam.Ebben a rendszerben tudta kifosztani az országot,törvényesitve az önkényesen meghozott jogszabályokkal a rablást.Az egész rendszer a korrupcion és a lopáson alapszik.És ehez neki a sztálinista szervezésű intézményrendszerű államszervezet kellett (amit 2012-ben jol visszaerősitett a rablóalaptörvénnyel ),amit egy forradalom elsöpört volna.
Nagyon sokba fog kerülni még nekünk ennek a bitangnak a garázdálkodása.

Szerintem a változást lehetett volna azzal is kezdeni, hogy 2010 után az ellenzéki szavazók konzekvensen , választásról választásra elutasították volna, hogy a 2010 előtti, totálisan megbukott politikusokra szavazzanak, és nem hagyják, hogy az ezek társadalmi elutasítottsága megakadályozzon bármilyen változást...

Lehet itt sztálinista diktatúrát vizionálni, de szerintem az a helyzet, hogy ha feriék + a többi, rengeteg ember számára joggal vállalhatatlan alak eltűnik a politikából, mondjuk legkésőbb a 2014-es teljes vereség után, akkor talán már fel lehetett volna építeni egy relatív normális ellenzéki váltó pártot.
( HA képesek önállóan, normális álláspontot kialakítani azokban az ismert kérdésekben, amikben a jelenlegi ellenzék nagy része csak a nyugatról jövő degenerált hülyeséget képes tolni )
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 721
3 813
113
Egy valamit tisztázzunk: Szerinted ma egy demokráciában élünk. Következésképp, ha egy párt nem nyer, akkor valamit ugye rosszul csinált, mert nem mögötte áll a többség. Majd ne másra haragudj ;)
Én elfogadtam, hogy a Jobbikot elárulták.Itt te vagy az, meg a többi fideszes aki nem hajlandó elismerni, ha valamit elszúrnak a politikusaitok. Lásd: Kritikanélküliség. ;) Hány, de hány politikust kidobtatok, amikor nem bégetett mindenhez....
Én kritizáltam a Jobbikot is, amikor hülyeséget csináltak és néppártosodás közben átmentek egyenesen a baloldalra.Ezzel nálam rossz ajtón kopogtatsz.



-A cigányok azok miatt szaporodnak, akik krumplin megvásárolható szavazógépeket látnak bennük.Mint ahogyan nyugaton a migránsok szaporodnak a baloldali szavazatok növelése céljából.Itthon az MSZP és Fidesz kormányok közösen pumpálják a cigányságot, mikor melyik van kormányon.Mesélhetnék én neked arról, hogy Tállai házi cigányai hogyan meg miért és miből szaporodnak, de az rombolná az álomvilágodat, amiben élsz. Vagy amikor magyaroktól nyúlták le a munkahelyet pozitív diszkrimináció címszóval (na jó, nem mondtak semmit csak berobogtak a tescoba a helyi cigányvezérrel és elkezdtek hisztizni), hogy aztán ott is csak kibukjanak a cigányok, mert sima árufeltöltőnek se voltak jók.
Gyurcsányt már rég elfelejtettük volna, ha Orbán nem folytat 2010 óta kamu-hadjáratot Fletó személyével szemben. Ha nem érted, az is egy helyzet, de szándékosan tartják fenn Gyurcsányt, mint minidig elővehető kampányeszközt. Gyakorlatilag segített a kormánypropi leszalámizni az ellenzéket Fletónak, mert ez érdeke volt Orbánnak is, hogy inkább sok kicsi, mint egy nagy legyen az ellenzéki oldalon. Mindent össze lehet gyurcsányozni, ez meg jól jön.

-Aminek egy részét pár éve (már 2010 után) még messze áron alul adtak el a csúnya, gonosz külföldieknek.150 helyett 30 milliárdért....
Nem ártana akkor mondjuk az okokról beszélni és nem csak arról, hogy "Gyurcsány". Én erről beszéltem, nem arról, hogy unom a balliberális oldal elleni kritikát. Nem mindegy. Persze értem én: A Fideszt nem lehet kritizálni, a balliberálisokat viszont kötelező. És nem a mondat második felével van bajom, csak te nem érted.

-Ja, hát akinek 1 bites üzikre van szüksége, annak ennyi is elég :D
Nos a cigányos rész tényleg egybitesre sikerült.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and zeal

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Ez sem kritika, hanem csak a szokásos sárdobálás. Vannak újságírók az ellenzéki oldalon is, a 444-től a kurucinfóig, de hát azok is olyanok, amilyenek. :rolleyes:

Ezek szerint neked nincs gondod az átvedlett komcsikkal, ha az fideszes komcsi. :)
Csak úgy nehéz (hitelesen) pártállamozni, ha a pártállam fele ott ül melletted.
A 444-nél tudjuk, hogy liberálisok ülnek, liberálisként is viselkednek, liberális cikkeket írnak. A kurucon szélsőjobboldaliak írnak cikkeket, szélsőjobboldaliként is viselkednek, szélsőjobboldali cikkeket írnak. Amivel gond van, az a "lakájmédia", magukat nemzetinek valló kommunistái, akik valójában mindegyik rendszerben el voltak, mert mindig tudták hova kell nyalni. Ezektől nemhogy megszabadulnátok, piedesztálra emelitek.
És ezek a kaméleonok akarják nekem megmondani, hogy ki a nemzeti és ki nem. Meg egyébként nem mellékesen kisajátítanak olyan dolgokat, értékeket, kifejezéseket, amiket pont az ellenük fellépők alkottak meg. Lásd: Pesti srácok, ha már Stefka felmerült.

Aki csak azért nem kommunista, mert megszűnt az előző rendszer és nem jelent akkora előnyt, az ma ne flangáljon lyukas zászlóval! Mert akik létrehozták a lyukas zászlót, azok ma a hátsójába helyeznék!
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 534
8 796
113
Aszongya a "géniusz" outsider szófosó hogy: "Orbán és a médiagépezet folyamatosan azon melózott, hogy Gyurcsányt olyan megkerülhetetlen karakterré tegyék az ellenzéki oldalon.."
Na bakker, jól kib*szott volna ez a Fletó gyerek a Fidesszel és Viktorral ha mondjuk visszavonul, ha eltűnik a fenébe mint mondjuk a fentebb már idézett Tölgyessy Péter. Vagy mint Pető Iván. Vagy mint Medgyessy. Vagy csak annyira mint Fodor Gábor.
De a gaz Fidesz, a gaz Orbán Viktorral nem hagyta, helyette titkos szalámi szeletezős tanácskozásokat tartottak, és enyém a vár tiead a lekvár játékkal fogadtak egymásnak örök hűséget.
:rolleyes: ;)
A diszlexiádat kezeltesd, vagy kérd meg apud, hogy szótagolja el neked (qrva sokszor) nincs visz-sza me-nő-le-ges tör-vény-ke-zés.
Ami volt morálisan helytelen, de nem büntetőjogi kategória.
Nekem sem tetszett.
De attól még ez a helyzet.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Az amerikai lakosság 320 millió, ebből az elnököt mikor választják, aki elméletileg mindennek a feje, az ország első embere, a hadsereg főparancsnoka meg mindenafaszom, arra szavazhat 538 személy. Tehát a teljes lakosság 0,00017%-a. Uh ne etess az ottani demokráciával. Ami meg még szembetűnőbb, hogy két párt van és azzal annyi, senki nem juthat ott a hatalom közelébe ha nem egyikhez vagy másikhoz tartozik. Magyarországon a volt komcsik, agyhalottak, kalandorok meg mindenféle strómanok most megcsinálták ez a Frankenstein-i valamit, amit indíthattak a Fidesz ellen, ilyent pl az USA-ban nem láthatsz.
Elösször is,az USA elnöke az elnöki poziciót tölti ba.A szövetségi végrehajtó hatalom feje-de semmi hatalmi hivatala nincs a törvényhozó hatalomhoz.Semmilyen kongresszusi tisztsége nencs.És nem szólhat bele a szövetségi államok belügyeibe.Semmilyen szinten.A hadsereg főparancsnokaként nem adhat parancsot a seregnek egy USA-n belüli műveletre.Trampli sem adhatott rá parancsot,pedig akart.Csak a vezérkar szólt,hogy nem teljesitenek törvénytelen parancsot.A Katrina idején Obamának is engedélyt kellett kérnie a helyi kormányzattol,hogy a sereg segélynyújtásra bevonulhasson-engedély nélkül nem adhatott rá parancsot (akármilyen hülyén hangzik).
A vállasztási rendszerük borzasztó elavult,a 18.századbol maradt meg.A szavazó áttételesen szavaz.Az elektorok eredetileg valóban olyan vállasztott küldöttek voltak,kiket a szavazópolgárok küldtek elnököt vállasztani-egy olyan korban,amikor a petroleum lámpát sem ismerték még,nemhogy az internetet.A mai elektor azonban már eleve egy elnökjelölt képviselője (ettől függetlenül a rendszer borzasztó avittas).Mikor valaki elektorra szavaz,az elnökjelöltre szavaz.
A komcsi diktatúrábol ittmaradt magyar államszervezeti viszonyok teljesen mások,mint az USA-ban.Ez az,mikor egy iszonyat hülye és eröltetett összehasonlitást csináltok,és ebből iszonyt hülye következtetésre juttok.
Az Orbán család meg az MSZMP "diszcigány" családja volt,a fikusz vezérkar komcsi aparatcsikok,propagandisták és a komcsi elit kölykeiből állt össze.A 98as Orbán kormányban több MSZMP káder volt,mint elötte a Horn kormányban.
Az orbáni vajdaság egy torz vállasztási törvényen,és a bolsevik parlamentáris diktatúrán alapul.A törvényhozói és végrehajtói hatalom összefonódásán,ami együttesen uralni tudja a számonkérő hatalmi ágat is.Meg propagandán,és az oszd meg és urlkodj politikáján.
Ezzel szemben az USA-ban az elnök nem uralja a törvényhozást,és nem ellenörzi a számonkérő hatalmi ágat (pl az ügyész vállasztott tisztségviselő,a szavazópolgárok választják,nem kinevezik)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Szerintem a változást lehetett volna azzal is kezdeni, hogy 2010 után az ellenzéki szavazók konzekvensen , választásról választásra elutasították volna, hogy a 2010 előtti, totálisan megbukott politikusokra szavazzanak, és nem hagyják, hogy az ezek társadalmi elutasítottsága megakadályozzon bármilyen változást...

Lehet itt sztálinista diktatúrát vizionálni, de szerintem az a helyzet, hogy ha feriék + a többi, rengeteg ember számára joggal vállalhatatlan alak eltűnik a politikából, mondjuk legkésőbb a 2014-es teljes vereség után, akkor talán már fel lehetett volna építeni egy relatív normális ellenzéki váltó pártot.
( HA képesek önállóan, normális álláspontot kialakítani azokban az ismert kérdésekben, amikben a jelenlegi ellenzék nagy része csak a nyugatról jövő degenerált hülyeséget képes tolni )
Gyurcsányt és az MSZP-t is Orbán tartotta életben,pont azért,hogy ne alakulhasson ki egy valódi rendszerellenes ellenzék-oszd meg és uralkodj
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 478
113
Elösször is,az USA elnöke az elnöki poziciót tölti ba.A szövetségi végrehajtó hatalom feje-de semmi hatalmi hivatala nincs a törvényhozó hatalomhoz.Semmilyen kongresszusi tisztsége nencs.És nem szólhat bele a szövetségi államok belügyeibe.Semmilyen szinten.A hadsereg főparancsnokaként nem adhat parancsot a seregnek egy USA-n belüli műveletre.Trampli sem adhatott rá parancsot,pedig akart.Csak a vezérkar szólt,hogy nem teljesitenek törvénytelen parancsot.A Katrina idején Obamának is engedélyt kellett kérnie a helyi kormányzattol,hogy a sereg segélynyújtásra bevonulhasson-engedély nélkül nem adhatott rá parancsot (akármilyen hülyén hangzik).
A vállasztási rendszerük borzasztó elavult,a 18.századbol maradt meg.A szavazó áttételesen szavaz.Az elektorok eredetileg valóban olyan vállasztott küldöttek voltak,kiket a szavazópolgárok küldtek elnököt vállasztani-egy olyan korban,amikor a petroleum lámpát sem ismerték még,nemhogy az internetet.A mai elektor azonban már eleve egy elnökjelölt képviselője (ettől függetlenül a rendszer borzasztó avittas).Mikor valaki elektorra szavaz,az elnökjelöltre szavaz.
A komcsi diktatúrábol ittmaradt magyar államszervezeti viszonyok teljesen mások,mint az USA-ban.Ez az,mikor egy iszonyat hülye és eröltetett összehasonlitást csináltok,és ebből iszonyt hülye következtetésre juttok.
Az Orbán család meg az MSZMP "diszcigány" családja volt,a fikusz vezérkar komcsi aparatcsikok,propagandisták és a komcsi elit kölykeiből állt össze.A 98as Orbán kormányban több MSZMP káder volt,mint elötte a Horn kormányban.
Az orbáni vajdaság egy torz vállasztási törvényen,és a bolsevik parlamentáris diktatúrán alapul.A törvényhozói és végrehajtói hatalom összefonódásán,ami együttesen uralni tudja a számonkérő hatalmi ágat is.Meg propagandán,és az oszd meg és urlkodj politikáján.
Ezzel szemben az USA-ban az elnök nem uralja a törvényhozást,és nem ellenörzi a számonkérő hatalmi ágat (pl az ügyész vállasztott tisztségviselő,a szavazópolgárok választják,nem kinevezik)
Ja, végülis csak vétójoga van velük szemben. Semmi az. :D
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Kva jó transzparensek voltak :D A rendes ünnepség meg szimplán nyomasztó.
Úgy olvastam 500 csöves tolta a kannást a KKP-nál, úgyhogy a menet végére a banda fele leszakadt. De biztos jó buli volt. :D

Orbán ma meglepett, hogy ennyien elmentek!! Voltak olaszok a szokásos lengyel brigád mellett. Ráadásul egy olasz szakszervezet volt.
img-0314.jpg
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 911
7 609
113
Úgy olvastam 500 csöves tolta a kannást a KKP-nál, úgyhogy a menet végére a banda fele leszakadt. De biztos jó buli volt. :D

Orbán ma meglepett, hogy ennyien elmentek!! Voltak olaszok a szokásos lengyel brigád mellett. Ráadásul egy olasz szakszervezet volt.
img-0314.jpg

Rég volt orbán beszéd , emiatt erősnek tűnt az elmúlt két hónap marky zay megmozdulásai , de most volt újra orbán és egy db fél órás beszéddel le tudta mosni Márky zay kéthónapját , eskü megnéznék egy vitát köztük , nagyon hamar nagyon egyértelművé válna mekkora különbség a két emberközt

Testvérem fogalmazta meg jól : azért let Márky Messiás mert 11 év alatt évről évre úgy elfogytak a beszélni kicsit is képes emberek az ellenzék politikus soraiból hogy amikor feltűnik egy ember köztük aki kicsit tud beszélni , egyből csodának tűnik
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Orbán ma meglepett, hogy ennyien elmentek!! Voltak olaszok a szokásos lengyel brigád mellett. Ráadásul egy olasz szakszervezet volt.
És Milagro is ott volt többedmagával! :hadonaszos:
:cool:
(Engem is meglepett a tömeg mérete, mert Mars a Mérlegben száműzött. És ennek ellenére... Háát...! :p:rolleyes:)
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Ezek szerint neked nincs gondod az átvedlett komcsikkal, ha az fideszes komcsi. :)
Csak úgy nehéz (hitelesen) pártállamozni, ha a pártállam fele ott ül melletted.
A komcsik nagyon értettek ahhoz, hogy besározzanak mindenkit. Egy szót sem szólhattál a közéletben, amíg be nem léptél a pártba, ha meg kinyitottad a szád a tolvaj komcsik ellen, akkor azonnal azzal vágtak vissza, hogy hát te is beléptél a pártba. Aljas módszer, de működött.
Aki csak azért nem kommunista, mert megszűnt az előző rendszer és nem jelent akkora előnyt, az ma ne flangáljon lyukas zászlóval! Mert akik létrehozták a lyukas zászlót, azok ma a hátsójába helyeznék!
Csak szeretnéd, de nem így van. Elég sok 56-os szokott együtt ünnepelni a Fidesszel. (Régebben még a Jobbikkal is.)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Ezek szerint neked nincs gondod az átvedlett komcsikkal, ha az fideszes komcsi. :)
Csak úgy nehéz (hitelesen) pártállamozni, ha a pártállam fele ott ül melletted.
A 444-nél tudjuk, hogy liberálisok ülnek, liberálisként is viselkednek, liberális cikkeket írnak. A kurucon szélsőjobboldaliak írnak cikkeket, szélsőjobboldaliként is viselkednek, szélsőjobboldali cikkeket írnak. Amivel gond van, az a "lakájmédia", magukat nemzetinek valló kommunistái, akik valójában mindegyik rendszerben el voltak, mert mindig tudták hova kell nyalni. Ezektől nemhogy megszabadulnátok, piedesztálra emelitek.
És ezek a kaméleonok akarják nekem megmondani, hogy ki a nemzeti és ki nem. Meg egyébként nem mellékesen kisajátítanak olyan dolgokat, értékeket, kifejezéseket, amiket pont az ellenük fellépők alkottak meg. Lásd: Pesti srácok, ha már Stefka felmerült.

Aki csak azért nem kommunista, mert megszűnt az előző rendszer és nem jelent akkora előnyt, az ma ne flangáljon lyukas zászlóval! Mert akik létrehozták a lyukas zászlót, azok ma a hátsójába helyeznék!
Azért a Jobbik képviselői 80%-nak pálfordulása után bennem felmerül, ki mennyire hiteles radikál jobb oldalon. Ez a dolog olyan sokkoló, hogy 10 éve még Kárpátia koncerten dobol, ma meg Fletoval tart közös naggyűlést. És b+ a vidéki jobbik képviselők is gond nélkül alpolgármesterkednek, tanacsadók jó pénzért a DK mellett. 2006-ot ugy szembeköpik, higy arra nincsenek szavak....

Visszatérve a komcsikra. 800.000 párttag volt a KISZ-el együtt még több. Ami érdekes, hogy az MSZMP sem volt egységes. Nem is lehettt egy ekkira állampárt. Qrva erdekes, de volt egy. Nép, nemzeti irányzat. Pozsgay, Szűrós sőt talán Németh Miklós és Berecz is. Ők azert nagyon mást képviselték mint Grósz, Kádár. De nem is a Horn, Nyers irányvonal volt, aki a végén győzött.

Sztem itt senki nem akarja kisajátítani, ki nemzeti, ki nem az. Ez állandó hiszti tárgya, de sosem értem. Hány magyar zászló volt ma az összellenzéki (MSZP-DK-Jobbik-Momentum-MZP) tüntetésen?? 1!!! Vazze, magukat nem érzik a nemzethez tartozónak, ódzkodnak saját szimbólumainktól!! Az ő elődeik voltak régen az internacionalisták, ma meg európaiak.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
297
1 810
93
Gyurcsányt és az MSZP-t is Orbán tartotta életben,pont azért,hogy ne alakulhasson ki egy valódi rendszerellenes ellenzék-oszd meg és uralkodj

Orbán nagyon nehezen tudta volna ezeket életben tartani, ha mondjuk az átlag ellenzéki szavazó gondol egyet, belátja, hogy ezt így nem lehet csinálni, ezekkel nem, és nem szavaz rájuk, meg semmilyen elb.szott összefogásra sem, hanem kikényszeríti a változást.

Változott volna valami, ha egyszer van egy fidesz 4/5 a 2/3 helyett, mert éppen megy a reset a másik oldalon? Szerintem semmi.

Egyébként közel sem igaz, hogy csak gyurcsánnyal meg az mszpvel lenne gond arrafelé, van egy komplett rendszer, amit meg kéne szüntetni.