[BIZTPOL] Mali polgárháború

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ez most háború, vagy mészárlás, vagy mi akar lenni? Malit elnézve kb a "csóró négerek csóró országa" gondolat jut eszembe. Vagy túl sokat mondták túl sokan, hogy ez meg az meg amaz a háború is csak az olajért meg az altalajkincskért van, és ha a demokráciáért meg az emberekért meg az elnyomás ellen lennének ezek a háborúk, akkor Afrikában is rendet tennének. Ez ellen meg tenni kellett, hogy elhallgattassák ezeket a hangokat valami egyszál szerencsétlen ellenpéldával. Így az lett az eredménye, hogy Obama, Hollande meg Cameron amikor részegen pókereztek, akkor a vesztessel (Hollande) megtámadtatták büntetésből egy védekezésképtelen, korrupt, befolyásolható vezetésü, semmi afrikai ország képzeletbeli terroristáit.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 481
113
Vagy kellett egy hely ahol a Rafale-ok biztonságosan kipróbálhatják élesben az új fegyvereiket.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 481
113
http://theaviationist.com/2013/01/15/uk-mali/

A franciáknak már egy ilyen  kis akcióhoz sincs megfelelő számú és méretű szállítógépe.
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
A nyugati hatalmak afrikai beavatkozasai tobb szalon futnak.Abban mindenki egyetert hogy az eszak afriaki demokratizalas az vissza fele sult el.Azt hittek avval hogy tamogatjak a nepet a rezsimek ellen akkor majd azok nak a demokratikus kormanyai a nyugat segget fogjak nyalni.Hat annyiban elszamitottak magukat hogy az orszagok tobbsegeben iszlamista erok kerultek hatalomra akik leszarjak a nyugat akaratat.A nyugat azert is avatkozott be mert az afrikai orszagok nagyon szoros kapcsolatra lepnek kinaval.Valahogy ezt meg kelleet akadalyozni legalabb eszak afrikaban.Libia eseteben pedig Kadhafi elkezdett haverkodni az oroszokkal minden teren.El kellett tavolitani.Tehat a nyugat mondjuk ugy megtartotta valamilyen szinten a befolyasat eszak afrikaban.Csak eppen amit mindenki tudott az az hogy Kadhafi kiiktatasaval megbomlott az eroegyensuly eszak afrikaban.Kaoszt hagyva maga utan mindenhol,es most senki nincs aki kontroll alatt tarthatna a torzseket.Ha azt halljuk hogy a franciak beavatkoznak a terrorizmus ellen Maliban akkor abban nagyon is sok igazsag van.Gondoljunk bele hogy ha Mali egesze nagyon szelsoseges iszlamistak kezebe kerulne.Az destabilizalna fel afrikat.Algeriatol Nigerian at idovel egyiptomig.Ezt nem lehet hagyni.Persze itt jon az hogy a nyugati hatalmaknak meg kell enniuk amit foztek.

Hogyha hagyjak ezt akkor avval nem cask egy masodik afganisztant nyernek hanem egy afganisztannal  15 szor nagyobb masodik afganisztant.Annak pedig hogy milyen kovetkezmenyei lennenek hat az belathatatlan.A vicc az egeszben pedig hogy nehany ezer terepjaros sivatagi hulyegyerek Ak val a kezeben kepes elfoglalni egesz orszagokat.

Komolyan egy Magyar honvedsegi dandar nehany het alatt hulyere verne ezt az egesz iszlamista bagazst.Az hogy meg a franciak meddig akarnak ottmaradni es haboruzni hat az meg csak rajtuk mulik.Ha attennenek oda egy gepesitett dandart egy kisebb legierovel meg helikopterekkel mar avval nehany nap alatt  el tudnak foglalni az egesz orszagot.Tehat hogy meddig bohockodnak ott az csak rajtuk mulik.Persze mint ahogy Franciaorszagban is mint minden mas europai orszagban a hazai kozvelemennyel nagyon nehez lenyeletni ha katonak halnak meg kulfoldi missziokban.Olyan kulfoldi missziokban amiknek a miertjet a hazai lakossag 99 szazaleka nem is erti.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 481
113
http://mno.hu/kulfold/az-egyesult-allamok-dronokat-kuld-maliba-katonakat-nem-1131311

"Washington szorosan együtt akar működni Párizzsal a Maliban tevékenykedő iszlamisták megfékezésében. Amerikai lapértesülések szerint az Egyesült Államok már felajánlotta Franciaországnak, hogy pilóta nélküli repülőgépek (drónok) bevetésével segítené a katonai műveleteket."
 

darkforge

Member
2012. február 28.
36
16
8
Az amerikaiak légi utántöltő kapacitást is felajánlottak a franciák támogatására, hogy hosszabb ideig levegőben maradhassanak a gépeik. Ekkora országban szerintem ez lenne a legfontosabb. Főleg ha az iszlamisták sivatagban mélyebben fekvő kiképző és utánpótlás bázisait is támadják. Folyamatosan nyomás alatt kell tartani őket felülről. A terroristák ne érezzék magukat biztonságban sehol sem az ország területén...

Az új francia A400M körülbelül mikor állhat szolgálatba? Az "idén" elég tág fogalom. Mondjuk Hollande szerint az iszlamisták szétverése után még maradnának amíg a biztonsági helyzet megköveteli és a választások le nem zajlanak. Ez mondjuk azért 1 évig biztos el fog tartani.

Jelenleg légiszállítási kapacitás hiánnyal küzdenek a franciák. Ilyen hejzetben fel tudják gyorsítani a folyamatokat, hogy  mielőbb bevethető legyen? Sejtésem szerint még így is csak a csapatok hazaszállításában venne részt.  Hacsak el nem húzódik az egész háború " francia afganisztán".
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
A Franciák eggyetlen Mistral-al nagyobb erőt tudnak odavinni mint amekkora a környéken van összesen! A Leclerc tank arrafelé igen overkill.....
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Azért ez a decemberi írás elolvasandó, a "konfliktus" jobb megértése végett.
http://katpol.blog.hu/2012/12/04/knn_mali_katonai_beavatkozas
 

Qualit

Member
2010. május 20.
50
6
6
Ha már sivatagi terepjáró, árulja el nekem valaki, hogy mindenféle lázadó/bokorugró/terrorista/milicista/stb. szervezetek honnan szereznek be ennyi Toyota terepjárót? Most mindegy hogy Afrika, Ázsia, vagy Dél-Amerika, mindenhol ezeket látom.  Arról nem is beszélve, hogy elég sok zsír újnak néz ki...
 

vtata

New Member
2012. március 24.
8
0
1
Ezeket a terepjarokat foleg a kulonfele ENSZ segelyszervezetek hordtak Afrikaba.

Volt szerencsem beszelgetni errol egy ilyen missziokban is dolgozo magyar sraccal, allitolag a szolgalati terepjarokat (amik jellemzoen feher szinu Toyota pickup-ok voltak) az atvetel pillanataban le is selejteztek, mert allandoan benne volt a pakliban, hogy a kulonfele helyi gerillak, hadurak emberei es hasonlo elemek "elkertek" az autokat, es ilyen helyzetekben olcsobb es bolcsebb megoldas volt siman odaadni es venni egy ujat, mint ellenkezni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 481
113
http://hvg.hu/vilag/20130116_Magyarorszag_tamogatja_Franciaorszag_kato

"A magyar kormány vizsgálja egy esetleges magyar hozzájárulás lehetséges formáit, beleértve néhány katonai szakértő küldésének lehetőségét is ..."

 
 

darkforge

Member
2012. február 28.
36
16
8
Már étem miért tudtak a franciák ilyen gyorsan és pontosan gépeket bevetni. Az Index szerint a kezdeti francia katonai légicsapásokat a Pléiades B1 európai műhold segítségével készítették elő. Katonai és polgári célú felhasználásra állították pályára még december elején. Van egy ikertestvére is amit kb. 1 évvel korábban lőttek fel. 700 km-en keringenek. A felhasználók között van Franciaország is.

index.hu/kulfold/2013/01/15/franciaorszag_sivatagi_haboruja/

http://index.hu/tudomany/2012/12/02/ujabb_europai_muholdat_lottek_fel/

Ha a franciáknak van katonai műhold kapacitásuk akkor biztos futja drónokra is. Ezekről miért nem írnak a jelentések? Ha van nekik ilyen eszközük az milyen típusú? Felfegyverezhető vagy sem?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 481
113
Magyar katonákat küldenének Maliba
http://hvg.hu/vilag/20130117_Magyar_katonakat_kuldenenek_Mailba

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-541169

http://index.hu/belfold/2013/01/17/magyar_katonak_is_mehetnek_a_mali_haboruba/
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 481
113
"A Honvédelmi Minisztérium illetékesei - közölte a külügyi államtitkár - megkezdték az egyeztetéseket arról, hogy Magyarország milyen módon, milyen mértékben vegyen részt a katonai akcióban, illetve a kiképző misszióban. Németh Zsolt utalt arra, hogy Magyarországnak vannak például katonai légi járművei, illetve katonaorvosi kapacitásai."

Már minden fórumon ez a téma... ez egy újabb "gyöngyszem".

 

 

 
 

Qualit

Member
2010. május 20.
50
6
6
Katonai légi járművei? A Gripenek? Azokat még a baltikumba se voltak. Van bármi más amit ki tudnánk küldeni?
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
44630 said:
Németh Zsolt utalt arra, hogy Magyarországnak vannak például katonai légi járművei...” Már minden fórumon ez a téma… ez egy újabb “gyöngyszem”.

Hát ha a kedves Németh Zsolt úr a htka olvasója, kommentelője lenne, akkor ez a hozzászólása most simán bekerülhetne az aranyköpések témakörbe :D, de így sajnos nem :_( :D :D.