[BIZTPOL] Szíriai helyzet

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
546
818
93
Dehát Aszad lövette szét a belügyesek által már visszafoglalni nem tudott negyedeket, városokat. Így került képbe a szír hadsereg és lettek ezzel párhuzamosan (nem igazán értelmezhető a "ki volt előbb") a tüntetőkből felkelők.

Valahol itt ért véget a szír belügy és nyílt meg a terep a leplezetlen intervencióknak is.
Asszad lövette szét azokat a városrészeket ahova a külföldi zsoldosok és ügynökök bevették magukat. Akiket törökök, a kartariak meg a szaúdiak pénzeltek, fegyvereztek.
Csak hát a TV-ben meg a youtube -on nehéz lehet őket a szírektől megkülönböztetni.
Emiatt én inkább a BND-nek hiszek. Főleg, hogy nem csak a jelentésük, hanem az arra utaló nyomok is tűnnek el a netről, pl. Stepper Péter tanulmány 2012.-ből ami a Biztonságpolitikai Szemlében jelent meg (megvan pdf-ben letöltve az egész), de ha ma rákeresel az ominózus számra, (2012. 5. évfolyam 2. szám) akkor furcsa módon nem találod Stepper tanulmányát a tartalomjegyzékben. Ez is vajon miért van?
Egyedül a kurdok jelentenek kivételt ebben a történetben, őket viszont az amerikaiak pénzelik, ha már egyszer durván cserben hagyták őket.
És még egy apró adalék: van egy barátnőm, aki arab szakos volt még a 2000es években, és Szíriában volt egyetemista. Tehát még az események előtt, de nem sokkal. Volt egy barátja (pasija), akit az Asszad rezsim eltüntetett. A lány nem tudott mondani az egészről semmit, csak annyit, hogy a srác NEM szíriai volt, hanem algériai. Vajon mit csinált Szíriában ami miatt eltűnt?
Szóval az én értelmezésem a BND jelentésen, a Le Messurier sztorin, Trump elszólásán,
meg a jól látható végeredményen alapul, amihez hozzá jön ez a kis adalék.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 503
36 443
113

• Tetszik
Reactions: Öregtankos

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 503
36 443
113

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 826
29 609
113
Gondolom, hogy jelenleg nem akarnak az oroszok konfrontálódni és a helyi atrocitásokra reagálni. Tűzparancs nincs, pedig biztosra veszem, hogy a konvojban lévőknek viszket a tenyere egy kis lövöldözésre.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 812
47 108
113
Ezt a szöveget december 8-án (!!!) küldtem el egy privát üzenetben:

Egy pár meglátás magunk között:
Szerintem Assad bukás egy nagyobb alku (rendezési terv) része.
Ezt már Trump és csapata hozta össze a zsidókkal (persze Blinkennel), Putyinnal, a vatikánnal, meg a szultánnal.
Szerintem Putyinnak egyáltalán nem baj, hogy hagynia kell Assadot elzavarni.
A Szíriai kaland az oroszoknak csak nyűg volt már egy ideje.
Mivel a szír hadsereg szétszéledt, az oroszoknak kellett volna tartósan megtartania Assad hátát.
Aki diktátorként (Assad) nem képes megtartani a hatalmat kemény kézzel, azt minek támogatnák. (A vicces, hogy ezt gyakorlatilag le is nyilatkozták.)
Az az igazság, hogy ez egy WIN-WIN-WIN-WIN-stb. szituáció.
Az oroszoknak nem kell erőket ott tartani. Az Izraeliek megszabadulnak az iráni miliciákkal ás a Hezbollahhal összejátszó erőktől. Megszűnik a közvetlen háborús fenyegetés. A Hezbollah maradékát - így közvetlen utánpótlás nélkül - sokkal könnyebb lesz felszémolni Libanonban.
Az amerikaiak megszabadulnak a folyamatos erőprojekciótól a térségben. Most egy ideig diplomáciai lépésekkel is kézben tudják a térségben tartani a dolgokat.
Európa fellélegezhet, mert így már lehet jogalap a menekültek visszaküldésére.
A szultán meg nagy nyertes, mert ugyan még egy jelentős kavarás hátravan neki, de rá fogja tudni tenni a kezét az egész Szíriára. Most ideiglenesen a mérsékelt fejlevágósokkal jóban van, és az ő leverésük egy újgyakorlat lesz a számára. Ismeri az erőiket. A csoportjaik egy részét rá fogja tudni venni a csatlakozásra. A többit pedig szépen felőrli akár belügyi csapatokkal is kisebb akciókkal a határon átcsapva.
Még talán a kurdok sem járnak nagyon szarul, mert esetleg egy pár év nyugalom jöhet számukra. Hiszen a törökök pár évig a fejlevágósok eltakarításával lesznek elfoglalva. A hasznos hülyéket a feladat befejezése után félre fogják dobni.
Putyinnak a közreműködése pedig egy olyan gesztus zseton, amit az ukrán rendezési tervnél fog tudni beváltani.
Szerintem az alku része lesz az is, hogy a tengerparti területek megmaradnak orosz fennhatóság alatt, mintegy enklávéként. Szerintem ez egy menedék lehet majd a térség keresztényei számára is.
Nyilván Assad szarul járt, de igazság szerint örüljön, hogy megúszta. Már a korábbi balhé esetén is nagyon rezgett a léc.
A kérdés még, hogy Irán mennyire volt beavatva. Nekik ez egy komoly érvágás lehet. Ugyanakkor a Hamasz és a Hezbollah-hal nagyon csúnyán ráfaragtak. Nekik az arcvesztés inkább a két fiókszervezet lefejezése volt.
Libanonban és Szíriában is teljesen szétverték a zsidók a hálózatokat. Most ez inkább "leírásként", kisebb arcvesztéssel lehozható. Assad lehet az ügyben a fő pojáca, mert annak ellenére sem volt képes megerősítenie a hatalmát, hogy ehhez mindent megkapott az oroszoktól és az irániaktól.
Nem igazán van - még akár középtávon sem - a szervezetekben benne a lehetőség, hogy újjá építsék őket. Otthon is konszolidálni kell a helyzetet, és szerintem jelenleg túl nagy erőforrás lekötéssel járna Izrael folyamatos fenyegetése.

Számomra elképzelhetetlen, hogy ezt az egészet nem orosz beleegyezéssel/jóváhagyásával hozták össze a mérsékelt fejlevágósak, és támogatóik.
Aki még veszíthetett, az Zelenszkij, mert neki ezek után azonos sors jut, mint Assadnak. Ha van esze, akkor el fogja fogadni a számára enyhén szar alkut, ellenkező esetben kilövési engedélyt adnak ki rá.
Annyival egészíteném ki, hogyha nincs megállapodás, akkor egészen biztosan nem tudták volna az oroszok menetoszlopban az autópályán keresztül kivonni a járműveiket Szíria szivéből. Hiszen pár órával előtte még az orosz légierő püfölte a kormányellenes erőket.
Egy ilyen megállapodás pedig csak nagy nemzetközi egyetértésben jöhetett létre. De voltak még árulkodó jelek közvetlenül az események felpörgése előtt:
Pl.: az oroszok szíriai parancsnokának leváltása, új személyzet érkezése (többek között volt Wagneresek).
Ezt erősíti az is, hogy az izraeliek gyakorlatilag szabadon szállhatják meg a Golán előszobáját, valamint minden megtorlástól mentesen számolják fel a kormányerők (és az iráni-hezbolah erők) még meglévő lőszerlerakatait.
Hogy később a török-izraeli viszonyokban ez a Status Quo mennyire fog meglátszani az még kérdés.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 944
10 080
113
Gondolom, hogy jelenleg nem akarnak az oroszok konfrontálódni és a helyi atrocitásokra reagálni. Tűzparancs nincs, pedig biztosra veszem, hogy a konvojban lévőknek viszket a tenyere egy kis lövöldözésre.
Messze az anyaföldtől segítségre nem számíthatnak. Szerintem ők csak haza akarnak jutni.

• Vicces
Reactions: joker

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 516
20 168
113
Ezt a szöveget december 8-án (!!!) küldtem el egy privát üzenetben:

Annyival egészíteném ki, hogyha nincs megállapodás, akkor egészen biztosan nem tudták volna az oroszok menetoszlopban az autópályán keresztül kivonni a járműveiket Szíria szivéből. Hiszen pár órával előtte még az orosz légierő püfölte a kormányellenes erőket.
Egy ilyen megállapodás pedig csak nagy nemzetközi egyetértésben jöhetett létre. De voltak még árulkodó jelek közvetlenül az események felpörgése előtt:
Pl.: az oroszok szíriai parancsnokának leváltása, új személyzet érkezése (többek között volt Wagneresek).
Ezt erősíti az is, hogy az izraeliek gyakorlatilag szabadon szállhatják meg a Golán előszobáját, valamint minden megtorlástól mentesen számolják fel a kormányerők (és az iráni-hezbolah erők) még meglévő lőszerlerakatait.
Hogy később a török-izraeli viszonyokban ez a Status Quo mennyire fog meglátszani az még kérdés.

Biztos hogy több titkosszolgálat is erősen dolgozott a háttérben, de szerintem ami történt, alapvetően meglepetés erejével bírt, még az allah akbározóknak is.
Oroszországnak is, nem bombáztak volna előtte, ha benne vannak. Az hogy kivonulnak harc nélkül, már az újvezetéssel állapodtak meg erről, a történtek után.
Az hogy az asszadi Szíriát veszni hagyták volna elsőre eddigi szövetségesei, hát nem tudom, de kételkedem hogy így volt.
Inkább a történések által, illetve hogy nem tudtak érdemben segíteni, gyorsan elengedték.
Oroszország ügyes diplomáciával meg tudja őrizni a támaszpontjait, ebben biztos vagyok.
Irán viszont nem hinném hogy kereshet még ott a közeljövőben bármit is. Szuníták a felkelők, ez ott sokat dob a történeten, a siíta Iránnal szemben.
Irán a totál vesztes még Asszad mellett.
Izrael mindent vitt, ahogy írtam már régebben. Ma reggeli hír, hogy az izraeli határ menti Drúzok beolvadnának Izraelbe, mert nagyobb biztonságban éreznék magukat a zsidó állam keretein belül, mint egy iszlám Szíriában. Ez egyelőre érdekesség, mintsem bármi konkrét. Nem is tudom mennyire komoly.
Dolgozhattak még a törökök mellett a háttérben a szaudi titkos erők is, mert a iráni fél kiszorítása onnan, szaudi érdek is volt.
Sok kavarás lesz még ott, mindenki által.
Amerikai filmvígjáték téma az egész történet, amolyan "Smaragd románca" stílusban, persze ha nem lenne ennyire véres és komoly.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 659
8 667
113
Izrael mindent vitt, ahogy írtam már régebben
ezt inkább úgy fogalmaznám meg hogy izrael nagy valószínűséggel mindent vitt
kisebb valószínűséggel megnyerte szomszédnak törökországot irán helyett
a mérsékelt kannibál csoportok egymás közti és törökországgal kapcsolatos viszonyai nem tisztázottak, de lehetséges egy ilyen szituáció kialakulása is
és egy izraeli-iráni konfliktusban izrael a háta mögött tudhatja a mindenkori usát, egy izraeli-török konfliktusban ez már kérdéses