Egy pár meglátás magunk között:
Szerintem Assad bukás egy nagyobb alku (rendezési terv) része.
Ezt már Trump és csapata hozta össze a zsidókkal (persze Blinkennel), Putyinnal, a vatikánnal, meg a szultánnal.
Szerintem Putyinnak egyáltalán nem baj, hogy hagynia kell Assadot elzavarni.
A Szíriai kaland az oroszoknak csak nyűg volt már egy ideje.
Mivel a szír hadsereg szétszéledt, az oroszoknak kellett volna tartósan megtartania Assad hátát.
Aki diktátorként (Assad) nem képes megtartani a hatalmat kemény kézzel, azt minek támogatnák. (A vicces, hogy ezt gyakorlatilag le is nyilatkozták.)
Az az igazság, hogy ez egy WIN-WIN-WIN-WIN-stb. szituáció.
Az oroszoknak nem kell erőket ott tartani. Az Izraeliek megszabadulnak az iráni miliciákkal ás a Hezbollahhal összejátszó erőktől. Megszűnik a közvetlen háborús fenyegetés. A Hezbollah maradékát - így közvetlen utánpótlás nélkül - sokkal könnyebb lesz felszémolni Libanonban.
Az amerikaiak megszabadulnak a folyamatos erőprojekciótól a térségben. Most egy ideig diplomáciai lépésekkel is kézben tudják a térségben tartani a dolgokat.
Európa fellélegezhet, mert így már lehet jogalap a menekültek visszaküldésére.
A szultán meg nagy nyertes, mert ugyan még egy jelentős kavarás hátravan neki, de rá fogja tudni tenni a kezét az egész Szíriára. Most ideiglenesen a mérsékelt fejlevágósokkal jóban van, és az ő leverésük egy újgyakorlat lesz a számára. Ismeri az erőiket. A csoportjaik egy részét rá fogja tudni venni a csatlakozásra. A többit pedig szépen felőrli akár belügyi csapatokkal is kisebb akciókkal a határon átcsapva.
Még talán a kurdok sem járnak nagyon szarul, mert esetleg egy pár év nyugalom jöhet számukra. Hiszen a törökök pár évig a fejlevágósok eltakarításával lesznek elfoglalva. A hasznos hülyéket a feladat befejezése után félre fogják dobni.
Putyinnak a közreműködése pedig egy olyan gesztus zseton, amit az ukrán rendezési tervnél fog tudni beváltani.
Szerintem az alku része lesz az is, hogy a tengerparti területek megmaradnak orosz fennhatóság alatt, mintegy enklávéként. Szerintem ez egy menedék lehet majd a térség keresztényei számára is.
Nyilván Assad szarul járt, de igazság szerint örüljön, hogy megúszta. Már a korábbi balhé esetén is nagyon rezgett a léc.
A kérdés még, hogy Irán mennyire volt beavatva. Nekik ez egy komoly érvágás lehet. Ugyanakkor a Hamasz és a Hezbollah-hal nagyon csúnyán ráfaragtak. Nekik az arcvesztés inkább a két fiókszervezet lefejezése volt.
Libanonban és Szíriában is teljesen szétverték a zsidók a hálózatokat. Most ez inkább "leírásként", kisebb arcvesztéssel lehozható. Assad lehet az ügyben a fő pojáca, mert annak ellenére sem volt képes megerősítenie a hatalmát, hogy ehhez mindent megkapott az oroszoktól és az irániaktól.
Nem igazán van - még akár középtávon sem - a szervezetekben benne a lehetőség, hogy újjá építsék őket. Otthon is konszolidálni kell a helyzetet, és szerintem jelenleg túl nagy erőforrás lekötéssel járna Izrael folyamatos fenyegetése.
Számomra elképzelhetetlen, hogy ezt az egészet nem orosz beleegyezéssel/jóváhagyásával hozták össze a mérsékelt fejlevágósak, és támogatóik.
Aki még veszíthetett, az Zelenszkij, mert neki ezek után azonos sors jut, mint Assadnak. Ha van esze, akkor el fogja fogadni a számára enyhén szar alkut, ellenkező esetben kilövési engedélyt adnak ki rá.