BMPT / BMPT-72 / Object 199 Ramka / Terminator (Oroszország)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 489
45 388
113
Ha megnézed a drónvideókat is, ahol látszik, hogy milyen szórást produkál a cucc, szerintem ott látszik, hogy elég pontos, nem összevisssza mennek a lövedékek

Mellesleg:
 • nem tegnap kezdték használni ezt a gépágyút
 • amennyiben ismert az oszcilláció mértéke (és miért ne lenne az), akkor azzal számolnak, és adott tűzgyorsaság tartásával kompenzálható a hatás
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 892
19 047
113
Erre még a megmaradt T-55-ök is jól átépíthetők lennének, mert pont a minden szempontból elavult, súly-pazarló torony kerülne cserére, ami megtakarított súlyból bőven lehetéges lenne "felpáncélozni" a gépet szükséges szintre és a "maradékból" is futná egy hasonló szintű --tényleg kellően elrettentő és (az ellenfélnek) demoralizáló-- fegyverzetre.

Ja, jééé: már nincsenek T-55-jeink sem!
Nem baj, vannak tábornokaink, "szakértőink", CURRUS, ...
Valóban nem szállít! Inkább IFV/APC/ és tank támogató lenne --szerintem-- a jó megnevezése.

.
Volt ilyen nehéz APC a BTR-T
BTr-T-modules.jpg

btr-t-l5.jpg


Az algériai hadsereg elavult T-62 harckocsijait alakítja át hasonló járművé
BMPT-62.jpg

BMPT-62-column.jpg

BMPT-62-Alg-ria.jpg
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 006
113
Teljesen természetes. Cső rezonancia a neve a pontosságot sokkal kisebb mértékben befolyásolja mint gondolnánk. A bordázott csővel kisebb a rezonancia és gyorsabban hül a cső . Gyakorlatilag amikor berezonál cső a lövedék már nincs a csőben hiszen a hatás / ellenhatás miatt indul el a rezonancia . A sima cső csak 2 dimenzióban rezonál . A huzagolt cső viszont 3D-ben . Ezért is pontosabbak a szabadon lengő csövek és pl rontja a szórásképet bármi ami a csövön van rögzítve (fegyverlámpa) .
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 404
25 487
113

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 845
113
 • Tetszik
Reactions: fishbed

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 036
4 856
113

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 251
49 116
113
Oroszország 9 hónappal ezelőtt kezdte el használni a Terminátorokat az SMO-ban. A harc teljes ideje alatt csak egy jármű veszett el. Oroszország havonta 10 ilyen járművet gyárt. A hírek szerint a gyártási ütemterv változik, most havonta 18 ilyen katonai gép hagyja el a műhelyeket.Havi 18 terminator?
Meg havi 20 T-90M?
Mi meg 6 évet várunk 44 tankra?
Nem akarok ebbe belegondolni....