Érdekességek a világ országaiból

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Nem csak a gázokkal, hanem a gázsugárba tűzoltófecskendővel benyomott vízzel, vízpárával oltottak. Hivatalosan Big Wind-nek hívták, Birodalmi lépegető volt a beceneve, a PG-ben építették fel a MiG-21-ről származó 2db R-11F300 hajtóművet és üzemanyag-tartályokat a T-55 alvázra.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Azon gondolkoztam,hogy,hogy nincs ilyen az oroszoknak (ha mégis van remélem valaki belinkeli ide:)) harckocsi alvázuk van bőven,biztos akad pár hajtómű is náluk.

W

Wilson

Guest
Ki emlékszik a Zsanai gázkitörésre ? Azt hiszem oda tervezték a fent nevezett szörnyet !

Nem kekeckedni akarok de az nem 1979-n volt?Csak mert mindenhol azt olvastam,hogy a lépegető megépítéséről 84 őszén született döntés és csak ezután kezdték megtervezni.

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 456
113
Nem kekeckedni akarok de az nem 1979-n volt?Csak mert mindenhol azt olvastam,hogy a lépegető megépítéséről 84 őszén született döntés és csak ezután kezdték megtervezni.

De már utána néztem én is , be is linkeltem a videót . Volt egy hasonló gép de az csak 1 hajtóműves volt !

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 991
68 339
113
Szerintem a lövegcsövön kiáramló gázok segitségével oltották el a lángokat.gránátot nem löttek ki,
Volt egy magyar kisérleti tüzoltó jármü,ahol egy sugárhajtómüvet raktak egy harckocsi alvázra,és ott is a kiáramló nagy sebességü gázokkal oltották el az égö olajkútakat,ugy emlékszem a Sivatagi Vihar után Kuvaitban is volt vele pár sikeres oltás.

Vissza a lényegre, a videón mindegyik esetben látszik maga a gránát is, ami természeténél fogva lepattant a forró acélötvözet hengeres kútfejről és elrepült a fák közé.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 199
14 450
113
De már utána néztem én is , be is linkeltem a videót . Volt egy hasonló gép de az csak 1 hajtóműves volt !

Ok:) Erről a gépről nem is tudtam.

Azt hiszem Mig-15 hajtóművel -csöves tűzteres, centrifugál-turbinás g-t.- : Klimov VK–1

Meg van :) :

20180105128.jpg

20180105131.jpg

A teljes origo.hu cikk:

• Tetszik
Reactions: emel

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 210
32 815
113
Ha jól emlékszem ők simán berobbantották az elszabadult kutakat, ennek lett nem várt eredménye a Pokol Kapuja Türkmenisztánban.
Az Üzbég SzSzK-ban Urta-Bulak esetében a kigyulladt olthatatlan gázkutat 3 év után konkrétan egy 30 kilotonnás nukleáris robbantással sikerült helyretenni
Angolul
Itt a hosszabb orosz verzió

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 255
113
Mikor lett a T-34 alvazbol T-55? Tovabba en ugy tudtam eddig hogy az utolso verzio Mig 29 hajtomuveket kapott.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 255
113
De a kepeken 54/55 alvazon is van. A kinti kepen latszik hogy 34-es. Tovabba en ugy hallottam hogy most 29-es hajtomuvekkel van szerelve.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 073
15 030
113
De a kepeken 54/55 alvazon is van. A kinti kepen latszik hogy 34-es. Tovabba en ugy hallottam hogy most 29-es hajtomuvekkel van szerelve.
Először T-34 alvázra építették rá a hajtóműveket, de aztán rájöttek hogy azt rohadt nehéz üzemeltetni, mert max imádkozni lehetett hozzá pótalkatrészért. Így átrakták a hajtóműveket egy T-55 műszaki mentő alvázra, ahhoz még bőven volt pótalkatrész. 29-es hajtóművekről én nem hallottam, mikor a PG-ből elvitték akkor a két MiG-21 hajtómű volt rajta, és minden eddigi videón csak azokat láttam. Persze már nincs PG, már nem is PG-sek üzemeltetik, a tulaj tudtommal a MOL, ők őrzik valahol a tűzoltó sárkánygépet, és ha módosítani akarták akkor ők intézkedtek.

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 740
4 262
113
Azt hiszem Mig-15 hajtóművel -csöves tűzteres, centrifugál-turbinás g-t.- : Klimov VK–1

Meg van :) :

20180105128.jpg

20180105131.jpg

A teljes origo.hu cikk:

Itt azt írja, hogy ha nem is standard termék volt, de korábban is létezett ilyesmi az oroszoknál:
A legelsőt 138-as Tátra alvázra építették, de létezett ZIL-157-esre, meg 131-esre épített változat is.
http://www.firedesign.narod.ru/history_fire_vehicles/agvt/agvt.htm

( zárójelben: centifugál-kompresszoros. )

• Tetszik
Reactions: emel and LMzek 2.0

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
7 156
17 814
113
Bunkó oroszok, mi ?

"Az első helyezett Párizs lett, a válaszadók 36 százaléka gondolja az ottaniakat bunkónak, a második pedig London 18 százalékkal.
A lista másik végén, mint a legillemtudóbb nagyváros, Szentpétervár áll: az ott élők modorát csak a válaszadók 1,2 százaléka kifogásolta."

https://168ora.hu/itthon/udvariatlansag-felmeres-europa-budapest-bunkosag-186365