Miert ne allitana? Egy Olaszorszagban szuletett gyereknek semmi koze Romaniahoz, a szulei meg - erthetoen - el is akarjak felejteni azt a nyomort, ami elol elmenekultek a jobb elet remenyeben. Ha a gyerekuk mar nem is kotodik semmilyen teren, nem ertem, mitol lenne roman...? Roman szarmazasu avagy roman szulok olasz gyereke, legjobb esetben is, de az nem kategoria, az egy olasz gyerek.
Ez igy mukodik - tetszettek volna nem teruletlopassal meg orszagkifosztassal foglalkozni szaz evig, akkor nem lenne pokol az elet ott 100 eve, nem menekulne el a lakossag stb.
De elmenekult, igy csak ido kerdese, mikor bukik ki, hogy sehol nincs mar nemhogy 18M Romania, de meg 15M sem, ma mar 12-13M korul lehet a valos lakossaga.
Ez nagyon kettős dolog. Még ha elöljáróban el is fogadom, hogy mindenki olyan nemzetiségű, amilyennek vallja magát.
De Európában két nemzet fogalom van. És ezt egyszer le kellene szögezni. Van a Nagy Francia Forradalom alatt kialakult államnemzet és a német területekre, illetve Közép-Európára jellemző kultúrnemzet. És azt is mondjuk ki, és utána ne vitatkozzunk róla, hogy a kettő a legtöbbször szöges ellentétben áll egymással.
Az államnemzet az, amiről a fenti idézetedben beszéltél és ami lényege, hogy ha megkapja az állampolgárságot -mert mondjuk ott született-, akkor az annak a nemzetnek a tagja. Erre a francia felfogásra jó példa Coulibaly, a LOKI legendás csatára, aki bőrszíne fekete, Afrikából vándoroltak ki az ősei, de francia állampolgár, ezért a csapata mindig francia idegen légiósaként hivatkozott rá, miközben a munkája miatt állandóan Magyarországon kellett élnie. Jó, ha néha hazalátogatott.
A kultúrnemzetre jó példa a magyarság, aki számon tart téged, székhelyedet átköltöztetőt, a Trianonban elszakított nemzet testvérinket is, nem kell magyaráznom. Vér és kultúra, ami összekapcsolt minket az egyszerűsített kettős állampolgárság előtt is. (Nem kell kiselőadás, hogy milyen vér, mikor egy jásznak az ősei még csak nem is ugyan arról a nyelvcsaládról, népcsoportból valók, mint Árpád hadai, de mind a kettőt magyarnak mondjuk. Van olyan magyar, aki nem jásznak született, de nincs olyan jász, aki nem magyarnak született.)
Az, hogy ez a két fogalom mennyire nem játék a szavakkal, az gyerekkori jó barátom példája. Kárpátaljáról költöztek át, egy magyar és egy fehérorosz házasságából született. Az egész családdal jóban voltam. Egyszer volt egy érdekes beszélgetésünk, mikor mondom, hogy a barátom magyar. És mondta mindenki, hogy nem, értsem meg, hogy ő ukrán, mert Ukrajnában született és neki csak a nagyszülei voltak magyarok, mert ők a Monarchia idején születtek. És addig ellenkeztek, mikor mondom nekik, hogy ha a nagyszülő magyar, akkor ő is az a vér alapján, hogy végül... ők igazából szovjetek, mert a Szovjetunió alatt születtek, nem is Ukrajna alatt... de ilyen ország meg már nincs. És tényleg döbbenten és lemondóan mondták az általuk akkor átértelmeződő valóságot, hogy igazából ők leginkább hontalanok.
És amikor mondtam, hogy én meg a Magyar Népköztársaság alatt születtem, az sincs... Akkor bennük én úgy láttam, hogy lefutott az, ami most nagyon sok ukránban és kárpátaljaiban. Hogy ki vagyok én és mit nevezek az én Hazámnak? És tegyük hozzá, hogy majdnem egy évszázadig nevelték beléjük a Szovjetunió eszméjét, hogy nem a véred számít, hanem az ország, aminek az állampolgára vagy, ahol születtél. És maga a SZU is baráti népek uniójaként hivatkozott magára.
Szóval én úgy érzem, hogy nagyon is jól megértem, amikor Demkó Attila arról beszél, hogy nagyon nehéz szétszálazni Kárpátalján, hogy ki magyar és ki nem magyar.
Visszatérve a románokra, elfogadom azt az álláspontot, hogy ők nem fognak annyira ragaszkodni Nyugaton a román tudatukhoz és felolvadnak majd a befogadó népekbe, de csak halkan jegyzem meg, hogy még egy on-line népszámlálásnál is kell, hogy legyen annyi tudata, hogy belépek, jelentkezem és elintézem. Amíg ez megvan, addig nem mondhatjuk ki végleg, hogy eltűnt a románság fele. Itt csak a "túl kevés és korrekcióval hozzáírom" eljárásokból jövő mértéket lehet vitatni, hogy ennek mennyi az értelme náluk, azt meg tudjuk.