Drón hadviselés tanulságai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 551
113
Örmény UAV-k a hegyi-karabahi háborúban – 1. rész

Örmény UAV-k a hegyi-karabahi háborúban – 2. rész

990616b2803f3aa0.jpg
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Egy cikk az örmény drónokról a közelmúlt háborúiban.


Végkövetkeztetés, hogy voltak, de összehasonlíthatatlanul kevesebb számban, mint az azeri oldalon. A katonai tervezés valószínűleg tudatosan nem is épített rájuk.

-ahogy kivettem, a mini drón kategóriát a kereskedelemből szerezték be civil felhasználásra szánt eszközök, de voltak közepes kategóriájú tüzérségi felderítő UAV-ok is. Amit abszolút nem találtam, az a háború után egekig magasztalt nagy méretű csapásmérők (Például a Bajraktár) és az öngyilkos drónok (keringő lőszerek).

-borzasztó kevés darabszám, összesen 50-et vásároltak, de ebből a háború kirobbanásakor már a fele nem volt használható állapotú

-megkérdőjelezhető a modern BMS megléte, az eszközök valószínűleg nem voltak hálózatba kötve (úgy tűnik, voltak olyan esetek is, amikor csak a fényképezőgép memóriájában rögzítették a képeket és a bázisra visszatérés után a laborban bontották ki és nézték meg a felvételeket, nem IRL; viszont voltak olyanok is, amik valós időben kommunikált a tüzérséggel)

-a háborút lezáróan elkezdtek foglalkozni a kérdéssel, de anyagi forrás hiányában mennyiséget nem tudnak most sem mellé rakni, csupán minőségi hátrányt lefaragni
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Karabahi Koporsó Hadművelet.


Mi volt a szerepük a II. vh.-ból megmaradt, elavult gépeknek a háború első napjaiban ( @LMzek 2.0 figyelmébe ajánlom) egészen addig, hogy milyen pozíciókat töltöttek be a 'nem kellenek helikopterek, elavultak és pillanatok alatt lelövik' az örmény légvédelem kiiktatása kapcsán (ugyanis bevetették őket is tudatosan, jól átgondolt szerepkörrel)?
Téves városi legenda volt csupán, hogy Örményország ne rendelkezett volna rétegzett légvédelemmel, csupán az azeriek egy tudatos terv alapján megsemmisítették az első pár nap alatt a 60%-ukat. És aki kivívja a légi fölényt, az az elvesztett eszközei árának sokszorosát letarolja az ellenség szf-i csapatainak felderítésével és nulla vesztességgel való megsemmisítésével.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 145
36 635
113
Téves városi legenda volt csupán, hogy Örményország ne rendelkezett volna rétegzett légvédelemmel...
Csak rakétájuk nem volt hozzá elég!
A felderítésük/radarjaik sem voltak elég jók ahhoz, hogy tudják mire érdeme lőni és mire nem.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 558
74 551
113
Ez legyen meg itt is...

Ha már szóba került a Bayraktar és tavalyi karabahi háború.....

Az örmény légvédelem visszaszorítása Hegyi-Karabahban 2020-ban......

Az azerbajdzsáni közszolgálati televízió ITV által sugárzott "Görünməyən qəhrəmanlar - Hərbi Hava Qüvvələri" ("Láthatatlan hősök - Légierő") című dokumentumfilmben az azerbajdzsáni légierőnek a második karabahi háborúban való részvételéről 2020 őszén, Ramiz Tahirov tábornok, az azerbajdzsáni légierő parancsnokának interjúja részleteket tartalmaz az azerbajdzsáni fél által a konfliktus során a Hegyi-Karabahban lévő örmény légvédelem visszaszorítása érdekében végrehajtott sikeres "Karabahi koporsó " hzadműveletről. Mammad Valimamedov fordította le oroszra a "Karabahi koporsó" műveletről szóló interjú részletét.


9296846_original.jpg

Az egyik An-2-es repülőgép, amelyet az azerbajdzsáni fél használt csaliként, hogy betörjön az örmény légvédelmi rendszerbe Hegyi-Karabahban a második karabahi háború során 2020 őszén (c) képkocka az azerbajdzsáni ITV televíziós társaság által készített "Görünməyən qəhrəmanlar - Hərbi Hava Qüvvələri" című filmből.

Az azerbajdzsáni légierő parancsnokával, Ramiz Tahirov tábornokkal készült interjú érdekes részleteket közöl a második karabahi háború idején a "Karabah koporsó" hadműveletről, amelynek célja az örmény légvédelmi rendszer elnyomása volt Hegyi-Karabahban.

2020. szeptember 27-én Örményország légvédelmi rendszere Karabahban 24 "Osa-AK(M)"-l , 6 "Tor-M2KM-l, 1[zászlóalj] S-300PS-l(ez a SAM az örmény fegyveres erők Gorisban állomásozó 99. légvédelmi rakétaezredéből származik, a háború előtt Shushikend faluban telepítették), 2 [hadosztály] "Krug" rendszerrel, 3 [hadosztály] "Kub" rendszerrel és egy [hadosztály] S-125 SAM rendszerrel (örmény információk szerint a "Krug" SAM rendszereket már évekkel korábban leszerelték, és csalétekként használták őket.) rendelkezett,

Örményország légvédelmi rendszerének Karabahban való elnyomására az azerbajdzsáni légierő parancsnoksága kidolgozta a "Karabah koporsó" műveletet. Ez a művelet a következő összetevőkből állt:

1. Annak érdekében, hogy az ellenséget valamennyi légvédelmi rendszerének aktiválására kényszerítsék, úgy döntöttek, hogy repülőgépek, helikopterek és UAV-k segítségével szimulált, tömeges légicsapást szerveznek. Ezek a repülőgépek különböző manővereket hajtottak végre anélkül, hogy beléptek volna a légvédelmi csapásmérő zónába.

2. Annak érdekében, hogy az ellenség ne fedje fel ezt a tervet, úgy döntöttek, hogy An-2-es repülőgépeket indítanak a légvédelmi csapásmérő zónába. A pilóták az AN-2-l a légvédelmi csapásmérő zónába repültek, és ejtőernyővel ugrottak ki a gépből.

3 Hogy az AN-2-esek valódi harci repülőgépeknek tűnjenek, különböző bombákkal töltötték meg őket. Ha az ellenség nem lőtte volna le ezeket a gépeket, akkor kamikaze drónokként használták volna őket.

4. Ezek a csalétek arra voltak hivatottak, hogy az ellenséget arra kényszerítsék, hogy elpazarolja a drága Tor-M2KM rakétákat, amelyekkel korlátozott számban rendelkeztek. Ezt a célt sikerült elérni, mert egy ideig a rakéták hiánya miatt az ellenség nem tudta használni a Tor-M2KM-et.

5. Továbbá a már a levegőben lévő Harop, Skystriker és Orbiter-1k eszközeikkel, valamint a Bayraktar TB2 UAV-l csapást mértek az azonosított légvédelmi eszközökre.

6. Az UAV-k támogatására és a SAM-ek akadályozására az UAV-t aktívan használták az ellenséges légvédelmi rendszerek megzavarására.

7. Technikai eszközökkel hamis elektronikus célpontokat hoztak létre az ellenséges SAM-rendszerek számára.

8. A helikopterekre szerelt Spike-NLOS rakétákkal, amelyek hatótávolsága elérheti a 30 km-t, csapásokat mértek az ellenséges légvédelmi rendszerek ellen.

A művelet első napján az ellenséges SAM-k 60%-át megsemmisítették. A háború végéig az örményeknek nem sikerült "feltörnie" a "karabahi koporsót".


9296425_original.jpg

Azerbajdzsáni térkép az örmény légvédelmi rendszer eszközeinek elhelyezéséről Hegyi-Karabahban 2020.09.27-én (c) az azerbajdzsáni ITV TV társaság "Görünməyən qəhrəmanlar - Hərbi Hava Qüvvələri" című filmjének képkockája.


"Görüünməyən qəhrəmanlar - Hərbi Hava Qüvvələri" ("Láthatatlan hősök - Légierő") című dokumentumfilm (ITV) (azerbajdzsáni nyelven):


Colonelcassad

 
 • Tetszik
Reactions: Wilson
M

molnibalage

Guest
 • Tetszik
Reactions: kamm

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Az ukránok elfogtak egy orosz drónt...

A kelet-ukrajnai Egyesített Erőművelet parancsnoksága bejelentette az orosz Orlan-10 drón elfogását. A gépet túlterhelték és leszállásra kényszerítették az ukrán elektronikai hadviselési csapatok, miután a gép átlépte a demarkációs vonalakat a donyecki régióban.

Olvasgattam kicsit a cikk komment szekcióját is. Sok lengyel szó szerint úgy fogalmazott, hogy bravó Ukrajna elvégezte a házi feladatot és a modernizációnak hála fölé kerekedett Oroszországnak. Sajnos Varsó elaludt. (Páran erre inkább úgy válaszoltak, hogy 0 db új tank, csupán néhány rakéta egy támadás ellen. 0 db 155-ös új tüzérségi fegyver. Ez a kisebbség inkább nem cserélné le a mostani lengyel haderőt az ukránok felszereltségére.)
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 482
25 391
113
:eek:

"A helyzet gyorsan eszkalálódni kezdett, ezért a francia konvoj figyelmeztető lövéseket adott le az égbe, de mivel ez nem tántorította el a tömeget, ezért bevetettek egy drónt, hogy egyáltalán felmérjék pontosan a helyzetet.

Ekkor azonban jött egy meg nem nevezett 13 éves kisfiú, aki nemes egyszerűséggel kilőtte egy csúzlival a drónt, ami így lezuhant. A francia konvojnak pedig ebben a pillanatban lett elege a helyzetből, ezért inkább a fővárosba mentek, ahol repülőre szálltak és úgy mentek Niameyba."

 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
:eek:

"A helyzet gyorsan eszkalálódni kezdett, ezért a francia konvoj figyelmeztető lövéseket adott le az égbe, de mivel ez nem tántorította el a tömeget, ezért bevetettek egy drónt, hogy egyáltalán felmérjék pontosan a helyzetet.

Ekkor azonban jött egy meg nem nevezett 13 éves kisfiú, aki nemes egyszerűséggel kilőtte egy csúzlival a drónt, ami így lezuhant. A francia konvojnak pedig ebben a pillanatban lett elege a helyzetből, ezért inkább a fővárosba mentek, ahol repülőre szálltak és úgy mentek Niameyba."

Mondtam én, hogy kacsalövő puska.
 
Status
Not open for further replies.