1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Szíriai helyzet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. altx

  altx Active Member

  azert a erdo is kibaszot magaval..mennyi tisztett,katonat,rendort stb bekaszlizot a bortonbe...nehogy nagyobb cirkus eseten uj jarjon mint sztalin a ww2 elejen vagy az iraniak amikor bekaszliztak a pilotakat aztan meg jaj gyertek repuljetek mert szetkurnak minket..
   
  Python and rappali_ like this.
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Aha, csak eltelt azóta pár év, s nem mindenki került akkor sem börtönbe. Konkrétan mostanra bőven volt idejük gatyába rázódni. Illetve még mindíg nem arról van szó, hogy Iránt, vagy Izraelt, oroszokat kéne legyőzzék, hanem kb. egy milíciát, nehézfegyverek és légierő nélkül. Csodák nincsenek.
   
  fip7, emel, rappali_ and 1 other person like this.
 3. jani22

  jani22 Well-Known Member

 4. Python

  Python Well-Known Member

 5. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Hát tényleg elkezdődött. Egy eléggé átfogó MTI hír (persze nem a katonai részletekről). Annyiban persze hazudik, hogy az IÁ ellen.

  2019. október 09. 21:08
  Törökország hadműveletet indított a kurdok és az Iszlám Állam ellen
  MTI

  Törökország szíriai szövetséges milíciája közös hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az este folyamán közölték azt is, a szárazfödi hadműveletet is elindították.
  Az államfő Twitteren azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) fedőnevet kapta. Az NTV török hírtelevízió szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, amelyek a helyszíni felvételek alapján kigyulladtak.

  A török védelmi minisztérium csak annyit közölt, hogy a hadművelet helyi idő szerint 16 órakor indult meg.Az Anadolu török állami hírügynökség azt jelentette, hogy 120 kilométerrel nyugatabbra, a délkelet-törökországi Akcakaléval szemben található Tell-Abjadot is lőni kezdte a tüzérség. Egy későbbi Anadolu-jelentésből az is kiderült, hogy török F-16-os vadászbombázók a határtól 30 kilométeres mélységben is csapást mértek egyes szíriai célpontokra.

  UPDATE: A török védelmi minisztérium szerda este bejelentette, hogy a hadsereg megindította a szárazföldi műveleteket is Északkelet-Szíriában a hadművelet keretében.

  Erdogan a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki milíciát nevezte meg Ankara szíriai szövetségeseként, amely a múlt héten jött létre Északnyugat-Szíriában a törökbarát Nemzeti Felszabadítási Front (NLF) és a Nemzeti Hadsereg (NA) nevű ernyőszervezetek egyesüléséből.

  Legalább két civil meghalt és ketten megsebesültek szerdán a török légicsapásokban Szíria északi részén - közölte a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezet, amelytől Ankara meg akarja tisztítani a szíriai határtérséget. A szíriai kurd harcosok a török offenzíva nyomán leállították az Iszlám Állam elleni műveleteket. Az SDF szerint Törökország heves bombázásokat folytat civilek házai ellen a régió számos településén. A kurd hatóságok korábban általános mozgósítást rendeltek el a térségben a török offenzíva veszélye miatt. Az SDF közölte, hogy már menekülthullám alakult ki a civil lakosság körében, további részletekkel azonban nem szolgált.

  "Az Egyesült Államok nem támogatja ezt a támadást, és világossá tette Törökország számára, hogy ez a hadművelet rossz ötlet" - írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren. Emlékeztetett arra, hogy Törökország kötelezettséget vállalt a civilek, a vallási kisebbségek, köztük a keresztények védelmére és egyben annak biztosítására, hogy nem alakul ki humanitárius válság.

  Az EU felszólítja Törökországot és a többi harcoló felet, hogy azonnal állítsák le offenzívájukat - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A politikus hangsúlyozta, hogy amennyiben Ankara nem vet véget az offenzívának, az EU nem fogja finanszírozni a harcok térségében tervezett biztonsági övezet létrehozását. Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Egyiptom is elítélte Törökország szerdán megindított szíriai katonai műveletét.

  Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította Erdogant, hogy alaposan mérlegelje a helyzetet Szíriában, és az ott megindított katonai művelettel ne okozzon kárt a közös erőfeszítéseknek és a válság politikai rendezésének.

  A török líra árfolyama a hadművelet bejelentése után nem mozdult el nagy mértékben, kisebb esést mutat a dollárral és az euróval szemben.

  https://www.portfolio.hu/deviza/201...tott-a-kurdok-es-az-iszlam-allam-ellen-403453
   
 6. jani22

  jani22 Well-Known Member

 7. jani22

  jani22 Well-Known Member

 8. Python

  Python Well-Known Member

  Szerdán a török hadsereg behatolt a szíriai kurdok által létrehozott Észak-szíriai Demokratikus Föderáció területére, hogy azt megtisztítva létrehozzák a Recep Tayyip Erdoğan török elnök által a török-szír határ 450 kilométeres szakaszára megálmodott „biztonsági zónát”. A Törökország által finanszírozott szír ellenzéki milíciák pedig az Eufrátesztől nyugatra található kurd ellenőrzés alatt álló területeket kezdték támadni.
  A katonai offenzíva tényén és irányain túl azonban nem egyszerű felvázolni, hogy ki ellen is indult az offenzíva, miért indult meg, kik vesznek benne részt, és egyáltalán, miért is fontos ez az egész.
  Miről szól a török-kurd háború?
   
 9. jani22

  jani22 Well-Known Member

 10. jani22

  jani22 Well-Known Member

  "A szíriai kurdok arra ösztönzik Oroszországot, hogy mozdítsa elő a Damaszkusszal folytatott „párbeszédet”


  Továbbá:

   
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem ertem ezt az europa aljon a sarkara forduljon torokorszaggal szembe a kurdokert dolgot.... Miert?
  Most komolyan szankciozon hogy ne kegyen bevetel a doglodo eu gazdasaganak. Szuntessen meg olcson termelo gyaragat torokorazagba... Ne vegyen olcsontorok arut amit mastol csak dragabban tudna beszerezni... Engedjen a nyagakra tobb millio migranst akiket a torok visszatart.., csesszek szet a deli gazvezeteket... Szuntessek meg a kozelkeletre vezeto szarazfoldi szallitasinutbonalakat.... Veszitse el ciprus bekejet esetleg lepjen haboruba konfliktusba ciprusiakreven proxi torokorszaggal esetleg egy naton belluli gorog torok balhe elmelyulesere vagyik valaki.... Vagy arra hogy a torok a kozelkelet helett europaba nyomuljon....
   
  fip7 likes this.
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Egy torok gazdasag bereccenese esetleges szankciozasa embargozasa pont magyarorszagot verne pofan nem kicsit.../ne kegyunk sajat magunk ellensegei konyorgom... A kurdok amugy se szentek jo mentek az isis ellen de epp ugy robbantgattak torokbe mint az alkaida vagy az isis europaba.../ es meg valaki terorristazassra buzditana a kurdokat..../normalis?/
   
 13. jani22

  jani22 Well-Known Member

  "Az Anadolu ügynökség szerint szerdán délután Erdogan bejelentette a "Béke tavaszának" nevezett katonai művelet kezdetét Szíria északi részén, mondva, hogy célja "a terrorista folyosó felszámolása a déli határon (Törökország), béke és nyugalom megteremtése a régióban". .
  Ezt a bejelentést telefonos beszélgetés előzte meg Törökország és Oroszország elnökei között. Az elnöki sajtószolgálat szerint "tekintettel a Törökország által bejelentett katonai művelet végrehajtására Szíriában északkeletre, Vlagyimir Putyin felszólította a török partnereket, hogy gondosan mérlegeljék a helyzetet, hogy ne sértsék a szíriai válság megoldására tett általános erőfeszítéseket".
  A beszélgetést a török fél kezdeményezte.
  "Mindkét fél kiemelte Szíria egységének és területi integritásának, valamint szuverenitásának tiszteletben tartásának fontosságát" - mondta a Kreml sajtószolgálata."

  https://www.militarynews.ru/story.asp?rid=0&nid=518963&lang=RU

  Ez amcsi ellenes, nem nagyon tiltakoznak. Bár az olajmezők?

  Az EU hápg:

  "Az EU felszólítja Törökországot, hogy vessen véget a szíriai Mogherini katonai műveletnek"

  https://www.militarynews.ru/story.asp?rid=1&nid=518994&lang=RU
   
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Es cserebe mit kapna eu a kurdoktol? Egy ujjabb feszultseggocot a kozelkeleten? Ami elobb utobb robban... Egy csomo migranst?
   
 15. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Nem lesz semmilyen eu szankció. Minket átlag alatt érintene, de a németeknek óriási öngól lenne. Az orosz szankció mellett a második.
  Erdogan úgy gondolja, hogy amit a nagyhatalmak megtehetnek, azt ő is minimum a szomszédban. Ráadásul nem először. Az elsőnél sem volt semmi EU részről csak elítélő nyilatkozat. Ilyen az akinek nincs ereje a szavát érvényesítenie. Mki kiröhögi.
   
  fip7 and hurci10 like this.
 16. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A torokok bemyomulnak 30 km ert a szirek ellenalnak megvsapoljak az iraki irani kurd vert a harcias fajtabol... Majd a meggyengult kurdisztant kihasznalva szirek visszaveszik a keleti teruleteiket a gaz es olajmezokkel... /oroszorszag es sziria csak szajkaratezik hogy a kurdoknak ne essen le a dolog .../ kb ez leessz a vege,
   
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  En ezt tudom csak sokakanak ez nem esik le... Mert benyeltek a kurd/usa propagandat /mikozbe a kurdok torokorszagba evtizedek ota teroristaskodnak es ez teny.../harcoltak az isis ellen mert az volt az erdekuk es nem azert mert hu de terrorista ellenesek... Ez a valosag a tobbi csak cukormaz./
   
 18. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Azért azt szögezzük le, hogy itt Erdogan az aggresszor és a kurdok az elnyomott kisebbség.
  Megértem a török stratégiai szempontokat is. most a zavarosban lehet levadászni a kurdokat, akik Törökország számára dwstabilizáló harcos kisebbség, de ettől még nem lesznek szimpatikusak.
   
  gergo55 likes this.
 19. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Amikor északnyugat szíriát foglalták el tőlük a törökök ugyan ezt a szöveget nyomták el, oroszország és Assad mekkora szemetek hogy nem védik meg őket mikor az utolsó utáni pillanatban sem akartak kiegyezni, volt egy csomó idejük, láthatták mennyit érnek... megint nem tettek semmit, egyék meg amit főztek. Ha hazaküldenek a törökök 2-2,5 millió szíriait legalább csökken a migrációs nyomás a balkáni útvonalon egy ideig, nekünk már megéri.

  Az én véleményem meg továbbra is az hogy a törökök nem akarnak tartós jelenlétet csak addig amíg elül a por, és megváltoztatják az etnikai viszonyokat, akkor Assadék visszavehetik ezeket a területeket.
   
  fip7, Loken and papajoe like this.
 20. aamen

  aamen Active Member

  mert a kurdoknak jó a pr-jük a nyugati világban, az elmúlt öt évben mással se volt tele az itteni média mint az öntudatos feminista szabadságvágyó csinos kurd katonalánnyal
  a nyugati világ politikai folyamatait a választói elvárások határozzák meg, a választói elvárásokat meg a médiatulajdonosok
   
  notaricon, misinator, gergo55 and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása