Díszegyenruhák

Ha mi merítünk az nem a népviselet lesz, hanem a 48-as ruházat vagy a 20-as 30-as évek viselete, mert nem nagyon van más önálló egyenruhánk. 48-előtt nem létezett magyar katonai egyenruha, mert a magyar katona vagy az osztrák császárit hordta vagy semmit, mert azelőtt nem létezett az egyenruha intézménye. 48 után pedig nem volt önálló magyar egyenruha, hisz a dualista állam hadseregének az egyenruhája nem önálló volt, hanem közös az osztrákkal a dualista létből kifolyólag.
Nem kizárólag korábbi uniformis szolgálhat alapanyagul.
Nemzeti büszkeséget és sajátosságot fejeznek ki a népviseletek, azok megjelennek más országok díszegyenruháin is. Az uniformisok széles körű elterjedése elött is voltak olyan öltözködésbeli sajátosságok, amik jellemzik az adott kor katonai hagyományait.
Szerencsére van is mire büszkének lennünk.
Elég csak a hajdúkra, vagy a kurucokra gondolnunk. Igaz, a török korban a legtöbb dokumentumunk elpusztult, és a textíliák is nehezen konzerválhatóak, de az elmúlt 300-400 évből maradt elegendő anyag, amik elég részletes képet nyújtanak számunkra.
Az külön sajnálatos dolog, hogy a múzeumok gyűjteményeinek 90%-át soha nem láthatja a nagyközönség.

Dehogynem. Az emberi szem a mozgásra figyel föl először (aztán a formára, majd a fényre, színre).
A baka mozdulatlanul figyel a sziklák között, fején a kakastollat meg lengeti a szél. Integet, hogy hahó, itt vagyok!
Azt hiszik, hogy kakas bakker. Ne problémázz :D

Ezt most nem komolyan kérdezed ugye?
Akkor miért írtad?

Ha mi merítünk az nem a népviselet lesz, hanem a 48-as ruházat vagy a 20-as 30-as évek viselete, mert nem nagyon van más önálló egyenruhánk. 48-előtt nem létezett magyar katonai egyenruha, mert a magyar katona vagy az osztrák császárit hordta vagy semmit, mert azelőtt nem létezett az egyenruha intézménye. 48 után pedig nem volt önálló magyar egyenruha, hisz a dualista állam hadseregének az egyenruhája nem önálló volt, hanem közös az osztrákkal a dualista létből kifolyólag.
Pedig a fehér-kék cs.kir. vagy a kék-kék cs.és kir. még jól is nézne ki.
Ellentétben a f@s (ok... kávé) barna - kék negyvennyolcassal :D

Azt hiszik, hogy kakas bakker. Ne problémázz :D
Ah, so! Eine kleine Gefälligkeit an den österreichischen Nachbarn für Südtirol! :)

russia-bird-hunting-cappercaillie-7582-1024x768.jpg

Mert szerintem vicces. Ennyi. Sajnálom, ha téged ez sért, vagy megbántottalak, vagy egy világ omlott össze benned.
Köszönöm, kedves vagy .Megpróbálom magam túltenni rajta.

Addig is... :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos: :p
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
  • Hűha
Reactions: dudi and phaidros
Hamár itt tartunk, akkor nekem a Sanyol Légió egyenruhája (és úgy egészében) elég fórum címéhez méltóan Rejtő(i):

Hamár itt tartunk, akkor nekem a Sanyol Légió egyenruhája (és úgy egészében) elég fórum címéhez méltóan Rejtő(i):
Ők egy örök rejtély nekem is.
Pedig nyilván van oka, akár a díszmenetüknek, akár a ruházatnak

• Tetszik
Reactions: Fundin
Maradhat itt?

Egyenruhák fejlödése az évszázadok alatt.

Ezen azért még ők se tesznek túl...

• Tetszik
Reactions: fishbed