T
Törölt tag 1586
Guest
Megint nem vagyok józan és amúgy sem vagyok nemhogy pró, de még kezdő sem a témában... De alapozásnak (bár Kopp Karcsi szeret túlzásokba esni, mint az itt már köztudott , de ez a cikke helytálló nagyjából):
http://www.ausairpower.net/APA-Rus-Low-Band-Radars.html
Ebből már el lehet indulni.
Kösz...
Megnéztem Kopp Karcsi anyagát (meg még néhányat) és szerintem a következőkre gondoltak az E-2D radarjáról szóló cikkben (bocs a pongyola fogalmazásért...továbbra sem vagyok szakember a témában)
Azt hiszem a lényeg ebben az ábrában van.
Ez azt mutatja hogy az elektromágneses hullámoknak igazából három féle szóródása lehet:
- Rayligh szóródás: amikor a tárgy mérete amiről a hullám visszaverődik jóval kisebb mint a hullámhossz ((2πr / λ) >~1);
https://en.wikipedia.org/wiki/Rayleigh_scattering
Ezt használják ki pl. a meteorológiai radarok.
- Rezonancia vagy Mie szóródás: amikor a tárgy mérete egyenlő vagy nagyobb mint a hullámhossz (~1<=(2πr / λ) <10);
- Optikai szóródás: amikor a tárgy mérete jelentősen nagyobb mint a hullámhossz (2πr / λ) >10
- egy vadászgép méretű cél esetében a cm-es / dm-es hullámhossz tartományba (K, Ku, X, C, S, L) eső radarok a célról optikai szóródás szabályai szerint fognak visszaverődni. Ez jól szabályozható a tárgy (vadászgép) alakjának megfelelő megválasztásával. A lényeg hogy a hullám ne a vevő irányába verődjön vissza! Jórészt (80-90%-ban) ettől STEALTH a STELTH gép.
- ahogy nő a hullámhossz kezd közelíteni a tárgy jellemző méretének 1/10-éhez. Amikor ezt eléri a szóródás egyre kevésbé lesz optikai jellegű és belép a rezonancia szóródás tartományba. Látszik hogy a rezonancia maximuma ~1 nél és ~1.7 nél van. Itt a szóródás már csak csekély mértékben függ a tárgy alakjától. A hullám minden irányban visszaverődik és ebben a tartományban nem igazán lehet STEALTH gépekről beszélni.
Itt van jelentősége annak hogy a gépnek van-e vezérsíkja és hogy mekkora a gép általános mérete.
Egy vadászgépek esetében jellemzően 1-2 méteres vezérsík kiváló rezonancia felület egy UHF-VHF tartományba eső radarnak (egy 1 méteres tárgy esetében a max. rezonancia 1 m ((2πr / λ)= 1) illetve 1,7 méteres ((2πr / λ)= 1.7) hullámhossznál van).
A gép általános mérete is számít. Egy 52 m-es fesztávolságú B2-nek még egy méteres hullámhosszú radar is az optikai szóródás tartományba esik.
Nekem kb. ennyi jött le ebből a grafikonból. Remélem jól értettem meg. Ha valaki hozzá tud tenni valamit az jó lenne...