Időről időre felreppennek viták, hogy mi a nagyobb teljesítményű: a PC, vagy a mobil telefon.
Ennek az érdekes vitának egy még érdekesebb vonzatával szembesültem.
Kicsit voltak összeesküvés-elméletes sejtelmeim a dologgal -Intel/Microsoft/memória/VGA gyártók/... - és néha újszerű/meglepő vélemények "elhaltak", fórumok (nemzetköziek) "elcsöndesedtek"... Mint -IT-közeli- szakmabeli furcsa is volt nekem ez a dolog.
Tegnap viszont kb. durva választ kaptam:
- a WoT(Word of Tank) játék egy srác asztali Intel i7, 3,5GHz/8GB gépen (1600x900 felbontás) 25-45 másodperc alatt indul,
- feltelepítettem neki egy kb. 2 éves, kb. 60.000 AnTuTu-s(v.7) teljesítményű átlagos telefonjára (4GB RAM), és 15-20 másodperc alatt, meglepően gyorsan elindult.
... Full HD-s (sokkal nagyobb -kb. kétszeres- terhelést jelentő) felbontással (1920 x 1080 felbontás ! ! !).
"Letisztítottam" előtte a PC-s W10-et is, a telefont is, "korrekt" legyen a "verseny".
...4-5-szor indítgattam -ha már műszaki vagyok-, legyen "tudományos-közeli" az összehasonlítás (
).
Tanulságot levontam: az asztali PC-mre most költök utoljára, mérsékelten, és a következő PC-m egy mobil/tablet lesz, monitorral, billentyűzettel egérrel.
Miért is:
- a klasszikus PC-m(Intel/nVidia/SSD/HDD) kb. 350 Watt-ot fogyaszt,
- a "mobil/tablet PC"-m kb. 50 Watt-ot fog fogyasztani,
- a használat "családilag" kb. 10 +(1-2) óra naponta.
Brutálisan meglepő a fogyasztás különbség: 3 kW/nap ! ! !
1 év alatt megtérül (a kb. 50-65e HUF-os, Kínából-) telefon/tablet ára a villanyszámlán.
Csak érdekességként a
fenntartható környezet-, energia-, (és pénztárca-)barát életmód kedvelőinek.
Ezek a dolgok ugyanis -a multik és reklámjaik sugallta vélemények ellenére-
lehetségesek, és nem egymás ellenségei.