1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Románia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - rudi által indítva @ 2018. január 12..

Címkék:
 1. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Hmmm, vajon fizettek a photoshopért amivel csinálták, vagy az is lopott? :D
   
  mindenen kívül, tonyo and Pogány like this.
 2. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Sok elképzelésük volt, ez 2016-os photosop. A Piranha-t nem mindenki tartja jó választásnak, bár a gyártástechnológia átvétele nyilván előrelépés a román hadiiparnak.
   
 3. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  A román sajtó szerint egy román focista nyerte az idei Puskás-díjat

  A „félreértésre” az adhatott okot, hogy Zsóri Dániel Nagyváradon látta meg a napvilágot, majd pedig az Arad megyei Simonyifalván nőtt fel.
  Azt már eddig is tudtuk, hogy a románok valamit nagyon kompenzálni akarnak, a történelmük és a jelenük is elsősorban a kisebbségi komplexusuk megéléséről szól, a legújabb akciójuk azonban még a tapasztalt románismerőket is meglephette. Történt ugyanis, hogy a román sajtó úgy interpretálta a tegnap esti FIFA-gálát, hogy az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat

  egy román labdarúgó nyerte meg.

  A Gazeta Sporturiror című román sportújság a Facebookon osztott meg egy Zsóri Dánielt ábrázoló képet, melyet az „Egy román nyerte a Puskás-díjat” felirattal láttak el.
  [​IMG]

   
  vilmoci likes this.
 4. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  MSPI: ismét kudarcot vallott Románia akadálygördítési kísérlete

  Másodszor is pert vesztett Románia az Európai Unió Bíróságán a Minority SafePack Innitiative (MSPI) európai kisebbségvédelmi kezdeményezés miatt – üdvözölte az EU-s bíróság ítéletét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közleményben. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint, amit az őshonos kisebbségek szeretnének Kelet-Európában, az semmivel sem különb annál, ami bevett szokás a Nyugaton. „Közel 1,3 millió magyar él Romániában. Mindannyian építjük ezt az országot: munkánkkal, gondolatainkkal, adóinkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy a dolgaink jobban menjenek. Nem vagyunk senki ellensége: nem elvenni akarunk, hanem közösen építkezni. Mi is egy jobb országban akarunk élni, jó államban és jogállamban, ahol nemcsak a polgár tiszteli a jogot, hanem az állam is tiszteli polgárait, kisebbségi közösségeit” – idézte a kommüniké a szövetségi elnököt.
  Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, az európai szintű aláírásgyűjtést koordináló őshonos európai nemzetiségek konföderációjának (FUEN) elnöke a Facebook-on értékelte a döntést. „A román állam mindent megpróbált, hogy keresztbe tegyen a Minority SafePack kezdeményezésnek. Belénk akartak rúgni, de öngólt rúgtak helyette” – írta. - a Maszol.ro portálról
  [​IMG]
  „A sorozatban elvesztett perek után Romániának komolyan meg kell fontolnia, hogy mi az érdeke: elszigetelődik Európában a kisebbségi kérdés európai szintű rendezésének elutasításával vagy pedig ezentúl támogatóan áll a kérdéshez, és elfogadja azt, hogy sem a többség, sem az államok nem veszítenek azzal, ha az EU intézkedéseket hoz a kisebbségi nyelvek és kultúrák védelmében. Nagy elégtétel számunkra, hogy az Európai Unió Bíróságának döntése ismét minket igazolt” – foogalmazott az EP-képviselő.
  Az Európai Bizottság 2013-ban elutasította a Minority SafePack bejegyzését, a kezdeményező bizottság ezt követően fordult az EU Bíróságához, amely végül 2017 elején a kezdeményezőknek adott igazat. Ezt követően megegyezés született az EB és a kezdeményezők között, majd beindulhatott az azóta sikeres aláírásgyűjtés. Románia már akkor kísérletet tett arra, hogy meggátolja az európai kisebbségek azon törekvését, hogy európai szinten szavatolják jogaikat, és az Európai Bizottság oldalán szállt be a vesztes perbe.
  A Minority SafePack kezdeményezést támogató 1 128 385 hitelesített aláírást a kezdeményezők december 3-án nyújtják át az Európai Bizottságnak. Ezen az eseményen az RMDSZ küldöttsége Kelemen Hunor szövetségi elnök vezetésével fog részt venni. A FUEN november elejéig véglegesíti a kezdeményezés alapján nemzetközi szakértők által összeállított jogszabálytervezeteket, amelyeket az aláírásokkal együtt fognak benyújtani. A leadást követően az Európai Bizottságnak három hónapja lesz állást foglalni a kezdeményezéssel kapcsolatban. - a Maszol.ro portálról
  https://www.maszol.ro/index.php/bel...ot-vallott-romania-akadalygorditesi-kiserlete
   
  arcas and szuvorov like this.
 5. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Ja román b.meg! Így kell ellopni a történelmet és mindent , de már tőlük ezt megszoktattuk!

  [​IMG]
   
  borisz, BiancoGasto, arcas and 10 others like this.
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Hoppácska
  Trump küld nekünk román gázt! :)

  "Adócsökkentést irányoz elő és növelné Románia vonzerejét a befektetők számára az a szakminisztériumi indítvány, amely a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő törvényen változtatna. Elemzők már korábban jelezték, hogy Bukarest engedni fog az Egyesült Államok nyomásának

  Orbán Viktor miniszterelnök májusban a romániai fekete-tengeri gázkészlet kitermelésének elindítását sürgette Donald Trumpnál annak érdekében, hogy alternatívát biztosítson az orosz gázzal szemben.

  A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt, miután tavaly magyar vállalatok kötötték le a két ország gázhálózatát összekötő román–magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.
  https://magyarnemzet.hu/gazdasag/bukaresti-ajandek-washingtonnak-7329560/

  Ha elintézik, akkor kicsengetjük az amcsi fegyverekért a zsét.
  A románok meg duplán szívnak. Lenyúljuk a gázukat, pluszban még fegyverkezünk is és mindezt az USA legnagyobb örömére!!!
  :p:p:p
   
  arcas, gergo55, Hegylakó and 10 others like this.
 7. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Ennél a vezetéknél, mintha az osztrákoknak is lenne érdekeltsége vagy rosszul tudom? Talán pont náluk végződne, nem? Segíts, ha ez nem igaz.
   
  borisz likes this.
 8. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Jól sejted, az OMV is benne van.

  "Az osztrák OMV Petrom olajtársaság júliusban a távirati iroda beszámolója szerint még azt közölte, hogy a romániai jogi környezet továbbra sem teszi lehetővé, hogy a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről döntsenek, de jelezték: továbbra is érdekeltek a projektben, és tárgyalnak a hatóságokkal.

  A vállalat a Neptun elnevezésű kontinentális talapzatában rejlő földgáz kitermelését az amerikai ExxonMobillal közösen kellene felszínre hozniuk. "

  Hogy hol lesz elosztva a gáz, nálunk vagy az osztrákoknál az még kérdéses, de mivel az osztrák elosztóközpontban jelentős ruszki részesedés van, nem lenne meglepetés ha az amcsik a magyarországi elosztást favorizálnák.
   
  zeal and Schurrer like this.
 9. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Köszi a választ!
   
 10. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ahogy én latom.

  Az idei esedékes orosz-magyar gázszállítási megállapodás nagyon felizgatta az USAt.
  Ki akarják szorítani az oroszokat a Kelet-Európai gázpiacról. Első lépésben érezhetően csökkenteni a befolyásuk és ezért sok engedményre képesek.
  A lengyelek, baltiak és részben az ukránok annyira akarnak szabadulni az oroszoktól, hogy belementek a drágább amcsi gáz vásárlásába.

  A magyar-szlovak, bolgár piac még nyitott. A románok itt nem játszanak, mert önellátóak. Azaz nagyon is, mert tőlük lehetne ellátni a fenti három országot. (nálunk az amcsi gáz az ára miatt nem jatszik, nem vagyunk annyira hülyék mint északi barátaink)
  Amerikai és osztrák cég (omv) szerzett jogot a fekete tengeri román gáz kitermelésére. Viszont a romanok a buli közben meggondolták magukat (ilyet még sosem csináltak:D) és különadóval sújtották volna az exportra történő gazkitermelést. Így megdöglött a buli, Idén kötnénk újra hosszú távú orosz gázszerződést alternatív beszerzési lehetőség hiányában. Már qrvára jönne Putyin, lassan itt az év vége.

  Az USA lépett. Lecsukatta a román kormánypárt vezetőjét, hirtelen korrupt lett.:p
  A többiek belátták, hogy rossz a törvény és a mai hirek alapján módositanák. Igy már megérné exportra kitermelni. Ami egyelőre csak hozzánk jöhet. (akarnak egy bolgár leágazáat is)

  Mi le is kötöttük a teljes szállitási kapacitásra a jogot több évre előre. (most ebben is volt vmi román xarkeverés, hogy utólag visszavonták a szerződést, de mintha ez rendeződött volna. Sztem öt év sittet az új román miniszterelnökasszony nem kockáztat,. :))

  Viszont mi is kavartunk! :rolleyes:
  Elvileg úgy volt, hogy mi csak szállítjuk a román gázt és majd az osztrákok osztják el. Még nyerettek is EU pénzből gázvezeték kiépítést az osztrákok velünk, hogy a Dunántúlon az új vezetékben full kapacitással nyomassuk át nekik a gazt, ők majd elosztják és a hasznot bezsebelik.

  De mi nem szeretnénk koltségbe verni az EUt, hisz már a határkerítést sem tudták finanszírozni.. Ezért inkább építettünk gázelosztóközpontot. Így nem csak saját használatra, hanem egy kis extra bizniszre is marad nálunk román gáz. Ezt az osztrákokat megkerülve el tudjuk passzolni Szlovákia és Szerbia felé. Ha nagyon megszorulnak az ukránok és jók lesznek oda ia juthat. :)
  Sőt az osztrákok is vehetnek szlovák közvetítéssel. Jó igy egy kicsit nekik drágább lesz, de ott a hasznuk a kitermelésben, úgyhogy ne sírjanak.

  Elvileg a magyar elosztás az USAnak sem fáj, mert az osztrák gázelosztóközpontban jelentős orosz érdekeltség van. Viszont a cél éppen az oroszok kiszorítása volt és osztrák gázeloaztással így gellert kapna. A magyar elosztóközpont viszont oroszmentes övezet.

  Hogy Putyin ehhez mit fog szólni azt nemtom.......de jó okunk van egy tuti bizniszben reménykedni, ami lokálisan még egy kis befolyáaerősödést is hozhat és az USA is elégedett lesz.

  Ha ezt megcsinálják az nagy húzás lesz!!!
   
 11. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  antigonosz and blogen like this.
 12. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

 13. krisss

  krisss Well-Known Member

  BiancoGasto likes this.
 14. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

 15. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A 173 az nagyjából pont annyi, mint amennyi MLI 84-ük (BMP helyi licencgyártása) van...lehet, hogy majd azokat váltanák le. Ezek nagy része mostanában lett izraeli műszerezettséggel és Spike-al korszerűsítve....Talán hosszabb távon gondolkodnak. Olyan két válsággal később.:rolleyes:
   
  BiancoGasto likes this.
 16. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  Oh hogyne a wikipedan meg 300 leopard 2 ről beszélnek.... full komolytalan. Olyan kb ez mintha bemész egy cba és lehet veszel zsömlét, aztán a pénztárosnak adsz egy nyilatkozatot, hogy lehet veszel a jövőben zsömlét úgy, hogy zsömlére sincs pénzed, nah ezek a románok
   
 17. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Szerintem pont, hogy jobb túlértékelni a haderejüket, mint lenézni, így max pozitív meglepetés érhet minket. Ez az állandó leszólásod róluk kontraproduktív is lehet. Tételezzük fel róluk a legjobbat és akkor felkészültek leszünk. A legjobb ha ők néznek le minket.
   
  borisz, alfa74, anonim999 and 5 others like this.
 18. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  Hülyeséget beszélsz ismét.

  Te hazudsz róluk azzal, hogy egy cikknek az értelmét meghamisitod és felülreprezentálod őket mert betegesen imádod a románokat.
  Én meg a tényeket közlöm, hogy ez a hír nem tény hanem egy semmit nem érő nyilatkozat mint a többi és a wikipedia beírásuk is hazugság.
   
 19. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Mi van? És mi az hogy ismét? Keversz valakivel barátom. Te troll vagy? :eek::D
   
  alfa74 likes this.
 20. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Már máskor is írtam, ő nem trollkodik, tényleg ilyen hülye! Nehéz elhinni, de ez van. :D
   
  Masztiff, alfa74, anonim999 and 5 others like this.

Ezen oldal megosztása