1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Dassault Mirage F1

Diskurzus a(z) '3. generációs típusok' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. sondor961

  sondor961 New Member

  T. borisz!
  Egyetértünk! De az 1.300 katona, 4 Typhoon + 1 tanker falklandi állomásoztatása nem olcsó. Ehhez jön még 2 brit romboló Dél-Atlanti járőrözése és 1 fejlett radarrendszer falklandi üzemeltetése....
  De az olajbevételek idővel pótölják a kiadásokat...!
   
 2. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Hát az első lépést megtették az Argentinok, emlékszem még, hogy 1-2 éve még arról ment a vita, hogy lesz-e PAK-FA vagy sem. Hát egyelőre Mirage F1 lett :)
  Nem hiszem amúgy, hogy ezek a gépek elegendőek a sziget elfoglalásához, de ha elfoglalják, megtartani már könnyebb lesz. (Már ha vesznek pár jó föld-víz rakétát)
   
 3. doca

  doca New Member

  Elvileg van egy rakat Exocet meg a spanyolok is küldhetnek nekik bónuszban. Hát ha van csupán 4-6 brit EF odaát, akkor az kevés lehet majd.
   
 4. desertfox

  desertfox New Member

  Szerintem komoly fenyegetettség az Angolok számára , de többit majd a történelem pennája írja meg úgy is. Tuti nem tapsolnak Angliába a biznisz láttán.
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem vagyok megggyőződve arról, hogy ezt megtehetik. Milyen alapon, hogyan és melyik országokra gondolsz?
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Aktív radaros légiharc rakéta nélkül gyakoratilag semmiféle komoly veszélyt nem jelent egy EF-re. Olyan repteljesítménye van annak, hogy még BVR-ban is sokkal jobban képes helyezkedni? Dogfight? HOBS képesség és elsővonalas vaszgép vs. 40 éves MiG-21 szerű gép? Esélytelen.

  Ja, és Falklandon van AWACS Argentínának nincs...
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Honnan lenne és mihez? Ahogy írtam a gépek azért érkeznek, mert a szuperszonikus képesség fenntartása a cél.

  http://en.mercopress.com/2012/11/22/argentine-navy-short-on-spares-and-resources-for-training-and-maintenance

  A wiki szerint a kb. fél tucat Mirage III és Mirage 5 nem repül. Tehát nincs is Exocet platformjuk, ha jól látom. 1982 után miért szállított volna a francia fél? Ma meg nincs is mihez...

  Ismétlem, mihez? Ja, és ingyért egy olyan ország, ami eléggé le van gatyásodva egy másik legatyásodottnak mikor a gazdagabb EU országok finanszírozzák a szarul futókat ma...? Tehát a britek ellen dolgozna Spanyolország? Semmi értelme, mert a nyereség nulla a veszteség meg minimum az, hogy "anyátok" és a briteknek újabb érv az EU ellenesség mellett.

  Jelenleg nincs olyan gépe a guachóknak, ami egyáltalán elérné Falklandot a Skyhawkot leszámítva, de azok már 1982-ben is elavultak voltak. Szerinted mennyi ideig tart lezavarni több EF-et? Kb. 24-48 óra. Mehozzák a döntést, felszáll a tanker és a pilóta és mennek.

  Nem igaz, hogy ezt az n+1 kitárgyalt témát felhozza valaki. Falkland Argentína számára <b>ma a bevehetetlen kategóra</b>, több milliárd dolláros katonai fejlesztés után is még az lenne nemhogy pár másodvonalas gép vásárlása után...

  Hiába vennének sok fejlett gépet, hiába vennének partaszálló hajókat és temérdek mást a brit tengókkal ma sem tudnának semmit kezdeni. A RAF légitanolás + EF + AWACS kombója és a meglevő GR.4 Tornadók olyna erő, hogy azzal a környéken alig tudna valaki bármit kezdeni...
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Elképesztő, hogy egyeseknek mennyire nincs arány érzéke...
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Vagy másképpen fogalmazva. Falkalnd védelmi képességei 48-72 órán belül fokozható, az argentín fenyegetés mértéke éves/évtizedes létéptéken változhat a jelenlegi állás szerint. Akkor szerintetek kinek nehezebb reagálni...?
   
 10. honved

  honved Well-Known Member

  Jelenleg Argentína sem katonailag, még inkább az ország gazdasági állapota folytán, nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen katonai műveletbe kezdjen a Falkland szigeteken.
   
 11. hiryu

  hiryu New Member

  féloff
  Khmm.... csak épp nem biztos, hogy a politikai vezetés is rendelkezik arányérzékkel.. sőt gyakran nem...
  (Emléxem egy lovas tengerészre, aminek országa a komplett USA-nak üzent hadat... Szaddamra, etc...

  on
   
 12. Fade

  Fade Well-Known Member

  najó de 82ben a jelenlegi szintjüknél fényévekkel jobbak voltak, flaklandon kb semmi nem volt azt még úgyis bukták, akkor csak gyanus lehet neki vmi.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem tudom, hogy emlékeztek e még Fehér Tamásra vagy ismeritek -e. Időről időre bombáz hülyeségekkel emailben. Ma olyan küldött, hogy nem tudom megállni, hogy ne posztoljam, annyira vicces.

   
 14. hiryu

  hiryu New Member

  Aú......
   
 15. Yeti

  Yeti New Member

  Molnibalage:

  Te sem unatkozol :D Válaszolsz is az ilyen levelekre?

  Y
   
 16. hiryu

  hiryu New Member

  bár.... hmmm ugye most volt kénytelen lemondani két tábornok, mert leamortizálták Afgámföldön a bázison állomásozó gépeket a támadók...
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Néhány sorban leírtam, hogy mekkora marhaság az eleje. A többi részre nem is reagáltam. Minek...

  Afgán földön a repteret nem 600 km+ víz a támadás kiindulási helyétől és nem a semmi közepén vannak, mint Falkland. Bárki odasétálhat, Falklandra meg nem...
   
 18. doca

  doca New Member

  Mivel a Falkland-szigetek körül rengeteg az olaj és a földgáz, ezért nem mindegy, hogy kié a terület. Jelenleg a brazilok fejlődnek a legdinamikusabban a tengeri kitermelés terén, a fúróeszközök 80%-át ők vásárolják fel a világpiacon. 80 milliárd hordóra becsülik a tengeri készleteiket és megközelítőleg ennyi lehet argentin területen is.
  Dél-Amerikában az újbolivarista mozgalom virágzik, eköré hangolják össze a latin-amerikai országok a külpolitikájukat és szövetségeiket. Már csak Kolumbia és Chile lóg ki a sorból, ők maximálisan US és nyugati territóriumok még.
  Brazília és a többi ország nyíltan kijelentette, hogy a Malvinas-szigetek Argentínáé és nincs keresnivalója a briteknek Latin-Amerikában. A dekolonalizációt sürgetik, egyelőre politikai síkon még.
  Ha Brazília katonai támogatást nyújtana Argentínának, akkor a vita eldől rövid időn belül. AWACS, maritime patrol gépek megoldva és sok jel utal arra, hogy ez így fog megtörténni.
  Snowden bácsi leleplezte, hogy az USA folyamatos megfigyelés alatt tartotta és tartja a brazil kormányzat mindenkori munkásságát, erre a brazilok visszamondták az F-18-asok megrendelését, pedig a Super Hornet volt a nyeregben és favorit volt Snowden kijelentései előtt.
  A napokban jelentették be, hogy a közeljövőben megépítenek egy tengeralatti internetkapcsolatot Kubától-Kínáig a BRICS országok vezetésével, de részt vesznek benne más afrikai és dél-amerikai országok is, köztük Argentína.
  A brit dekolonizáció mellett a másik fontos külpolitikai céljuk a latin-amerikai országoknak a Monroe-elvnek való ellenállás és ennek a lebontása akár közös erővel is, ugyanis az USA-t ugyanúgy gyarmatosító hatalomnak tekintik, mint a volt Brit Birodalmat stb.
   
 19. doca

  doca New Member

  molni:
  Exocet beszerzése nem túl nehéz feladat a spanyoloknak, max. azt mondják nekik kell és a franciák adnak. Amúgy az EU a briteknek adott igazat, mikor Gibraltár ügye előkerült. Határozottan visszaültette Brüsszel Madridot a székére, de eközben Brüsszelnek még komolyabb vitája van Londonnal.
  Ez pl. egy mai Barosso nyilatkozat:
  http://www.presstv.ir/detail/2013/10/04/327498/eu-chief-warns-uk-on-fundamental-changes/
   
 20. panoz

  panoz Well-Known Member

  Ezt a BRICS-ezést ha lehet nem erőltetném senki részéről, nagyobb az ellentét a tagállamok között, mint anno a Háromhatalmi egyezmény tagállamai között. :)
  Dél-Amerikában csak Venezuela veri a tamtamot, a többi ország ellentétének komolysága az észak-atlanti államokkal nem éri el az újságonkénti 5 soros rövid cikkecskét sem.
  (persze akinek arra van igénye megfelelő forrásokból hozzájuthat a napi III.VH adagjához mindenféle piszlicsáré ügyekből kiindulva)
   

Ezen oldal megosztása