[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 381
113
Bihar megye:
Biztos nyertes immár Szilágyi Zoltán Biharon, Nagy István Érkörtvélyesen, Horváth Béla Szalacson és Matyi Miklós Paptamásiban. Újrázik Hegyközpályi polgármestere Somogyi Lajos, Borson Bátori Géza, Értarcsán pedig Vajna Anton-Árpád lett a polgármester.
..
Eddig 16 községben nyertek az RMDSZ polgármesterjelöltjei.
- a Maszol.ro portálról
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Visszavettük Marosvásárhelyet??? Legalábbis úgy hallottam!!! Ha ez igaz, az nagy lélektani fordulat lesz!!!!!!!!!!!!!!!

Ez így van. Mert Marosvásárhely egyik bástyája a székelyföldnek és ha a román fel akarja "tőrtni" a régiót, akkor először ezt a várost kell teljesen semlegesítse etnikailag. Ha Marosvásárhely elesne, akkor jönne Udvarhely, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda. Szóval tényleg lélektani fordulat várható. Sok reményt vesztett magyar talán letesz a kivándorlási szándékável, illetve a nemzetisége feladásával, mondván, hogy nincs még veszve minden.
Ha már Székelyföld. A másik kritikus hely (egyelőre nem választás szempontjából ) Sepsiszentgyörgy, ugyanis Brassó (folymatosan növekvő /délről és keletről telepednek be a románok/ közel 300 ezres város) vonzáskörzetébe esik azzal, hogy 35 km-re található. Ennek eredménye (na meg az olcsó ingatlanárnak, ami 60%-a a Brassóinak) hogy a románok már egy jó ideje kezdtek kiköltözni Sepsiszentgyörgyre és onnan ingáznak a nagyvárosba.
Ha meglépül a gyorsforgalmi út a két város között és 20 perc alatt be lehet érni Brassóba, akkor Sepsi elesett. Két évtízed sem kell, hogy egy valamikori 98%-ban magyarok lakta tartományközpontbana a románok 50% főlé kerüljenek. És sajnos Barssoban van bőven munkalehetőség ("hála" szász "barátainknak", akik nagy német berúházásokat vittek a régióba), így a beáramlás óromániából folyamatos. Mivel az újak helyben nem találnak lehetőséget, menni fognak Sepsiszentgyörgyre hont foglalni.

Visszatérve Marosvásárhelyre, nem is értem, hogy a románok miért engedték át ezt a kulcsfontosságú várost. Mert, hogy eddig is simán elcsalták a választásokat, hogy ne legyen magyar polgármestere a városnak, az nem vitás.
Utoljára valami 1600 szavazatot varázsoltak az akkor már 16 éve regnáló Florea nevű, brassó melőlli szekusnak.
Több helyi baráttal (van köztük hozzáértő is) beszéltem az elmúlt órában, akik azt állítják, hogy a román nackók elszámolták magukat azzal, hogy nem számoltak a románok átszavazásával. Kvázi protesztszavazatokkal. Ugyanis a helyi egyszerű románnak egy részének (iigaz kissebbségi résznek) is tele a töke, hogy egyébb nem megy mint úszítás a népek között, ezért békére végyik, illetve nagyon elege lett abból is, hogy ez a Flórea polgármesterként mit müvelt az elmúlt 20 évben (pofátlanul lopott, gondolván, hogy a román köznép elnézi ezt neki, csak azért mert ő román). Nemzetiségi vonalon neki ment a helyi cigányságnak, akik egyébként nagyrészt magyar kötődésűek (sajnos az elmúlt 20 évben sokan kezdtek elrománosodni, remélhetőleg ez most leáll). Éppen azt nem mondta, hogy sterilizálni kéne őket. Lett is nagy balhé ebből.
Szóval úgy néz ki nem teljesen működött az etnikai szavaztatás.
Azt látom, hogy valahogy az történik Marosvásárhelyen, mint Szebenben, ahol csak szász nemzetiségű polgármestert választanak a románok (úgy, hogy jó ha 2%-a a városnak szász /régen 90% volt/).
Még egyszer mondom, ha igaz lesz az eredmény (mert romániában semmi nem biztos), hogy nagyon elszámolták magukat a szekúsok (vagy van egy háttéralkú, engedmény valamiért, amiről mi nem tudunk).[/QUOTE]
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 381
113
Először nyert az RMDSZ Gyimesbükkön!
"Oltean Péter személyében első alkalommal lesz RMDSZ-es polgármestere a Bákó megyében található Gyimesbükk községnek. A magyarság számaránya alig éri el a 50 százalékot az 1968-as megyésítés alkalmával a moldvai megyéhez csatolt településnek.
..
Borboly Csaba megyeelnök társaságában jelentette be hétfőn délelőtt választási győzelmét Oltean Péter, Gyimesbükk RMDSZ-es polgármesterjelöltje. A községet először vezetheti a szövetség színeiben versenybe szálló politikus. „Úgy gondolom, hittel és bátorsággal nekiindulva tudtunk győzni ezen a választáson” – fogalmazott az új polgármester, aki Görbe Vilmos, PNL-s polgármestert váltja."
https://www.maszol.ro/index.php/bel...t-polgarmesteri-szeket-bako-megyeben-az-rmdsz
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 381
113
Holnap helyhatósági választások lesznek!
Remélhetőleg a magyarok, székelymagyarok elmennek voksolni, koronavírus ide vagy oda!
Jó lenne legalább kétszáz polgármesteri helyet elhozni!
Íme a 2016. június 5-ei romániai helyhatósági választások eredménye:
..
140local_election_romania.png

http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/09/26/140local_election_romania.png
..
1280px-LOCALE_2016_PRIMARI.png

..
1280px-Harta_alegeri_locale_2016_primari.png

A Temes megyei fiaskót, talán kompenzálja néhány pozitív eredmény:
"Kelemen Hunor tájékoztatása szerint az RMDSZ négyel növelte a polgármesteri mandátumai számát 2016-hoz képest, 195-ről 199-re. Hangsúlyozta, hogy azokról a polgármesterekről van szó, akik a szövetség színeiben nyerték meg a választást. Rajtuk kívül 10 olyan független jelölt is nyert, akik az RMDSZ támogatásával jutottak mandátumhoz.
..
A politikus kiemelte: polgármester jelöltjeiknek sikerült nyerniük több román többségű településen is. Példaként említette Szászrégent, Székelykocsárdot, a Bákó megyei Gyimesbükköt, a Kolozs megyei Kisbácsot és az Arad megyei Sopronyát.
..
Soós Zoltán marosvásárhelyi győzelméről azt mondta: bevált az RMDSZ-nek az a februárban felvállalt választási stratégiája, hogy független jelöltként indítsa a múzeumigazgatót."
https://www.maszol.ro/index.php/bel...-szamat-az-rmdsz-a-helyhatosagi-valasztasokon
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 034
14 144
113
A Temes megyei fiaskót, talán kompenzálja néhány pozitív eredmény: "Kelemen Hunor tájékoztatása szerint az RMDSZ négyel növelte a polgármesteri mandátumai számát 2016-hoz képest, 195-ről 199-re. Hangsúlyozta, hogy azokról a polgármesterekről van szó, akik a szövetség színeiben nyerték meg a választást. Rajtuk kívül 10 olyan független jelölt is nyert, akik az RMDSZ támogatásával jutottak mandátumhoz. .. A politikus kiemelte: polgármester jelöltjeiknek sikerült nyerniük több román többségű településen is. Példaként említette Szászrégent, Székelykocsárdot, a Bákó megyei Gyimesbükköt, a Kolozs megyei Kisbácsot és az Arad megyei Sopronyát. .. Soós Zoltán marosvásárhelyi győzelméről azt mondta: bevált az RMDSZ-nek az a februárban felvállalt választási stratégiája, hogy független jelöltként indítsa a múzeumigazgatót." https://www.maszol.ro/index.php/bel...-szamat-az-rmdsz-a-helyhatosagi-valasztasokon


Tudsz segíteni: "...Temes megyei fiaskót..."Ez mi volt?
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 381
113
További magyar polgármesterek:
"Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tíz polgármesteri tisztséget szerzett a vasárnap tartott önkormányzati választásokon, és további három független jelöltet segített hozzá a választási győzelemhez - közölte hétfő délutáni nagyváradi sajtótájékoztatóján Csomortányi István, a szövetség társelnöke."
..
csomortanyi_istvan_emnp_es_mezei_janos_mpp_emsz_sajtoiroda.jpg

..
És az árnyoldal! (kb. 2%-kal lanyhább volt a magyarok választási részvétele, mint 2016-ban)
"
A politikus arra figyelmeztetett, hogy az EMSZ jelöltjei által szerzett mintegy 44 ezer és a Romániai RMDSZ által szerzett mintegy 340 ezer szavazat nem teszi ki a Romániában leadott összes szavazat öt százalékát. Ez szerinte azt is jelenti, hogy a magyar pártoknak össze kell fogniuk a december 6-i parlamenti választások előtt, ha nem akarják veszélyeztetni a bukaresti képviseletet."
https://www.maszol.ro/index.php/bel...rmesteri-tisztseget-szerzett-vajon-lemondanak
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 381
113
Fehér megyei eredmények:
"A szervezetnek három célja volt a választások előtt: az egyik az, hogy három községben megszerezzék a polgármesteri tisztséget: Torockón, Magyarlapádon és Székelykocsárdon. A második az, hogy növeljék a mandátumok számát az önkormányzatokban, és a harmadik pedig, hogy húsz év után ismét szerezzenek mandátumot a megyei tanácsoban. Ezeket a célokat részben sikerült megvalósítani: Székelykocsárdon és Torockón megszerezték a polgármesteri tisztséget, utóbbi esetében három képviselővel többen foglalnak majd helyet az önkormányzati testületben, így a magyar jelöltek abszolút többségben vannak. A Fehér megyei magyarság legerősebb településén a jövőben erősítenék a kulturális életet, az új RMDSZ-es polgármesterrel, Deák Székely Szilárddal az élen. Első lépésként megújul például a kultúrotthon."
https://www.maszol.ro/index.php/bel...-sir-a-masik-nevet-a-feher-megyei-magyaroknak
..
http://statisztikak.erdelystat.ro/adatlapok/torocko/59
http://statisztikak.erdelystat.ro/adatlapok/magyarlapad/43
http://statisztikak.erdelystat.ro/adatlapok/szekelykocsard/44
..
Torockó, a Fehér megyei magyarság központja
1280px-Torock%C3%B3_2018-08_10.jpg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 088
92 210
113
Ma bemutatták a szomszédban a Szauron 2024 programot.
A dokumentum "a román állam biztonsági érdekeinek biztosítását célzó alapvető beruházási programokat" is meghatározza.
https://www.defenseromania.ro/prior...e-urmatoarele-direc-ii-de-ac-iune_605604.html

Fosnak a ruszkiktól és az a terv, hogy továbbra is az USA seggében maradnak bárki legyen is az új elnök.
a fő programok a gugli segítségével:

- Páncélozott szállítóhajó;

- Könnyű típusú páncélozott és páncélozatlan szántóföldi autók; :p

- ISTAR integrációs képességekkel rendelkező C4I rendszerek;

-Többcélú repülőgép a légierő számára;

- Vadász vagyok; ( ez mi a tököm?? ez az eredeti "Vânător de mine;")

- Nagy dobogó föld-levegő rakéta rendszerek – HSAM;

- Többfunkciós corvette;

- Helikopterek;

-Az MApN IAR-99 repülőgépek újjáélesztése és korszerűsítése


Illetve vmi drónos meg jövő katonája buli.
"Carta Albă a Apărării semnalează câteva puncte interesante precum: „lansarea proiectului drone multifuncționale, de dimensiuni și sarcini utile diferite” ori „lansarea proiectului sistemul individual ”soldatul viitorului”."
" a katonai távközlési műholdas távközlési rendszer projektjének folytatása;
- a projekt különböző méretű és hasznos teherű többfunkciós drónjainak elindítása;

Ami úgy látom nincs benne:
- új tankok beszerzése
- vadászgép progi folytatása, maradnak az 1 század részben használt F-16-nál, ha odaér.
- Tüzérség
- ATGM

Ezeken a területeken könnyen technikai lépéselőnybe kerülhetünk, ha következetesen fejlesztünk.
 

geseft

Well-Known Member
2019. február 20.
449
1 477
93
Ma bemutatták a szomszédban a Szauron 2024 programot.
A dokumentum "a román állam biztonsági érdekeinek biztosítását célzó alapvető beruházási programokat" is meghatározza.
https://www.defenseromania.ro/prior...e-urmatoarele-direc-ii-de-ac-iune_605604.html

Fosnak a ruszkiktól és az a terv, hogy továbbra is az USA seggében maradnak bárki legyen is az új elnök.
a fő programok a gugli segítségével:

- Páncélozott szállítóhajó;

- Könnyű típusú páncélozott és páncélozatlan szántóföldi autók; :p

- ISTAR integrációs képességekkel rendelkező C4I rendszerek;

-Többcélú repülőgép a légierő számára;

- Vadász vagyok; ( ez mi a tököm?? ez az eredeti "Vânător de mine;")

- Nagy dobogó föld-levegő rakéta rendszerek – HSAM;

- Többfunkciós corvette;

- Helikopterek;

-Az MApN IAR-99 repülőgépek újjáélesztése és korszerűsítése


Illetve vmi drónos meg jövő katonája buli.
"Carta Albă a Apărării semnalează câteva puncte interesante precum: „lansarea proiectului drone multifuncționale, de dimensiuni și sarcini utile diferite” ori „lansarea proiectului sistemul individual ”soldatul viitorului”."
" a katonai távközlési műholdas távközlési rendszer projektjének folytatása;
- a projekt különböző méretű és hasznos teherű többfunkciós drónjainak elindítása;

Ami úgy látom nincs benne:
- új tankok beszerzése
- vadászgép progi folytatása, maradnak az 1 század részben használt F-16-nál, ha odaér.
- Tüzérség
- ATGM

Ezeken a területeken könnyen technikai lépéselőnybe kerülhetünk, ha következetesen fejlesztünk.
Vânător de mine - aknakereső :D

lansarea proiectului drone multifuncționale, de dimensiuni și sarcini utile diferite - multifunkciós drón projekt, ebből többfélét terveznek, úgy méretében mint annak hasznos súlyát illetően
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 420
28 295
113
Ami úgy látom nincs benne:
- új tankok beszerzése
- vadászgép progi folytatása, maradnak az 1 század részben használt F-16-nál, ha odaér.
- Tüzérség
- ATGM

- különböző méretű és hasznos terhelésű multifunkcionális drónprojekt elindítása;
De drónokat akarnak beszerezni.