Nem fogom egyik nagyhatalom pártját sem, egyformán rossz véleménnyel vagyok mindenféle globális birodalmi nézetrendszerről. Szerintem a szerző úgy ragad ki véleményeket, hogy azok eredeti (szintén manipuláló) céljáról nyilvánvalóan tudomása van (pl. orosz tábornokok, akik nem a szavahihetőségükről híresek). Nem olvastam az eredeti angol tanulmányt, igazad van furcsa, hogy doktrínákat meghatározó anyag így megjelenik, de az USA helyzete más, náluk nem kell titkolni a bolygó uralmáról vallott nézeteiket, ez a hivatalos biztonságpolitikájuk alapja (a hegemónia megőrzése). Az orosz célja annyiban más, hogy ő változtatni akar, az USA meg jobbára megőrizni, ez utóbbi inkább defenzív célzatú és jellegű tevékenység, akkor is ha agresszív nyomásgyakorlás, helyi háborúk az eszközei. Az orosznak (és a kínainak) sokkal aktívabb, egészében offenzív jellegű tevékenység kell céljai eléréséhez, különösen, ha gazdaságilag és népesség tekintetében feltűnően gyenge (orosz). Az oroszok jelenleg határaikhoz közel vívják ezt, de ne legyenek illúzióink, Dél-Amerikában, Közel-Keleten is összefeszülnek a nagyhatalmak, ha lehet.
Az oroszok képtelenek elfogadni valódi helyüket szerepüket a világban, az atom és a mérhetetlen gazdasági erőforrások azt az illúziót keltik, hogy szuperhatalmak, mint a SZU idején. De már nem. Reméljük, hogy háború nélkül kerülnek majd helyükre, nem úgy, mint a németek, vagy a japánok a XX. század világháborúiban. Ők elfogadták a vesztes háborúk után sorsukat és békében tudnak élni szélsőséges nézetek nélkül. Az orosz nem hajlandó ezt egyelőre, de a lakosság anyagi felemelkedése elősegíthetné a békés megoldást. Persze ehhez kicsit bölcsebb amerikai politika is szükséges, nincs igazi (háborúra okot adó) érdekellentét a "két hülye" (Trump és Putyin) között. Viszont mindkettő veszélyes figura a történelem színpadán.
A nyugati világ és Oroszország kapcsolata szerintem olyan, mint az idomár és az oroszlán kapcsolata, alapvetően kell az ostor, akkor is ha produkció közösnek tekinthető a porondon. De az oroszlán változtatni akar. (Az ostor a kőolaj és földgáz árának befolyásolása, alacsony áraknál mindig szerényebb az orosz külügy.)