@Sniper
Itt válaszolok, mert nem tudok írni az ukrán topikba az időkorlát miatt. Kérdezed:
"Szia !
Azt kifejtenéd,hogy Dugin és Putyin között mi az a hatalmi különbség,amivel Dugin Putyin rovására tudott elindítani egy háborút ?
mert az írásodból nagyon az jön le (gondolom nem csak nekem) hogy Dugin ezek szerint Putyin fölött áll a hatalmi gépezetben,és csak úgy elindíthat egy háborút,amire Putyinnak semmi ráhatása nincs .. na ez a kép meg sehogy sem áll össze nekem (gondolom másnak sem) ,és sokkal egyszerűbb lenne a "képlet" ha Dugint elvinné az FSZB,vagy érné valami váratlan "baleset" ha már ez a téma .. bármikor félre lehet(ne) állítani,akármilyen mondvacsinált okkal
kb úgy hangzik nekem ez a sztori,mint ha hazai viszonylatban azt írnád,hogy Bayer Zsolt aki egy Fidesz ideologista,kirobbant egy háborút,amit Orbán nem tud megakadályozni sem megállítani
Szóval logikailag elég gyenge lábon áll amit felvázoltál,ezért kérek rá magyarázatot,hogy mire értetted .. nekem nem jött át a gondolatmenet,de szerintem sok mindenki van így ezzel.
Szerk : (közben olvastam,hogy hasonló észrevételekre ment válasz)"
Az a helyzet, hogy a hivatalos pozíciót viselő emberek hatalma nem magából a pozícióból származik, hanem hatalmi körök emelik és tartják őket hatalomban.
Tehát, Putyinnak nem azért van hatalma, mert ő Oroszország elnöke, hanem azért, mert mögötte állnak hatalmi körök.
Okos politikus több hatalmi körrel emelteti magát a hatalomba, hogyha az egyik ellene fordulna, akkor is számíthasson a többire.
Dugin és körei egyike volt azoknak, akikre Putyin a hatalmát alapozta. Tehát ilyen értelemben a hatalom birtokosa nem Putyin, hanem Dugin.
Tehát, Dugin és körei adták a tényleges hatalmat Putyinnak.
Részben!
Mert Putyin okos politikus, több hatalmi körre alapozza a hatalmát. Például az oligarchákra. Ők nagyobb részét adják annak a hatalomnak, amivel Putyin rendelkezik, mint Dugin.
Mivel Putyin Dugin köreivel most már végleg összekülönbözött, ezért innentől kezdve Putyin az oligarchák rabja, fogja lesz, mivel nem marad más hatalmi kör, ami támogatná őt.
Ez bekorlátozza Putyin mozgásterét az ukrajnai háborúban, mert innentől kezdve Putyin csak azt teheti meg, amit az oligarchák megengednek neki.
Duginnal kapcsolatban pedig, őt inkább úgy képzeld el, mint egy "KGB-vezért", aki a szovjet időkből megmaradt hatalmi hálózattal sok ponton tart kapcsolatot, és így tudja a szálakat mozgatni.
Vannak követői, emberei a legfelsőbb orosz vezetésben, a hadseregben is.
Tehát például, ha vannak tábornokok, akik elégedetlenek Putyin totojázásával, akkor nekik annyi elég, hogy Dugin kiadja a jelszót, hogy indulhat a háború, megindítják azt.
Mert az orosz néplélek bár tiszteli a hatalmat, de a rendkívüli helyzetekben, mint pl. amikor Oroszország léte forog kockán, simán felrúgják a hivatalos hierarchiát, amennyiben meggyőződésük, hogy ez kell az ország túléléséhez.
Ja, és még annyit kell hozzátenni, hogy mivel Putyin hatalma természetesen hivatalosan nagyobb mint Duginé, így Duginék csak elindítani tudják a háborúkat, de Putyinnak van hatalma leállítani azokat. És ezt Putyin meg is teszi akkor, ha van rá ideje. A Krím túl gyorsan történt, Putyinnak arra sem volt ideje, hogy fölfogja mit léptek Duginék, ezért azt nem tudta leállítani. Donyeck már húzósabb volt, nehezebben ment, ott Putyinnak volt ideje elfojtani a Dugin-féle hatalmi körök szervezkedését... feb. 24. már nem közvetlenül Dugin, hanem az orosz hadsereg magán-akciója volt, Putyin most azt igyekszik elfojtani...