CAESAR (Franciaország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 474
5 578
113
Ahogy néztem a videót az üzemeltetéséről, a betárazáson kívül máskor nem juthat be szennyeződés. Betárazásnál meg minden eszköz nyitva van. Nagyon úgy néz ki továbbá, hogy lehet válogatni a betárazott lőszerek közül ahogy a harckocsiknál is.
Szerintem itt az ára lesz a szűk keresztmetszet, de ez csak a beszerzésekre kellene, hogy vonatkozzon, a koncepció átvételére nem. Ennek ellenére egyedül maradt. Mi drágíthatja meg a hasonló járműveket annyira, hogy jobban megérje a 4-5 fős ATMOS?

R

rejsz felügyelő

Guest
tumblr_ovb3noJozC1rqpszmo1_1280.jpg

T

Törölt tag

Guest
Felrakom ezeket a 8x8-as CAESAR videókat, mert eddig csak a 6x6-os volt ebben topicban. (meg egyébként is, nagyon tetszik ez a rendszer...)
bemutató
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
és a gyakorlat

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 938
4 935
113
Dánia a rendszerbe állítani kívánt 8x8-as Caesar-okat és Cardom 10-eket már szeretnék a modern hálózat alapú hadviselés szabályainak megfelelően integrálni a tűztámogatásuk rendszerébe (Systematic C4I rendszere). Ez azt jelenti a tüzérségük esetében, hogy az előretolt figyelők által felderített cél adatait digitálisan továbbítja egy tűzvezető számítógépbe, ahonnan már a lövegekhez a komplett tűzparancs érkezik meg (cél típus, lőelemek, gránátok mennyisége, gyújtóállás stb..). Tovább bővítve, bárki által felderített céladatok mennek a tűzvezető központba, ahol kérhetik a tüzérség alkalmazását.

https://www.armyrecognition.com/aug..._support_capability_for_danish_artillery.html

A Systematic rendszerről (érdemes legalább a videókt megnézni, hogyan is működik a modern hadviselés)

https://systematic.com/defence/products/c2/sitaware/

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
o_O
CAESAR élesben, headcam
Mondjátok, hogy én látom rosszul, és nem előbb rakják be a kivető töltetet, és csak utána a skulót.o_O

T

Törölt tag

Guest
o_O
Mondjátok, hogy én látom rosszul, és nem előbb rakják be a kivető töltetet, és csak utána a skulót.o_O
Rosszul látod. A töltőautomatikára elő van készítve a malac, azt betölti, közben a másik srác tolja be a kivetőt. Közben már újra teszik az automatikára a következőt.

• Tetszik
Reactions: gacsat

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
o_O
Jól látod, csak nem egy fázishoz töltik őket. A fejkamerás mandzsó a robotkarra teszi a lövedéket, míg a kivetőtöltetet direktbe, a csőbe töltik a másik oldalról.
Az elsütés után a robotkar azonnal beküldi a már ráhelyezett/bekészített lővedéket a csőbe, a töltetet meg nagyjából azzal egy időben küldi be a szemben lévő tüzér, amikor a fejkamerás egy újabb lövedéket helyez a ROBOTKARRA.
Én igazság szerint azt nem értem, hogy vajon miért töltik ilyen féloldalasan, kézzel?!?
Elvileg a kivetőtöltet is mehetne robotkarról.
Nekem az a tippem, hogy meg van hibásodva a kar. o_O

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 691
15 229
113
Jól látod, csak nem egy fázishoz töltik őket. A fejkamerás mandzsó a robotkarra teszi a lövedéket, míg a kivetőtöltetet direktbe, a csőbe töltik a másik oldalról.
Az elsütés után a robotkar azonnal beküldi a már ráhelyezett/bekészített lővedéket a csőbe, a töltetet meg nagyjából azzal egy időben küldi be a szemben lévő tüzér, amikor a fejkamerás egy újabb lövedéket helyez a ROBOTKARRA.
Én igazság szerint azt nem értem, hogy vajon miért töltik ilyen féloldalasan, kézzel?!?
Elvileg a kivetőtöltet is mehetne robotkarról.
Nekem az a tippem, hogy meg van hibásodva a kar. o_O

Így talán minimálisan de nagyobb a tűzgyorsaság.
Amikor fölmegy és megfordula lőszerért, a kar már tolja be az előzőt.
Bár ezzel max pár másodpercet nyerhetnek lövésenként.
Bár ezt robotkarral is megoldhatnák. o_O
Nem tudom az mennyivel lassabb.

T

Törölt tag

Guest
Bár ezt robotkarral is megoldhatnák.
A kivető töltet könnyű és ráadásul résztöltetenként variálható. Felesleges bonyolítani azzal hogy a robotkarral tolják be. Látszik hogy a katona félkézzel betolja a csőbe az egész adagot.
Ezzel szemben a gránát tömege 40-50 kg. Azt manuálisan feltolni a csőbe kéne még minimum két ember meg egy hosszú piszkafa...
Ezt már megéri gépesíteni.

Számomra inkább az a kérdés hogy a gyújtót hol állítják? Itt még manuális lenne?
Sok helyen ezt is már egy automata intézi a csőbe tolás előtt.

• Tetszik
Reactions: Ocses

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
Bár ezt robotkarral is megoldhatnák. o_O

A kivető töltet könnyű és ráadásul résztöltetenként variálható. Felesleges bonyolítani azzal hogy a robotkarral tolják be. Látszik hogy a katona félkézzel betolja a csőbe az egész adagot.
Ezzel szemben a gránát tömege 40-50 kg. Azt manuálisan feltolni a csőbe kéne még minimum két ember meg egy hosszú piszkafa...
Ezt már megéri gépesíteni.

Számomra inkább az a kérdés hogy a gyújtót hol állítják? Itt még manuális lenne?
Sok helyen ezt is már egy automata intézi a csőbe tolás előtt.
Rájöttem, hogy mi az amit elnéztem
Ez még az ereseti Caesar. 6x6 alapon. Mint az EVA-ból is van egy régebbi 6x6, és egy 8x8 is.
Én ezt a töltést hiányoltam, ami a Caesar 8x8-on már rajta van. Én csak ennek a mechanizmusát láttam:
Ők már dánok. Ők már csak 8x8-at rendeltek.
A 8x8-as jármű magasabb kicsit, és túl magas hogy ne automata töltse. Illetve a 6x6 komplett platformot kapott, amire több ember is felléphet...

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 582
4 660
113
Rájöttem, hogy mi az amit elnéztem
Ez még az ereseti Caesar. 6x6 alapon. Mint az EVA-ból is van egy régebbi 6x6, és egy 8x8 is.
Én ezt a töltést hiányoltam, ami a Caesar 8x8-on már rajta van. Én csak ennek a mechanizmusát láttam:
Ők már dánok. Ők már csak 8x8-at rendeltek.
A 8x8-as jármű magasabb kicsit, és túl magas hogy ne automata töltse. Illetve a 6x6 komplett platformot kapott, amire több ember is felléphet...

A 6x6 még a tervezett Renault Sherpa teherautócsalád 10-es tipusú alvázára lett felpakolva. Tervezték a 15 és a 20 típusokat is, de nem kerültek gyártásba.
A 8x8 már Tatra T815 alvázat kapott. Állítólag a Kerax 8x8 terepjáró képességeit elégtelennek találták erre a célra.

Sherpa 20
RENAULT+TRUCKS+DEFENSE+-+SHERPA+20+-+2005.jpg

Renault Kerax
maxresdefault.jpg

T

Törölt tag

Guest
8 x8 Caesar új videó (pontosabban én még nem láttam)
https://www.armyrecognition.com/wea...8_self-propelled_howitzer_of_danish_army.html
"...The main armament of the Nexter Caesar 8x8 consists of one 155mm/52 cal gun which is similar to the cannon mounted on the 6x6 Caesar. The Caesar 8x8 as a maximum rate of fire of 6 rounds/min. It can carry a total of 30 155mm projectiles and charges, the 155mm cannon has a powered elevation of maximum +72° and traverse 30° left/right and a large hydraulically operated spade is lowered at the rear to provide a more stable firing platform.

The CAESAR 8x8 has a firing range from 4.5 to 40 km with standard ammunition and 55Km using VLAP (Very Long-range Artillery Projectile) rounds. It can be also used against land targets at a maximum range of 2Km. In option, the roof of the truck cab can be fitted with a remotely operated weapon station armed with a 7.62 mm or 12.7 mm gun..."

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 618
6 117
113
8 x8 Caesar új videó (pontosabban én még nem láttam)
https://www.armyrecognition.com/wea...8_self-propelled_howitzer_of_danish_army.html
"...The main armament of the Nexter Caesar 8x8 consists of one 155mm/52 cal gun which is similar to the cannon mounted on the 6x6 Caesar. The Caesar 8x8 as a maximum rate of fire of 6 rounds/min. It can carry a total of 30 155mm projectiles and charges, the 155mm cannon has a powered elevation of maximum +72° and traverse 30° left/right and a large hydraulically operated spade is lowered at the rear to provide a more stable firing platform.

The CAESAR 8x8 has a firing range from 4.5 to 40 km with standard ammunition and 55Km using VLAP (Very Long-range Artillery Projectile) rounds. It can be also used against land targets at a maximum range of 2Km. In option, the roof of the truck cab can be fitted with a remotely operated weapon station armed with a 7.62 mm or 12.7 mm gun..."
.
.
Biztos jó rendszer, de a fülke formája kissé túl hatásvadász lett, mint valami közepes scifi film kelléke.

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 884
6 399
113
.
.
Biztos jó rendszer, de a fülke formája kissé túl hatásvadász lett, mint valami közepes scifi film kelléke.

Hát ja, de igazából csak beáll a sorba (az új generációs Nexter fejlesztések ilyen design-nal készülnek: Griffon, Jaguar, Serval (valszeg az Arquus keze van benne, lásd a saját Scarabee protójukat)).

• Tetszik
Reactions: Capslock27