Egyéb UGV-k

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
15 053
46 608
113
Az a gondom ezzel a statikus toronnyal hogy a benne lévő elektronika és a rajta lévő fegyver is érték, amit kvázi odaadunk az ellenségnek, az pedig semmiképp nem éri meg. Maximum támaszpontok, táborok védelménél használnám.
Egy lépéssel tovább lehet menni és felrakni egy kis méretű UGV-re, ami nyilván jóval drágább de a túlélőképességét is megdobja, így ár-érték arányban jobb.
Azzal már lehetne lesállásból rajtaütni ellenséges egységeken, majd elpucolni ha a lőszer fogytán.

Ez végképp pénzkidobás, a második vh. óta eltelt idő azt mutatja hogy egy hagyományos páncéltörő ágyú egy vagy max. két lövést tud leadni mielőtt felfedeznék és elkezdenének rá lőni. Az meg egy statikus eszköznél egyenlő a halállal. Fel kell dobni egy kerekes vagy láncos alvázra, a kérdés csak az hogy a Centaurohoz, IFV-alapú "könnyű" harckocsihoz vagy az orosz 2Sz25-höz hasonló megoldást választasz.
Viszont az aps-ek elterjedésével lehet ismét lesz jövője ennek. Ha nincs túlbonyolítva a rendszere és minek lenne, ha le tudja adni azt az 1-2 lövést, de egy jó töltőrendszerrel több is lehet és kiszed 1-3-5 támadó járművet a kiszedése előtt úgy, hogy a személyzete akár km-kel odébb ücsörög egy konténerben, akkor szerintem jócskán megéri a befektetett energiát. :)
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 500
5 584
113
És milyen szerepet szánnál nekik?
Pont amit a videóban. Egy terepszakasz védelménél kb. 10 lövész tűzerejét képes helyettesíteni, de a DSK miatt jóval nagyobb lőtávval.
Ez a raj így megmarad manővererőnek, ha nem bír az ellenséggel az operátor akkor jelez nekik. Addig védett, rejtett helyen ülnek vagy mást csinálnak.
20mm-től felfelé ilyenek már harckocsikra is veszélyt jelentenének.

Kb. ezt látnám életképesnek:
-könnyű, nem fém keret
-teljes modularitás fegyver, áramellátás és kommunikáció tekintetében (up to 30mm és/vagy rakéták)
-bekötési pontok további eszközök vezérléséhez és áramellátásához (vezetékkel vagy anélkül átjátszóként funkcionálna pl. maga körül elhelyezett irányított repeszaknákhoz, füstgránáthoz, szenzorokhoz, más fegyverekhez)
-a keretből és mozgatórendszerből kiszerelve járműre is legyen applikálható hagyományos RCWS-ként
-felfogatási pontok páncéllemezekhez, Barracuda és egyéb álcarendszerekhez
-az optikai eszközök a lövészeknél elérhető típusok, csak toronyba rakva
-teljes szétszerelésnél egy kombi személyautóba, részlegesnél egy Transporter tehertérbe férjen be.
-képes legyen 2 ember 2 perc alatt harckésszé tenni az utóbbi esetben.

Ez annyira jó, hogy a támadó ellenséges kötelékekkel felveszi a harcérintkezést, így a saját erők már egy megakasztott és remélhetőleg csökkent harcértékű ellenségre manővereznek rá a rejtett állásaikból kiindulva, illetve olyanok is üzemeltethetik akik fizikailag már nem felelnek meg sima lövésznek (pl. ÖTT :D -no offense)
Mindezt olcsón, mert jók még a régi fegyverek is ha nem kell félteni a kezelőszemélyzet életét.
Force protection masterrace :D
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány
R

Ruby de Puteaux

Guest
Erről tud valaki valami bővebbet?
E8WrnZwVIAYJdEQ
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 746
2 300
113
 • Tetszik
Reactions: Ruby de Puteaux

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
6 141
18 599
113
"A Bayonet Ocean Vehicles nevű új vállalat a közelmúltban , a hollandiai Rotterdamban rendezett Undersea Defense Technology (UDT) konferencián és kiállításon indult . A cég az eseményen bemutatta új, BAYONET 150, 250 és 350 jelzésű kétéltű kúszójármű - sorozatát ."


Bayonet 150
bayonet-150-amphibious-robot-crawler.webp


Bayonet 250
bayonet-250-subsea-crawler-robot.webp


Bayonet 350
bayonet-350-underwater-crawler-robot.webp