[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 317
55 696
113
A kínai titkosszolgálat felmérte Putyin valós belső helyzetét mielőtt a kínai pártfőtitkár 3 napos bulira Moszkvába ment volna. A kínaiak nem építenek hosszabb távú stratégiát egy ingatag elnöki székre.
Mindenki Putyin személyén rugózik, mert a lényeg elsikkadt: Putyin egy "intézmény" arca. Ha holnap nincs Putyin, akkor jön más, a stratégiai célok és maga az "intézmény" nem változik.



Baszki, kerítésen kívül olvtárs meg ne tudja,mert elsírja magát csórikám.
:(
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 348
5 029
113
Azért igy a megoldás sokkal oroszosabb. :)
Dehogy: van az a vicc, hogy Lenin ül a Kreml előtt a parkban Moszkvában, aztán egyszer az ott játszó gyerekek fejbe találják a labdával - mire Lenin visszaadja nekik a lasztit.
.
.
.
.
...pedig tarkón is lövethette volna őket.
:D vagyis :eek:
Szóval ki is lőhették volna a fát a cicus alól. :D
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 467
7 303
113
Az ukrán hadvezetés nem olyan hülye, hogy kivéreztesse a komplett ukrán haderőt Bahmutnál

bakhmutról az a szituáció jut eszembe, amikor a böllér aki egyet szokott vágni bevállalja a négy disznót, ehhez aztán szervez elegendő embert kést vájdlingot fűszert miazmást
és a kolbásznak darálásnál konstatálja hogy nem lesz ez jó, egy 22-es darálóval soha nem fog végezni, az ott a szűk keresztmetszet
több daráló kell
az oroszok is így vannak vele, bakhmuton soha nem fog lemenni az ukrán hadsereg főleg hogy az utánpótlás is folyamatos a hátországból, a második daráló avdiivka, de még mindig kevés, ha tényleg a teljes ukrán hadsereg a cél akkor több ilyen darálót kell beüzemelni mert így soha nem végeznek..
 

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
129
801
93
Ennyire nagy a pánik 18 Leopard 2 miatt?!
:D
Ott, ahol ezresével állnak a tankok, százasával gyártják őket?
A világ második legerősebb hadserege ...
Amúgy mennyi is épült ebből, egy,

Tavaly is az orosz propagandát toltad ide, "megfagyunk", "végünk van", ha nem engedelmeskedünk, "összeomlik Európa ", stb, stb.

Aztán mégis nekem lett igazam. Nem fagytunk meg, nem omlott össze semmi. Kisebb tőzsdei turbulenciával leváltunk az orosz olaj és gáz csapról...
Ha előbb olvastál és utána írtál volna, akkor nem kellene magyarázkodnod: a kereslet-kínálat egyensúlya, mint azt az árak mutatják nem borult fel.
Ja, hogy a ruszki harmadával kevesebbért adja el a cuccot, a kínai, indiai még tovább adja Európába. :)
Valaki túl járt a másik eszén. Gondolkodj miért borul a ruszki költségvetés, úgy, hogy mindenkinek van gáz és olaj.
Hiába eszed a kefét, hogy "mainstrem", meg fos...
A fos, az a ruszki propaganda, mert megint bedőltetek neki ..
:D




Akkor hova is kell neki a fegyver, Ukrajnába vagy inkább otthonra?
:)
Nehéz kiigazodni rajtatok. ;)
Hogy miről váltunk le? Gázcsapról? Neeem,hanem a gázcsap mögött ott egy azerbajdzsán,kína,te meg ugyanott lógsz a gázcsapon,amin jön az orosz gáz,csak drágábban
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 899
56 760
113
bakhmutról az a szituáció jut eszembe, amikor a böllér aki egyet szokott vágni bevállalja a négy disznót, ehhez aztán szervez elegendő embert kést vájdlingot fűszert miazmást
és a kolbásznak darálásnál konstatálja hogy nem lesz ez jó, egy 22-es darálóval soha nem fog végezni, az ott a szűk keresztmetszet
több daráló kell
az oroszok is így vannak vele, bakhmuton soha nem fog lemenni az ukrán hadsereg főleg hogy az utánpótlás is folyamatos a hátországból, a második daráló avdiivka, de még mindig kevés, ha tényleg a teljes ukrán hadsereg a cél akkor több ilyen darálót kell beüzemelni mert így soha nem végeznek..
Elvben igaz, de itt a 4 disznót egymás után vágják le. Idejük van.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 495
18 539
113
Hogy miről váltunk le? Gázcsapról? Neeem,hanem a gázcsap mögött ott egy azerbajdzsán,kína,te meg ugyanott lógsz a gázcsapon,amin jön az orosz gáz,csak drágábban

Nem. A függés szűnt meg!
Putyin hiába tekergeti a csapokat, az európai országok, nem hagyják zsarolni magukat. Ez a tanulsága, az elmúlt időszaknak.


R.430fbd39d2a29f004ed735642db359c3


Hogy ugyanazon a csövön, interkonnektoron, vagy LNG terminálból jön, az tök mindegy. Nem vagyunk kiszolgáltatva az orosznak, ezért az árak egyre inkább piaci logika szerint alakulnak, nem kell senkinek azt hazudni, hogy "az orosz energia olcsó". o_O
Mert tényleg olcsó lesz. Mert a jövőben valóban sok helyről, akár az oroszoktól is vehetjük.
Korábban az orosz gáz meg csak a beetetés időszakában volt olcsó, minden más időszakban nagyon drága, de legalább annyi, mint a tőzsdén.
Lásd mekkorát buktunk ezen:


Ez pedig a sokaknak nem tetsző hír. Putyin is ettől félt. Ráadásul az elbaltázott háborúja felgyorsítja Oroszország szerepének csökkenését.

 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ez csak egyik oka annak, hogy nem tud minket zsarolni.
A fontosabb, hogy a teljes fogyasztás nagy mértékben csökkent a fogyasztók spórolása miatt.
A lakossági és intézményi fogyasztás már az árak emelkedése hatására is átalakult. Az alternatívák versenyképesebekké váltak. Magyar példákat mondok, de mindenhol úgy reagáltak, ahogy te is.
  • A rezsi költségek miatt boltokban, vállalatoknál, intézményeknél nem menntek a hűtők, légkondik, kevésbé fűtottek.
  • Komplett intézmények működését szüneteltették. Könyvtárak, uszodák, egyéb nélkülözhető szolgáltatást nyújtó intézményeket bezártak.
  • A termelő egységek racionizálták tevékenységük. Ahol lehetett alternatív energia forrást használtak.

Ezek eredményeként szűkült a fogyasztás.
Persze meszeske, annak eredményeképpen csökkent a fogyasztás, hogy az ipar nagy része már el is költözött, az USA-ba valamint Kínába. A lakossági fogyasztásra való szigorítások és áremelkedés, egyértelműen nem voltak kihatással a fogyasztása (-2%). A német vegyipar teljesen leállt, pontosabban takaréklángon megy, és építik az üzemeket Kínában és USA-ban. Szerinted miért van gyógyszerhiány egész Európában? Ok-okozati összefüggések.



Eredetileg az orosz gáz a teljes EU fogyasztás kb. harmadát elégítette ki. Technikai okokból kb. 20 % gázt kénytelen volt az orosz szállítani. Ez a korábbi 155 Mrd m3 helyett kb. 90-100 Mrd lehetett.
Ebből az következik, hogy a piacról az előző évi fogyasztás 10%-esett ki (ellátási oldalról).
Ezért a spórolás és amerikai LNG, norvég, algériai szállításnak csak ezt a 10 %-ot kellett betakarni (fogyasztási oldalon). Ahogy biztossá vált, hogy működik, esni kezdtek az árak.
Ismét rosszul tudod, az orosz (már küldtem a linkeket) továbbra is ellátja LNG-vel és Olajjal az európai országokat. Nagyon gyorsan eltűnt a cikk a netről, hogy a szlovák és cseh átadó állomások bizony nem nullán futnak Németország felé.:) Tudod miért mutat 0-át? Lekapcsolták! Na nem a gázt hanem a mutatókat:) pl.: Magyarországi, Ausztria, Szerbia, Bulgária, Románia, gázellátását hivatalosan is nagyrészt orosz gázból látják el a mai napig.. Nem hivatalosan a "crosslinkeken" megy a cumó Szlovákiába, Csehországba, Lengyelországba, Németországba. Hogy nem tűnt fel, hogy Magyarország tározói folyamatosan csak ürülnek és amikor töltötték nálunk töltöttek a leglassabban, holott jön a gáz folyamatosan még a törökökön keresztül is. Na ezen gondolkozz el. Szerinted az Ukránok honnan kapnak töltést? Beállt egy LNG hajó a háborús övezetbe?

Csak nekem tűnik úgy, hogy valaki nagyon hazudik?


In 2021, the Gas TSO of Ukraine transited 41.6 billion cubic meters of natural gas to Europe (-25% compared to 2020)

Ukraine recorded a gas inflow of 43.1 million cubic meters for transit from Russia to Europe through the Sudzha route on February 28, 2023.


Az orosz érdek az volt, hogy ez ne legyen hihető, ezért ment a média felhajtás, az INFO OPS, hogy kész, végünk, megfagyunk, az ipar leáll, stb, stb.
Mélyen hallgattak az árak fogyasztásra gyakorolt hatásáról, mert akkor egyből lebuktak volna a számokkal.
Egyáltalán nem hallgattak az árak által kiváltott fogyasztói hatásról, soha nem is került szóba. Egyszerűen tudták, hogy Németország iparának befellegzett, így is lett. Ezáltal lett kisebb a fogyasztásuk.
Aztán kiderültek a hazugságok, szembejött a valóság.
Remélem most már kiderült számodra is.
A következő tél sem lesz egyszerű, de az alternatívák már elérhetőbbek, mint korábban. Lehet, hogy feljebb mennek a tőzsdei árak, de kisebb volatilitással, hosszabb távon stabilizálódik a földgáz piac.
Persze, ahogy azt meszeske gondolja... Szakértők kicsit másképpen látják.
Sőt, a zöld átállással kimondhstó, hogy csökken szerepe (az energia termelésben).
Hogy mi van? Németországban állnak a 20-30 milliárd Euróért megépített napelem erőművek, mert sem a hálózat nem bírja az adott régióban, sem a megtermelt áramra nincs szükség az adott időszakban (nappal, nyáron), A zöldenergia átállás Németország legnagyobb bukása.
Nem lehet az energiát estére (szélcsendes időszakra), de főképpen a téli időszakra letárolni. Az energiatárolók nagysága 1:20 arányban van a megtermelt áramhoz képest. A szélerőművek olyan megbízhatatlanul termelnek, hogy minden régióba azonnali rásegítést csak a gázerőművek képesek csak teljesíteni, hogy tartsák a frekvenciát. (Erre még az atomerűmű sem képes.) Mindezek által Németországban 1700 éves kiesést registráltak, melyet nem voltak képesek teljesen kontrollálni. Olykor egy két lakótelep vagy falu egyszerűen lekapcsolásra kerül. Már kezdik megszokni, és vásárolják bőszen a "házi" erőműveket. (1-5kwh-os LiFePO4 erőművek nagyon divatosak manapság, Európában Németországban adják el a legtöbbet.)
Egyébként 18 db gázerőmű, és 3 atomerőmű egy pár szénerőmű, valamint a Franciák 58 aktív atomreaktora biztosítja, hogy ne omoljon össze a német áramhálózat.
Konkluzió: A zöldenergia jelenleg a mai technológiai lehetőségeket figyelembe véve sajnos zsákutca. Télen a termelés 7-9% adja.

Az elektromos autókról gondolom, ezek után már nem kell beszélnem. Jelenleg a másik zsákutca, úgyhogy Fritzék gyorsan visszavonják a belsőégésű motorokra vonatkozó tiltó törvényt, és "mesterséges" üzemanyag lesz 2035 után:) Ennyit röviden az elektromos autózásról.
Az öböl menti olaj gazdaságok készülnek az olaj utáni időkre...
Oroszország mire készült az elmúlt 20 évben?
;)
Ezért kellett neki a háború. Nincs más terve a felemelkedésre.
Nemrég voltam Dubaiban, tényleg kérlek ezt ott ne hangoztasd:) A 40 millás Teslát roncsderbin használják. A kutyának sem kell.
Boldogan építik a szén és gáz erőművet, mert rájöttek, hogy még náluk sem süt mindig a nap :) (A porról nem is beszélve, napelem gyilkos)