Egyéb levegő-levegő rakéta fejlesztések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 203
81 487
113
F-18 SM6-tal.
FB-IMG-1719989717090.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
40 144
77 443
113

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 376
3 515
113
A méret és tömeg adatok alapján hatótáv szempontjából ez jó eséllyel mindent ver, amit eddig légiharc-rakétaként vadászgépre raktak / próbáltak rakni / szerettek volna rakni. Egyedül a mérethelyes makettként légiparádék statikus során haknizó Novator KS-172 mérhető hozzá, de abból nem lett semmi. Az ukrajnai harcok miatt hype-olt R-37M-nél majdnem 50%-al nehezebb, viszont kevésbé testes, ezért nem lennék meglepve ha azt kinematikailag jelentősen felülmúlná.

SM6.jpg

* A PAC-3-ast F-15-ösökre akarták rakni, ez nem jutott tovább a koncepcionálásnál, a MIM-23 Hawk rakéták pedig az iráni F-14-eseken voltak láthatók néhány alkalommal.

Ekkor hatótávnál joggal merül fel, hogy a gép radarja lehetővé teszi-e a rakéta képességeinek teljes kihasználását, még akkor is, ha aktív radaros (az AMRAAM célkeresőjét kapta, megnövelt antennamérettel a jóval nagyobb törzsátmérőnek köszönhetően), hisz a midcourse szakaszban a nagy távolság miatti hosszú repülési időtartam alatt mindenképp frissíteni kell a mozgó célpont pozícióját. Erre valószínűleg a sensor-shooter szétválasztás lesz a megoldás. A kínai expanzió miatt egyre fontosabbá váló Csendes-óceáni hadszínteret nagy távolságok jellemzik, valószínűleg az ott tevékenykedő CBG-k védelmére szánják.

Az eddig látott fotók alapján Super Hornet-re 4 rakéta fér (két belső szárnytartó mindkét oldalon), esetleg 5, ha törzs alá is felrakják. Igaz, a szárnyak alatti rakéták tömege és légellenállása miatt a gyakorlatban célszerűbb, ha oda inkább póttartály kerül. Ezen felül 4 AMRAAM-ot és 2 Sidewindert még így is vihet.

Egyébként nem ez az első légi indítású Standard rakéta: a radar elleni AGM-78 szép karriert futott be Vietnámban F-4 és F-105 gépekről indítva. Légiharc rakétaként is volt már próbálkozás: az AIM-97 Seekbat-ot a MiG-25 Foxbat ellen szánták az F-15 és az F-4 típusokhoz. Belenko Japánba dezertált gépének átvizsgálása során viszont kiderült, hogy a Foxbat messze nem tud annyit, mint amit az ameriaiak feltételeztek róla. Megfelelően kidolgozott taktikával a meglévő rakéták is elégségesnek bizonyultak, így a fejlesztést törölték.
 
  • Tetszik
Reactions: bel

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 889
31 447
113
Az amcsik a 400 km-es hatótávolságú AIM-174B-től várják a kínai légierő elleni erőfölényt. Azt írják, hogy az SM-6 gyártósorain lehet őket legyártani így minden adott hozza és kompatibilis az F-18-asokkal. Azt nem árulták el, hogy hányat fognak mejd legyártani belőle meg hogy a meglévő SM-6-osokat felfejlesztik-e erre a szintre.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed