Papíron stimmel, hogy ilyen a követelményrendszer, ám mikor nálunk megbüntették/bezáratták a kisebb üzleteket, ellenben olaszban nyugodtan sütötték a pizzát az utcán minden következmény nélkül, mert saját szememmel láttam Velencében, akkor értettem igazán az EU működését. A rendszer bevezetésének pikantériája, hogy a bevezetésének határideje után 1-3 hónappal tört ki az egyik legnagyobb szalmonella fertőzés egy Dunán-túli városban ahol cirka 100millát költöttek a fejlesztésre egy tömegétkeztetési cégnél.
Akkor egy kis betekintes elsokezbol. Anno 90 es evek elejen odahaza nekem is uj megelhetes utan kelett nezni. Ahol meloztam azt gyakorlatilag ket het alatt felszamoltak. Elsok kozott vegeztem el a HACCP tanacsdo majd auditori tanfolyamot ami akkor meg baromi uj volt senki nem ismerte sokan csak mint egy folosleges dologra tekintettek. A tanfolyamokat a MIRELITTE ceg szervezte anno meg a IX kerben. Ezek utan rentgeteg kis nagy es orias vendeglatos projekt tervezeseben vettem reszt. A legtobb projekt minimum 20 de altalaban 40% al olcsobban kihozhato lett volna ha nincsnenek a magyar ANTSZ es akkor meg letezo MEEI eloirasok. Olyan szintu extra infrastrukturalis gepeszeti es konyhatechnologiai beruhazasokkal jartak ezek a echta magyar eloirasok hogy felelmetes. A MEEI aki a berendezesek biztonsagaert volt felelos meg visszaelt monopoliumaval ami akkor meg volt es csak ugy adott egy egy berendezesre engedelyt ha elotte egyett bevizsgalhatott ami mivel attutesi feszultseget meg egyebek is jelentett a gep tonkretetelevel volt egyenlo. Es ezt nem az egesz csalad egy moduljaval tettek meg hanem MINDEGYIKKEL. A masik megoldasod a volt hogy megoldod "okosba" es lefizeted oket mert ott ahol 50 milli Ft a konyhatechnologia ott nem fogsz egy msik 50 millat belenyomni hogy legyen papirod meg 10 tonna rozsdamentes acel hulladekod.
Roviden a magyar burokratikus a valo vilagtol elszakadt ANTSZ es egyebb eloirasok miatt szenvedett nagyon sokat a hazai elelmiszer ipari kistermelo ( a nagytermelo mindig ismerte az ANTSZ nagykutyat ) vendeglos, lacikonyhas a legtobbet. Az ANTSZ sek mindig vedtek az allaspontjukat hogy bizonyitsak fontossagukat es ezaltal az allasukat. Marpedig az o alairasuk nelkul nem volt konyha uzem sehol.