Téma szerint ide tartozik, da oda is mehetne, ahol a szakèrtök messzemenöen eljàtszott hitelességéröl volt szò
Az 1828-ban alapitott orvosi hetilap "The Lancet" ben megjelent egy "tanulmany" a szir egészségügy helyzetèröl. A tanulmànyt angol, amerikai és a bejruti egyetem, a Syrian American Medical Society és több kormànytòl független civil szervezet szakertöi àllitottàk össze.
A tanulmàny szerint 2011 òta összesen 814 egèszsegügyi dolgozò és orvos esett el a harcok, kòrhàzak elleni tàmadasok, kinzàsok és kivégzések következtében. A hàborùs bünöket elsösorban a kormanycsapatok és szövetségeseik követték el a tanulmany szerint. Ezen tùlmenöen a jelek arra mutatnak, hogy az egészsegügyi személyzet üldözése és legyilkolsa rendszerszerüen történt.
A harcok következményeképpen 15000 orvos, a teljes sziriai orvosi kar fele, hagyta el az orszàgot.
A Kapi- Sita-Cave (barlang!) kòrhàzat 2014-ben 33 alkalommal bombàztàk. Az aleppòi földalatti M10 kòrhàzat 3 év alatt 19-szer tàmadtàk, amig 2016 oktòberében megsemisitették.
Az oroszok beléptével a konfliktusba a kihagások szama 89%-al emelkedett.haborùnak eddig összesen 320000 halàlos àldozata van es milliòk menekültek el az orszàgbòl.
Ezen az eseten kitünöen követhetö az eljàràs, hogyan igyekeznek egyes körök ( na vajon melyek?) a narrativàt pl. a sziriai helyzetröl manipulàlni.
Ennyit a független szakértökröl. Föleg a Syrian American Medical Society ( amit becslésem szerint bizonyàra 2012 utàn hoztak letre civil kezdeményezés alapjàn
) hitelessége kétségen felüli. A manipulativ szakvéleménynek a tekintélyes(?) orvosi szaklapban valò megjelenés hivatott hitelességet adni. Az màr csak hab a tortàn, hogy termeszetesen a hàborùs bünökért kizàrölag a kormàny és szövetségesei felelösek. Az is, hogy 814 ember halàlàt 320000 halott es 15000 elmenekült orvos figyelembevételével hogyan lehet sziszématikus gyilkolàsnak nevezni.
Igen, a cikk erröl a tanulmanyròl a szinten tekintélyes, liberàlis német hetilapban, a Die Zeit-ben jelent meg, mindennemü kommentàr nélkül és nem is a szatira rovatban.
Ha nekem valaki még egyszer szakertöket idéz, akik többet mondanak, mint 2x2=4, akkor orditòzni kezdek....
( vègre én is hasznàlhatom ezt az emojit!)