Az egyetlen orszag, amelyik realisan szethullhat, az Ukrajna.
Az sem feltetlenul, de ha a jelenlegi helyzetben stagnal tovabb, akkor elkerulhetetlenne valik 5-10 even belul. Putyinnak csak fenn kell tartani a megosztast mindenfele, mig a low-intensity warfare keleten szepen elvisz minden megtermelt luvnyat (vagy mi a neve)... a Nyugatnak el kell dontenie, hogy befektet egy irgalmatlan osszeget es felhozza az ukranokat legalabb egy roman-bulgar szintre, vagy vegignezi, ahogy szepen felorli oket a 20-30 eves allohaboru es a rettenetes eletkorulmenyeik es szethullanak...
Az vilagos, hogy az EU egyedul biztosan nem fog semmit csinalni, de nekem az az erzesem, hogy meg a Biden koruli 'demokraciaexportban' (=neoconok a globalis cegekkel mogottuk) sem igazan erdekeltek egy oroszokkal hataros orszagban az oroszokkal szembenallo vilagot finanszirozni.
Romanokhoz visszakanyarodva a kovetkezo war game szitut tudom kepzelni: amikor elerkezettnek latjak az idot az oroszok, akkor siman meg sem allnak Karpataljaig es benyomulnak Moldovaba is - ekkor azonnal tele lesz a gatya a romanoknal es mindenuket odapakoljak majd.
Kozben ugye a karpataljai magyarsag biztonsaga rank marad, mondjuk az Ungvar-Szolyva-Okrosmezo vonalig (a felso csucskot vihetik a szlovakok avagy a lengyelek, bar utobbiak szerintem latvanyosan kimaradnanak.). Itt mindent eldont, meddig nyomulnanak az oroszok, mert az kotne le a romanokat azaz megeri nem nyiltan osszeveszni Putyinnal... ha addira Moldova teljesen oroszparti lesz - a fiatalabb generacio mar most is az, igen minimalis koztuk az, aki barmilyen szinten is romannak erazi magat -, akkor bevonulhat 'segiteni' avagy egy-ket 'barati' dandart allomasoztathat mar ott eleve, a romanok kenytelenek lennenek arra koncentralni es egy magyar karpataljai bekefenntarto ero megjelenese max kozepes amerikai morgast eredemenyezne, az Eu megkonnyebbulne, hogy valaki legalabb intezi, a cseheket nemigen erdekelne, a szlovakokkal meg egyutt kell mukodni az elso pillanattol, ok pacifikaljak az eszaki csucskot, mi meg a deli es keleti reszt, az oroszokkal kialakitva egy vonalat (pl a Fekete-Tisza menten.)
Ez persze csak pure brainstorming, a levegobol huztam elo az otletet, de szerintem egy lehetseges scenario...?