Ez utan csinaljunk egy jo nagy ugrast idoben az 1970-es evekre, mivel ekkor 2 fontos dolog is tortent.
Az egyik, a korabban altalam mar emlegetett DES (Data Encryption Standard). Ennek soran az USA kormanya eloszor hirdetett egy palyazatot, hogy nemzeti szintu titkositasi szabvanyt szeretnenek alkotni. Erre ahogy irtam, az IBM elkeszitett egy egeszen kivalo megoldast. Sajnos a pontos mukodesi modjat mar elfelejtettem (1996-ban tanultam), de egy nagyon kezdo villamosmenok is pillanatok alatt ossze tudott rakni olyan aramkort, ami egy konkret kulcs eseteben "vegtelen" sebesseggel tudott titkositani, vagyis ha egy 128 bites uzenetet bevezettek ebbe az eszkozbe, a masik felen azonnal megjelent a titkositott adat. Ahogy irtam, ez tul jo volt az NSA-nak, nem tudtak ok sem feltorni az igy keszitett rejtjelezest, ezert nem engedelyeztem a hasznalatat. Helyette egy olyan megoldast csinaltattak, amiben a kulcs az eredeti 128 bit helyett 56 bitre csokkent. Igy minden trukk nelkul, egyszeruen a brute-force-ot hasznalva 64 000 000 000 000 000 variaciot kiprobalva vegig lehetett menni az osszes kulcson.
Az az erdekes allapot allt elo, hogy az USA-ban a maganemberek szamara tilos volt a DES-t hasznalni, mert nekik tul eros, a cegeknek (pl. bankok) kotelezo volt, a hadseregnek pedig szinten tilos volt, mert nekik tul gyenge.
Ami viszont komoly elonye volt a DES-nek akkoriban, hogy az IBM keszitett olyan hardware-t, ami nem csak egy konkret kulcsra volt kepes tetszoleges sebesseggel titkositani, hanem barmilyen kulccsal, tehat hihetetlen gyorsan ment a titkositas.
Persze 1977-ben az NSA-n kivul senki sem tudott kiprobalni ennyi variaciot. Azonban Moore torvenye ertelmeben kb 1.5 evente ketszer annyi szamitasi kapacitast vehet az ember ugyanannyi penzert. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden 15 evben 1000-szer annyi kapacitast, illetve minden 30 evben 1 000 000-szor annyi kapacitast lehet venni. 1999-ben volt egy DES challenge nevu jatek, ahol a nyertes csapat (distributed.net) megszervezte, hogy kb 100 000 szamitogep a szabad idejeben az o programjukat futtassa (nem, akkoriban nem botnet-ek heckkeltek a szamitogepeket, hanem egyszeruen megkertek az embereket, hogy futtassak le a programjukat, es ennyien hajlandoak voltak erre), es 22 es negyed ora alatt megtortek ezt a DES kulcsot, ezzel bizonyitva, hogy egyetlen napig sincs biztonsagban az, amit DES-sel kodoltak.
Erre valaszul viszonylag gyorsan, megjelent a DES-nek egy javitott valtozata, TDES szabvany is, ami a DES tripla kulccsal (168 bit), ami foleg atmeneti megoldasnak volt jo.
2001-ben bevezette az amerikai kormany az AES-t (Advanced Encryption Standard), ami egy sokkal jobb titkositas mint a DES szabvany, leginkabb azert, mert 56 helyett 128 vagy 256 bitet hasznal.
Erre nehezebb volt titkosito hardvert kesziteni, de sikerult, pl. az IBM zseries gepek 2006-ban mar egesz jo sebesseggel (2.4 Gbps) tudtak titkositani, ami persze azota folyamatosan gyorsul (2017-ben lepte at a 40 Gbps sebesseget, ami egeszen elkepesztoen gyors).
A teljes igazsaghoz hozza tartozik az is, hogy minden, amit fent irtam, az a "normalis" szamitogepekre vonatkozik. A kvantum szamitogepkez sajnos nem ertek, de elvi szinten azok egeszen kivaloak minden olyan rendszer toresere, amit fent bemutattam. Sokaig csak elmeletben leteztek ilyen gepek. Azonban 2016-ota az IBM-tol lehet berelni
qvantum szamitogepen gepidot, illetve iden megjelent ilyen gep
Europaban is (ez is IBM tulajdon, de elso alkalom, hogy USA-n kivul ilyet uzemeltet). Termeszetesen a berelheto gepek teljesitmenye nem teszi lehetove a tenyleges kodtorest, de bennem hatarozottan felmerul kerdeskent, hogy az NSA tulajdonaban mi lehet, ha barki kepes berelni kis teljesitmenyu kvantum szamitogepet.
Ez a cikk szerint egy nagy teljesitmenyu kvantumszamitogepen is irrealisan hosszu ido megtorni egy AES-256 kodolast (annyi, mint a normalis gepeken egy AES-128-t) , de az AES-128 mar torheto (mint egy normal szamitogepen az AES-64, amit nem veletlenul soha senki sem hasznal).