Ami meg a hiperszonikus fegyverk lelövését illeti, amennyire én tudom az elmélet az volt, hogy a hiperszonikus fegyvereket a röppálya közepén talán lehetséges lelőni, mivel a nagy sebességű szakaszban pont a nagy sebesség miatt minimálisan képesek manőverezni, csak megfelelő irányított repeszt kell a megfelelő időben a megfelelő helyre vezérelni. Sokan akik kritikusai voltak a hiperszonikus fegyvereknek pont erre hivatkoztak, hogy ez csak hype. Persze mivel cutting edge téma kétlem, hogy a részleteket az orrunkra fogják kötni. (ahogy azt se, ha csak vak tyúk talált szeget...)
Miért nem lehet nagy sebességnél manőverezni? Nem kötözködés, kíváncsi vagyok az okokra.
Mert ugye az oldalirányú mozgás elviekben nem függ az előre tartó mozgástól. Azért elviekben, mert van levegő is és ha felületekkel manőverezik a rakéta, akkor nyilván mindent befolyásol.
Ha odábbrakod a rakétát párszáz méterrel oldalirányban, akkor teljesen mindegy, mennyivel megy előre, az a kérdés, hogy az elfogó rakéta le tudja-e követni a változásokat.
Nyilván ez az "odábbrakod" nem olyan egyszerű, de elég logikusnak tűnik használni.
Van valami levegő-levegő vagy légvédelmi rakéta (nem emlékszem) amelyiknek az elején robbanó patronok vannak, és azokkal irányítja magát.