duckdodgers: "...Az hogy fejlesztés során sok probléma jön elő manapság szerintem általános jelenség, ez a gépek egyre komplexebbé válásából adódik..."
Erről a csúszásról nekem a - nagyon régen, vagy 25 éve olvasott könyv jut eszembe: Az Olof Johannesson által írt "A nagy számítógép".
http://moly.hu/konyvek/edwin-a-abbott-olof-johannesson-sikfold-a-nagy-szamitogep
S mielőtt pl. Molni nekem esnél
, nemcsak az F-35-ről, hanem az EF-2000-ről, Rafale-ról, stb, stb.
Mire gondolok? Emlékeim szerint a könyv többek között arról szólt, hogy a számítógépek azon "elmélkednek", hogyan is jutott oda az emberiség, ahova.
Pl. nem értik, hogyan is élhettek a nagyvárosokban, ami nem volt hatékony stb. Az emberiség gyorsabban "fejlődött", mint ahogy pl. a jogszabályokat alkotta, s csúszásban, volt, egyre nagyobb lemaradásban a kor kihívásainak megválaszolásához. Gyakorlatilag tényleg ez történik a valóságban is:-(
A mai pl. harci repülőgépek fejlesztése, pláne rendszerbe állítása is annyira csúszik az nagyobb komplexitás miatt, hogy mire bevethetőek lesznek, addigra teljesen új kihívásoknak kéne megfelelniük. Ha megnézzük, hogy - tisztában lévén azzal, hogy pl. a processzoraiknak azért másabb követelményeket is kell teljesíteniük, mint a polgári életben - hogy a harci gépekbe fejlesztett elektronikák hol tartanak, lassan több generációs lemaradásban vannak az első jöttment okosmobilokhoz képest. Lásd szenzorfúzió
))
A fejlesztések ideje lassan töredék annyi időre elég válaszokat adnak, mint ami kellett a fejlesztéshez. S a tempó gyorsul, az olló nyílik...
Szerintetek?