1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Elektronikai harc azaz EW

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - gacsat által indítva @ 2020. március 5..

 1. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Egy kevésbé látványos, de döntő fontosságú témának eddig nem volt topikja.
   
 2. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Hogyaszongya: Az ácsorgó Páncírt Anka drón által hordozott MAM-L okos izével csinálták ki. A láthatólag működő cucc képtelen volt érzékelni a bejövő rakétát, ami átrepült a radar zónáján.
  A Páncír nem tudja csinálni a dolgát Szíriában, mert Törökország nagyon komoly elektronikai harci cuccot telepített (nem mondja hová), ami tartalmazza a KORAL nevű EW cuccot, ami elfogja és megtéveszti a radarjeleket.
  [​IMG]
  https://www.israeldefense.co.il/sit..._Uploads/dbsArticles/w704_5.jpg?itok=q0OmHTbk
   
  antigonosz and Bleroka like this.
 4. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Egy háború sikeres megvívásának még az első puskalövés előtt három feltétele van. Lépcsőzetesen. Ha az egyik nincs meg, kár is a következőre lépni, mert tuti a bukta.
  Politikai: Nem akarásnak nyögés a vége.
  Gazdasági. Ezt magyarázni sem kell.
  Elektronikai harc: Uralni kell a rádióhullámokat. Mindent észlelni kell, le kell hallgatni, megfejteni és zavarni. És meg kell előzni, hogy az gaz ellen ezt tegye veled. Ha ez nem sikerül, kár is belekezdeni.
   
  antigonosz likes this.
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  Én inkább az "Információt" tenném a harmadik helyre.
  Szerintem sokáig nem kell bizonygatni hogy az a fél amelyik ismeri az ellenfele helyzetét, szándékait, stb..nyerő helyzetben van.
  Ahhoz hogy információs előnyben legyél az ellenfeleddel szemben két dolog kell:
  - hatékony felderítés;
  - hatékony döntéshozatali rendszer (ez magában foglalja a megszerzett adatok hatékony feldolgozását, az előállított információk gyors és védett eljuttatását a döntéshozókhoz, a döntéshozók parancsainak a szintén gyors és védett eljuttatását a végrehajtókhoz);
  Amikor ez a két feltétel teljesül azt hívják döntéshozatali előnynek.

  A felderítésnek elég sok fajtája lehet.
  [​IMG]
  (forrás: https://www.knbsz.gov.hu/hu/letoltes/fsz/2018-1.pdf)

  A maga nemében mindegyik fajta felderítés fontos de tény hogy az elektronikai felderítés szolgáltatja a legtöbb adatot.
  Napjainkban egyébként már nem is a felderítési adatok megszerzése jelent igazán problémát, hanem az óriási mennyiségű adat kezelése és hatékony feldolgozása majd az ezekből származó információk előállítása.

  A következő ábra a felderítési ciklus körfolyamatát mutatja:
  [​IMG]
  (forrás: https://www.knbsz.gov.hu/hu/letoltes/fsz/2018-1.pdf)

  A SIGINT-nek (és azon belül a COMINT-nek és az ELINT-nek két alapvető szintje van.
  - Stratégiai SIGINT: ilyenkor van az hogy a már békeidőben aprólékos munkával begyűjtik a SIGINT eszközök hatósugarába eső lehető legtöbb elektromos jeleket sugárzó eszközök jeleit, azokat elraktározzák, feldolgozzák, elemzik és a lehető legtöbb hasznos információt igyekeznek kiszűrni belőlük. Kiemelten fontos a radarok és az elektronikus jeleket kibocsájtó fegyverek jeleinek az elfogása, a típusuk meghatározása, elemzése.
  - Taktikai SIGINT: ez már egy operatív támogató eszköz. Az elektromágneses spektrum lehető legszélesebb tartományát folyamatosan figyelik és felhasználva a stratégiai SIGINT szállította információkat mindenféle algoritmusokkal kiszűrik a fontos jelforrásokat. Azoknak meghatározzák a földrajzi koordinátáit, ha szöveges üzenetről van szó akkor azokat azonnal lefordítják és ezekből az információkból taktikai következtetéseket vonnak le és döntéseket hoznak.

  És akkor ezek után jöhet amivel kezdtet az elektronikai harc (EW) ami már nem felderítés, hanem a felderítés által szállított információk egyik felhasználója konkrét műveletekben.
  Az elektronikai harc (EW) lehet offenzív és defenzív.
  offenzív - Electronic Attack (EA) = ellenséges elektronikai eszközök, elektronikus jelek zavarása
  defenzív - Electronic Protection (EP) vagy más néven Electronic Warfare Self-Protection (EWSP) = saját elektronikus eszközök és jelek védelme az ellenséges zavarástól
  ………..
   
  bel, altx, anonim999 and 5 others like this.
 6. rudi

  rudi Well-Known Member

  Kicsit bizonytalanul de ebbe a topicba teszem...
  Az US Army tudósai egy új kvantum mechanika furcsaságait kihasználó szenzort fejlesztettek ki amely 0-100 GHz között képes a teljes elektromágneses spektrumot folyamatosan és egyszerre figyelni.
  Az érzékelő így néz ki:
  [​IMG]
  A működés elve az gerjesztett atomok ún. Rydberg állapota és az hogy ilyen állapotban rendkívüli érzékenységgel reagálnak az elektromágneses tér legkisebb rezdülésére is. (az ominózus kvantum jelenség megértését segíti ez a cikk https://arxiv.org/pdf/1910.00646.pdf ...Nekem még el kell olvasnom lassan, sokszor hogy megértsem :))

  Mindenesetre már most látszik hogy ezek a fajta érzékelők elég sok mindent forradalmasíthatnak. Kezdve a navigációtól, a számítógépes hálózatokon keresztül az elektronikai felderítésen az EW-ig,...mindent.
   
  bel, fip7, gacsat and 4 others like this.
 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ha kikerült a fényképe, akkor az első generációt most selejtezik.
   
  ravenlord likes this.
 8. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása