• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
874
4 949
93
ja én sehova se megyek nekem egy atomháború esetén is jó itt a kárpátok bércei között. kicsit a gázra lépve cca fél óra alatt több helyre is eljutok ami védett van egy vadásztársaság tulajdonába levő ex légvédelmi bázis a maga óvóhelyeivel de közel van kölesd ahol ott az ex megyei tanács bunkere vagy épp szekszárdra vonulok be valamelyik pincébe a régi nagy pincek csak egy futó téglafalazással vannak elválasztva egymástól vagy száz km nyi pince van megfurva de ha eggyik sem akkor irány dunaszentgyörgy és a falu alatti pincejárat valamelyik agyag gabonatárólóba eldekkolok a raketták repkedése elött egy udvar kerticsapjáról feltöltöm az eggyik gabonatárolót... de amég paks nem kap addig marad a légvédelmi rakétabázis.
én is így gondolkodom
pár éve elkezdtük "kiépíteni" saját kis tanyánkat
a semmi közepén. kis erdő, belül egy akkor tisztás, ami szükséges. kis épület, napkollektor, szélkelep. fúrt kút (70+ pár méter). vannak még egyebek is, de az nem nyilvános :)
katonai képzettségem megvan, ha kell bátyám (aki még most is hivatásos) is oda érkezik.
gyerekek már megkapták a kiképzést.
persze ez nem sokat ér, ha súlyossá válik a helyzet
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 574
15 552
113
Sajnos, a régi "sorköteles" vicc máig érvényes. Atomvillanás esetén jól nézz körül, mert ilyet többé nem látsz.
Ha lenne is hely, ahol túlélhetitek, nincs értelme. A civilizáció mint olyan, véget érne.
Se internet, se áram, se meleg, se napfény.
Nagy az esélye annak, hogy a Föld bolgyó történetében már volt ilyen, talán nem is egy. Valamint lesz még, pár százezer év múlva.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 882
5 218
113
Sajnos, a régi "sorköteles" vicc máig érvényes. Atomvillanás esetén jól nézz körül, mert ilyet többé nem látsz.
Ha lenne is hely, ahol túlélhetitek, nincs értelme. A civilizáció mint olyan, véget érne.
Se internet, se áram, se meleg, se napfény.
Nagy az esélye annak, hogy a Föld bolgyó történetében már volt ilyen, talán nem is egy. Valamint lesz még, pár százezer év múlva.

Egy szar Covid megmutatta milyen ha az ellátási láncok nem is megszakadnak, csak megrendülnek!
Na most gondoljunk bele egy nuki adok kapok esetén!!!!!!!
Másik, hogy egy ilyen után min akarnak uralkodni? A pénz elveszti értékét, ami a hatalmuk alapja, anarchikus állapotok esetén baszhatják az egész struktúrát!
Eléggé olyan ez mint amikor a bedrogozott Dzsennáró hadonászik a késsel, mert úgysem mer lőni a másik, aztán egyszercsak,......
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 617
25 988
113
Ez a lényeg. Egy tetszőlegesen rövid időpillanat kiragadása egy nagyon hosszú skálán....
Jól látszik, hogy több ezer éve is volt olyan meleg időszak, mint a mostani. Pedig az ókorban nem volt fosszilis ipar...
Hosszabb távon meg jól látszik a Milankovics ciklus is.
Még hosszabb távon meg az, hogy millió éves távlatból nézve alig van most CO2 a levegőben...
Az ember hatással van a környezetére, de ha mi nem lennénk, a folyamatok akkor is lejátszódnának.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 481
33 888
113

A kéndioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló szabályozások a Föld melegedéséhez vezettek ezen tanulmány szerint. Felveti a mesterséges felhőképzést is, mint geomérnöki technikát.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 202
113
Ajánlom figyelmedbe a kis jégkorszakot, ami az északi félteke lehűlés volt többszáz éven keresztül, nagyjából 1300-1900 között, és máris megfejtetted, hogy egyszerűen annyi történik, hogy kijövünk a kis jégkorszakból és egy felmelegedési fázisba lépünk.
Jégkorszak meghatározása
Jégkorszak van a Földön,ha bárhol a Föld felszinén van a tengerszinten egész évben tartósan megmaradó jég.
 
 • Hűha
Reactions: enzo

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 481
33 888
113

2020-ban az EU-ban 9,1 millió farmgazdaság működött. Ez a becslések szerint 5,3 millióval kevesebb gazdaságot jelent, mint 2005-ben (ami körülbelül 37%-os csökkenésnek felel meg).

Bár 2020-ban az EU-ban valamennyi gazdaságtípusból kevesebb volt, mint 2005-ben, egyes gazdaságtípusok esetében a csökkenés sokkal erőteljesebb volt, mint másoknál: 2,6 millióval kevesebb vegyes gazdaság, 1,6 millióval kevesebb állattenyésztésre szakosodott gazdaság és 0,9 millióval kevesebb növénytermesztésre szakosodott gazdaság volt.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 617
25 988
113
Érdekes fejtegetés, bemásolom, hogy ne kelljen kattingatni.

"Nem ez az első ellentmondásos, de logikus okfejtés arról, hogy honnan jönnek a hőhullámok."

Az utóbbi évek szélsőségesen meleg időjárása a légszennyezés csökkentésére irányuló szabályok előre át nem gondolt következménye – állapította meg májusban közölt kutatásában a Tianle Yuan, a Marylandi Egyetem munkatársa.

Yuan szerint a jelenség oka, hogy a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet, az IMO tudtán kívül bolygóformáló tényezővé vált, amikor 2020-ban bevezetett új szabályai értelmében a hajók által használt üzemanyag megengedett kéntartalmát 3,5 százalékról 0,5 százalékra csökkentette.

Ezt a változás egy CNBC-nek nyilatkozó elemző az olajpiacok történetének legnagyobb változásának nevezte. Ennek fő oka, hogy a globális kereskedelem túlnyomó részét teherhajók bonyolítják, amelyek hatalmas tömegű árut mozgatnak meg, és közben rengeteg üzemanyagot fogyasztanak. A hajózás szén-dioxid-lábnyoma a friss adatok szerint a világ teljes kibocsátásán belül igen nagynak mondható, 10 százalék. Ez az arány még rosszabb, ha a kén-dioxid kibocsátást nézzük.
A kén-dioxid káros tulajdonsága, hogy savas esőként mosódik ki a légkörből – nagy előnye viszont, hogy mielőtt ez megtörténik, a levegőben lebegő aeroszolként a napsugárzás beérkező energiájának jelentős részét visszaveri. Ez a tulajdonsága okoz lehűlést, amikor egy-egy vulkánkitörés során nagyobb mennyiségben jut a levegőbe, továbbá ezért foglalkoztatja a bolygó légkörének lehűtésén dolgozó tudósokat és maszek kalózokat.

A Nature-kiadvány Communication Earth & Environment hasábjain publikált dolgozat szerint az új IMO-szabályok következtében az elmúlt években

80 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENHETETT A KÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS,
az eredeti szándékkal ellentétes légköri energia pedig sokkot okozott. A változás végeredményben világszerte megjelenő hőhullámokat eredményezett.

Az emberek három dolgot azonosítottak azzal kapcsolatban, hogy miért volt olyan riasztóan meleg 2023-ban. Az első az El Nino, a második a Hunga Tonga vulkán kitörése, a harmadik a nemzetközi hajózási szabályok

– mondta a CNBC-nek a független szakmabeli Jim Haywood, az Exeteri Egyetem légkörkutatója.

Más klímaszakértők szerint elképzelhető, hogy a kén-dioxid-kibocsátás csökkenése hozzájárulhatott ugyan a felmelegedéshez, de ennek mértékét nem tanácsos túlbecsülni.

Nem ez az első olyan kutatás, amelynek végkövetkeztetése szerint a légszennyezés csökkentésére irányuló igyekezet az eredeti elvárással ellentétes hatást érhet el. Az amerikai tudományos akadémia hivatalos folyóirata szintén májusban közölt egy olyan kutatást, amelyben modelleken látható volt, hogy a kínai ipar szennyezésének kiesése destabilizálta a légkört, és hőhullámok kialakulásához vezetett a Csendes-óceán északi részén.

A megállapítások szembemennek a klímaváltozás közérthető logikájával, és megválaszolandó kérdés, hogy milyen erős a valós hatásuk – különben azt kellene gondolnunk, hogy már azelőtt több légszennyezéssel kell lehűteni a bolygót, mielőtt a felmelegedés okának gondolt szén-dioxid-kibocsátás érdemi csökkentéséért bármit tettünk volna.

 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 617
25 988
113
"a Make Sunsets nevű céget, amely a vulkánok légkört hűtő hatását utánozva kén-dioxidot szeretne a magaslégkörbe juttatni, hogy a gáz a napfény egy részét visszaverve hűtse a klímát.

A probléma, hogy senki sem vizsgálta, milyen károkat okozhat egy ilyen akció például savas eső formájában. Ezért tiltotta meg Mexikó, hogy a Make Sunsets nevű amerikai cég ilyesmivel kísérletezzen a területén.

 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 450
4 264
113
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...an-tobb-mint-50-ember-vesztette-eletet-696725
"Három hete perzselő hőség sújtja Pakisztán legnagyobb városát, Karacsit, és a rendőrség csütörtöki közlése szerint a kánikula halálos áldozatainak száma már meghaladta az ötvenet."
Na ez is előbb utóbb tömeges népvándorláshoz fog vezetni...és még hány ilyen szép lassan élhetetlenné váló hely van/lesz a földön akár a közeli jövőben is.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby