Lassan Romániába is megérkeznek az igazi megszorítások.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, a făcut un anunţ în premieră la DC News.
www.dcbusiness.ro
Én még mindig azt mondom, hogy drukkolnék annak, hogy kicsit eresszék el az államadósságot és most még ott valahol vannak, ahol az utolsó pillanatban meg lehet fogni. Ha lennének szívesek felvinni 80% fölé és onnan elkezdeni egy megszorító csomagot, akkor annak a rövid távú visszaesést eredményező hatása miatt felmennének a
visszafizethetetlen kategóriába. Ez a jelenlegi szerintem még nem az.
Mellékes dolog, hogy 2010-ben az új Fidesz kormány is azt mondta, hogy egy megszorítás kivitelezhetetlen, ha az elvonás nem sújtja a politikusokat, ezért felére csökkentették a képviselők számát a következő választásra és az önkormányzati képviselőket meg már abban az évben az őszi választás előtt. Kísértetiesen visszacsengnek most ezek a szavak, de ez csak egy mellék szál a cikkhez. (És nagyon messzire vezet, ha elkezdenénk vitázni, mennyire is sikerült bármit megtakarítani a politikai elit költésein.)
Guvernul are pe masa de lucru o ordonanță de urgență care dacă va fi aprobată va șterge datoriile unor companii din industria de apărare.
www.dcbusiness.ro
És szinte már vártam, hogy az EU új laza fiskális szabályaira vonatkozó iránymutatásában a fegyverek terén lépni fognak a pásztorok. Egyelőre mondjuk csak azt, hogy vannak kétségeim afelől, hogy ez a nép érdekeit szolgálja-e. De nekik jóval hosszabb határszakaszuk van Ukrajnával és kétségtelenül nincsenek felkészülve egy háborúra. Másfelől mindig azt mondom, lapozzunk vissza Mo-on 10-15 évet és hasonlítsuk össze a mi folyamatainkat a mostani Romániáéval. 2010-ben az Orbán kormány első lépései egyike volt, hogy átvállalta az önkormányzatoktól az adósságot és megtiltotta nekik, hogy pusztán fennmaradásra működési hitelt vegyenek fel. Ha megnézzük, hogy Budapest is tehermentesült és azóta milyen szorgosan veszi fel a beruházási hiteleket..., akkor ez a román döntés hasonlít a mi válságkezelésünkre, de hiányzik az újságcikkből, hogy 1, kifizeti-e a kölcsönöket az állam a hitelezőknek vagy csak az itteni fórumon is megjelenő "katonai költségvetés államháztartási hiányára vásárolhatunk korlátlan fegyvert" filozófia szerint azt mondják a bankoknak, hogy "ez most nem nyert színes tévét" és úszott a pénzük (ezt a piac Brüsszeltől függetlenül részleges államcsődként kezelné szerintem) 2, nem látok utalást a tervezetben, hogy most megúsztátok, de innentől nagyon szigorú kormányzati jóváhagyás kell az új hitelek felvételére, ahogy tettük mi 12 évvel ezelőtt az önkormányzatok részére.
Ne vegyünk mindent készpénznek, ami van a cikkben, bár ez egy üzleti magazin Mordorból és nem a helyi Blikk!