Nem hittem el, rákerestem. Úgy néz ki igaz:
Kb. A lett válogatott kapusának nagymamája orosz állampolgárnak bizonyult‐ mert nem tette le a lett nyelvvizsgát -, ezért idén szeptember 1. után kiutasíthatják az országból, bár 1980 óta ott él, és férje is Lettország állampolgára.
Unokájával, Artur Shilov kapussal a lett jégkorongcsapat bronzérmet szerzett a világbajnokságon.
"Nem mindenkinek könnyű nyelvet tanulni, talán más rendszer szerint kellett volna tanítani. Tanfolyamokra jártam, A1-es vizsgát tettem, de hallásproblémáim vannak" - magyarázta Shilova."
(...)
"A bevándorlási törvény módosításáról szóló szeptemberi döntés nagy érzelmi csapást jelentett Shilova számára: „Nőtt a nyomás, remegett a kezem. Ennyi évig itt élni, majd felnevelni négy gyermeket, akik Lettországban tanultak, és itt is adózni … Shilova úgy véli, hogy tudni kell a lett nyelvet, de ő maga azok közé tartozik, akik egyáltalán nem erősek a nyelvekben, az idősebbek nagyon nehezen tanulják meg."
(...)
"Shilova jelenleg 65 éves, és már jelentkezett egy második nyelvvizsgára. A Belügyminisztérium (MVD) augusztus 30-án, szerdán kormányhatározattal benyújtotta a bevándorlási törvény módosításait a Seimasnak. A módosítások két évvel meghosszabbítják azt az időszakot, amely alatt a Lettországban lakó orosz állampolgárok letehetik az uniós állandó lakos státusz megszerzéséhez szükséges államnyelvvizsgát Lettországban. A minisztérium ugyanakkor közölte, hogy ha ezek az emberek egyáltalán nem tesznek semmit, akkor is el kell hagyniuk az országot."
Mindez persze CSAK az orosz állampolgároknak.
Ирина Шилова записалась на повторный экзамен по латышскому языку
rus.delfi.lv